V dveh ruskih obstreljevanjih Harkova enajst mrtvih

Nov napad se je zgodil le nekaj ur pred srečanjem Zelenskega z Guterresom in Erdoganom.
Fotografija: Napadu v Harkovu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Napadu v Harkovu. FOTO: Reuters

V dveh ruskih obstreljevanjih mesta Harkov na vzhodu Ukrajine je bilo v sredo in danes skupaj ubitih najmanj 11 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrajinske oblasti pričakujejo ruski raketni napad na ukrajinski dan neodvisnosti 24. avgusta, sicer pa glede situacije v vojni omenjajo pat položaj.

V obstreljevanju v sredo zvečer je umrlo sedem ljudi, danes pa je nov napad zahteval štiri smrtne žrtve, več kot 12 ljudi je bilo ranjenih, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Nov napad se je zgodil le nekaj ur pred srečanjem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, turškega voditelja Recepa Tayyipa Erdogana in vodje ZN Antonia Guterresa v Lvovu na drugi strani države.

V sredo so ruske sile v Harkovu zadele nebotičnik, prizadete so bile tudi druge lokacije v mestu, je sporočil Sinegubov in dodal, da je bilo obstreljevanje precej kaotično. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obstreljevanje že označil za »podel in ciničen napad na civiliste, za katerega ni opravičila«.

Zelenski pozval k umiku ruskih sil iz nuklearke v Zaporožju

Zelenski je že pred današnjim srečanjem z Antoniem Guterresom in turškim predsednikom v rednem nagovoru državljanom pozval, naj ruske sile zapustijo jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki naj se po besedah Zelenskega vrne pod ukrajinski nadzor. »Ruska vojska se mora umakniti z ozemlja jedrske elektrarne in vseh sosednjih območij ter odstraniti svojo vojaško opremo,« je dejal Zelenski v svojem rednem nočnem video nagovoru. »To se mora zgoditi brez kakršnih koli pogojev in čim prej,« je dodal.

Zelenski je dejal še, da si ukrajinski diplomati, znanstveniki in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prizadevajo za napotitev misije IAEA v elektrarno. Dodal je, da lahko jedrsko varnost ponovno zagotovita le »popolna preglednost« in »nadzorovane razmere«.

Estonija zaostrila pogoje za vstop ruskih državljanov

V Estoniji so danes začele veljati omejitve pri vstopu v državo za ruske državljane, ki jih je Talin uvedel zaradi ruske invazije v Ukrajini. Estonija je državljanom Rusije prenehala izdajati vizume in prepovedala vstop Rusom z vizumi v turistične, poslovne, športne in kulturne namene, izdanimi v Estoniji, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Bodo pa v Estonijo še vedno lahko vstopili ruski državljani z vizumi, izdanimi v eni od preostalih članic schengenskega območja.

Preberite še: