Izraelska vojska napovedala obsežno kopensko operacijo

Na posnetkih se vidi, da je bilo na tovornjaku, ki je bil zadet, okoli trideset ljudi.
Fotografija: Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov. FOTO: Aris Messinis/AFP
Odpri galerijo
Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov. FOTO: Aris Messinis/AFP

21.15 Michel je za torek sklical izredni vrh EU

Zaradi nastalega položaju po Hamasovih terorističnih napadih proti Izraelu je predsednik evropskega sveta Charles Michel sklical izredni vrh EU. Potekal bo v torek kot videokonferenca. Kot je Michel zapisal v vabilu voditeljem 27 držav članic, ima konflikt številne posledice, tudi za EU.

Unija naj bi delovala za zagotavljanja humanitarne pomoči in preprečevanje regionalnega zaostrovanja. V njegovih očeh je ključno sodelovanje z drugimi regionalnimi akterji. Michel je tudi opozoril, da bi konflikt lahko imel velike varnostne posledice za naše družbe. »Če nismo pazljivi, se lahko zaostrijo napetosti med skupnostmi in krepi ekstremizem,« je zapisal.

Obstaja tudi veliko tveganje migracij in gibanj večjega števila ljudi v sosednje države, ki že imajo na svojem ozemlju veliko beguncev. Brez ustreznega ravnanja bo prišlo do tveganja migracijskih tokov v Evropo. To vse so teme, o katerih bodo razpravljali na vrhu, in po mnenju Michela bi se jih morali lotiti skupaj. »Naša enotnost je naša moč,« je dodal.

Vrh bo predvidoma sprejel skupno stališče in vzpostavil enoten način ukrepanja, ki odraža zapletenost položaja.

18.45 Netanjahu ob obisku vojakov na fronti: Prihaja naslednja faza

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obiskal izraelske vojake na frontni črti z območjem Gaze in napovedal naslednjo fazo obračuna s Hamasom. Na družbenem omrežju X je objavil video posnetek, ob tem pa zapisal: »Z vojaki na frontni črti z Gazo. Vsi smo pripravljeni.«

Iz njegovega urada so po poročanju britanskega BBC sporočili, da je vojake izraelske pehote pred območjem Gaze vprašal, ali so pripravljeni na naslednjo fazo. »Naslednja faza prihaja,« je napovedal.

Tudi vojska je sporočila, da se pripravlja na usklajen napad na Gazo iz zraka, morja in po kopnem. Zagotovila je, da so priprave v zaključni fazi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Bataljoni in vojaki so razporejeni po vsej državi in so pripravljeni okrepiti pripravljenost za naslednje faze vojne - s poudarkom na obsežni kopenski operaciji," so izraelske obrambne sile (IDF) sporočile v izjavi.

18.00 Bruselj napovedal povečanje humanitarne pomoči za Gazo

Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov, je po današnjem pogovoru z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je Izrael pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava pri odzivu na Hamasov napad.

»Komisija bo trenutno humanitarno pomoč za Gazo nemudoma povečala za 50 milijonov evrov. Tako bo skupaj znašala več kot 75 milijonov evrov,« je po pogovoru z Guterresom povedala von der Leyen.

V Gazi narašča panika pred napadi. FOTO: Mohamad Torokman/Reuters
V Gazi narašča panika pred napadi. FOTO: Mohamad Torokman/Reuters

Kot so še navedli na komisiji, je napovedala nadaljnje tesno sodelovanje z ZN in njegovimi agencijami, da bi pomoč dosegla tiste na območju Gaze, ki jo potrebujejo. »Komisija podpira pravico Izraela, da se brani pred Hamasovimi teroristi, pri čemer mora v celoti spoštovati mednarodno humanitarno pravo. Močno si prizadevamo za to, da bi nedolžnim civilistom v Gazi zagotovili podporo,« je dejala von der Leyen, ki je v petek obiskala Izrael.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal, da bo potrojitev humanitarne pomoči EU omogočila zagotovitev osnovnih potreb civilistov v Gazi. »Ključno je zagotoviti varen in neomejen dostop humanitarne pomoči,« je še povedal

17.30 Blinken pozval Kitajsko k uporabi vpliva na Bližnjem vzhodu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v telefonskem pogovoru kitajskega zunanjega ministra Wang Yija pozval, naj Kitajska s svojim vplivom pomaga zagotoviti, da se konflikt med Izraelom in Hamasom ne bo razširil na druge bližnjevzhodne države. Wang pa je Washington pozval h konstruktivni in odgovorni vlogi.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je sporočil, da je imel Blinken, ki se je v okviru turneje v regiji mudil v Savdski Arabiji, produktiven enourni telefonski pogovor s kitajskim kolegom.

Novinarjem na letalu, ki so z Blinknom iz Rijada potovali v Združene arabske emirate, je povedal, da je bilo Blinknovo sporočilo to, da je po ocenah ZDA v skupnem interesu ustavitev širjenja konflikta in da bi bilo koristno, če bi Kitajska uporabila svoj vpliv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je v telefonskem pogovoru kitajskega zunanjega ministra Wang Yija pozval, naj Kitajska s svojim vplivom pomaga zagotoviti, da se konflikt med Izraelom in Hamasom ne bo razširil na druge bližnjevzhodne države. FOTO: Jacquelyn Martin/Reuters
Blinken je v telefonskem pogovoru kitajskega zunanjega ministra Wang Yija pozval, naj Kitajska s svojim vplivom pomaga zagotoviti, da se konflikt med Izraelom in Hamasom ne bo razširil na druge bližnjevzhodne države. FOTO: Jacquelyn Martin/Reuters

Kitajska ima dobre odnose z Iranom, ki podpira palestinsko skrajno gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki bi lahko odprlo drugo fronto proti Izraelu.

Wang pa je ocenil, da bi ZDA morale odigrati konstruktivno in odgovorno vlogo in zadevo čim prej vrniti na pot politične rešitve, so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Dodal je, da je Peking pozval k čim prejšnjemu sklicu mednarodnega mirovnega srečanja, da bi dosegli široko soglasje. Izpostavil je, da je temeljni izhod za palestinsko vprašanje v izvajanju rešitve dveh držav.

16.00 Po navedbah Hamasa v izraelskih napadih ubitih devet talcev

V izraelskih zračnih napadih na območje Gaze je bilo v zadnjih 24 urah ubitih še devet talcev, med njimi štirje tujci, je sporočilo vojaško krilo skrajnega palestinskega gibanja Hamas. Skupina je v napadih na Izrael pred tednom dni po izraelskih ocenah zajela približno 150 talcev, med katerimi so izraelski in tuji državljani.

Brigade Ezedina al Kasama, oboroženega krila Hamasa, so v današnji izjavi sporočile, da je bilo v izraelskih napadih na mesta, kjer so bili zaporniki, ubitih pet Izraelcev in štirje tujci. Drugih podrobnosti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso navedli.

Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Izraelska vojska informacij za zdaj ni potrdila.

15.40 Izraelska vojska naj bi ubila še enega od organizatorjev sobotnih napadov Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je sporočila, da je z raketnimi napadi na območje Gaze ubila še enega pripadnika oboroženega palestinskega gibanja Hamas, ki naj bi bil med odgovornimi za organizacijo napadov na Izrael prejšnjo soboto. Sile IDF so že ponoči oznanile, da so ubile enega od vodij sobotnih napadov Hamasa.

»Ali al Kadi je vodil nečloveški in barbarski pokol civilistov 7. oktobra v Izraelu. Pravkar smo ga odstranili. Vsi Hamasovi teroristi bodo doživeli enako usodo,« je v objavi na družbenem omrežju X zapisala izraelska vojska.

Al Kadi je bil leta 2005 izpuščen v okviru izmenjave zapornikov in se je nato vrnil na območje Gaze, ki ga od leta 2007 nadzira Hamas. Po navedbah izraelske vojske je bil pred tem zaprt zaradi ugrabitev in umorov civilistov v Izraelu.

Izraelska vojska je že ponoči sporočila, da so v raketnih napadih na položaje Hamasa ubili pripadnika Hamasa Merada Abuja Merada, ki je bil po navedbah IDF v veliki meri odgovoren za vodenje teroristov med sobotnim pokolom.

15.10 V napadu na konvoj v Gazi ubitih najmanj 12 civilistov

Na severu območja Gaze je bil na eni od evakuacijskih poti v petek popoldne napaden konvoj palestinskih civilistov. Pri tem je bilo po poročanju britanskega BBC ubitih najmanj dvanajst ljudi, tudi otroci. Na posnetkih se vidi, da je bilo na tovornjaku, ki je bil zadet, okoli trideset ljudi.

Pot iz severa proti jugu Gaze je bila polna ves dan, saj so se prebivalci severnega dela palestinske enklave množično odzvali na petkov poziv izraelske vojske, naj se pred načrtovano kopensko operacijo umaknejo na jug.

14:10 Izrael obžaluje smrt novinarja v Libanonu, odgovornosti zanjo ne priznava

Izraelska vojska je sporočila, da zelo obžaluje smrt novinarja agencije Reuters, ki je bil ubit, ko se je znašel ujet v čezmejnem obstreljevanju na jugu Libanona ob meji z Izraelom. Vojska odgovornosti za petkov incident, v katerem je bilo še šest novinarjev ranjenih, ni priznala. Libanon pa je smrt novinarja pripisal izraelskemu ognju. Heht je glede incidenta, v katerem je bilo ranjenih še šest drugih novinarjev, dejal, da to preiskujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija Reuters je v petek potrdila smrt svojega poročevalca in snemalca Issama Abdallaha, drugih podrobnosti pa ni objavila.

Med ranjenimi sta bila še dva novinarja Reutersa, francoske AFP in katarske televizije Al Jazeera, so sporočili iz omenjenih medijev. Po besedah enega od dveh ranjenih dopisnikov AFP je bila skupina novinarjev iz različnih medijskih hiš v bližini vasi Alma al Šab nedaleč od meje z Izraelom, ko so se znašli sredi čezmejnega obstreljevanja.

Kot je za AFP povedal libanonski varnostni vir, je do izraelskega granatiranja prišlo po poskusu prodora pripadnikov palestinske skupine v Izrael z libanonske strani meje, kjer napetosti po sobotnih napadih palestinskega gibanja Hamas na Izrael naraščajo. Tudi libanonska vojska je sporočila, da Izrael stoji za raketnim obstreljevanjem ob meji z Libanonom. Po petkovih podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) je bilo v spopadih med Izraelom in Hamasom v tednu dni ubitih že najmanj enajst novinarjev. Dva še pogrešajo, je v petek sporočila organizacija s sedežem v New Yorku.

13:19 Izrael in Egipt naj bi se strinjala z odhodom državljanov ZDA iz Gaze

Izrael in Egipt sta se strinjala, da lahko državljani ZDA zapustijo območje Gaze prek mejnega prehoda Rafa, je sporočil neimenovani ameriški uradnik. Za zdaj ostaja odprto, ali jim bo skrajno palestinsko gibanje Hamas dovolilo zapustiti območje Gaze, ki ga nadzoruje od leta 2007.

Za zdaj ni jasno, ali bo Hamas, ki nadzoruje Gazo, ameriškim državljanom dovolil zapustiti ozemlje. ZDA še nimajo potrditve, da je bil dogovor uresničen, je pa bil namen odpreti mejni prehod, je pojasnil ameriški uradnik. Po njegovih besedah je Katar, ki ga je Blinken obiskal v petek, pritisnil na Hamas, s katerim vzdržuje tesne vezi, da bi omogočil odhod ljudi. Pojasnil je še, da je od 500 do 600 ameriških državljanov, ki so na območju Gaze, poizvedovalo o načinih, kako zapustiti to oblegano območje. Dejal je, da ne ve, ali so državljani drugih držav lahko zapustili območje.

12:38 Savdska Arabija prekinila pogovore o normalizaciji odnosov z Izraelom

Savdska Arabija je do nadaljnjega prekinila pogovore o morebitni normalizaciji odnosov z Izraelom, so za tuje tiskovne agencije potrdili dobro obveščeni viri. Prekinitev pogovorov je povezana z izraelskim bombardiranjem območja Gaze in prisilnim preseljevanjem tamkajšnjega palestinskega prebivalstva. Savdsko zunanje ministrstvo je v petek objavilo izjavo, v kateri je obsodilo prisilno preseljevanje Palestincev iz Gaze in nadaljevanje napadov na nezaščitene civiliste. Do prekinitve pogovorov prihaja potem ko sta prejšnji mesec tako savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman kot izraelski premier Benjamin Netanjahu potrdila, da sta državi vse bližje dogovoru.

FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

Do prekinitve pogovorov prihaja ravno v času obiska ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Rijadu, kamor je prišel v okviru turneje po šestih državah v regiji, ki jo je spodbudil izbruh spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Konflikt v Izraelu in Gazi je ogrozil pogovore o zgodovinski normalizaciji odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo,

Izrael je doslej normaliziral odnose z Egiptom, Jordanijo, Marokom, Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom, a morebitno priznanje Savdske Arabije bi zaradi vloge te države kot varuha dveh najsvetejših krajev islama veljalo za zgodovinsko v bližnjevzhodni diplomaciji.

K temu so močno težile predvsem ZDA in vlada predsednika Joeja Bidna, medtem pa je zbliževanje Rijada in Tel Aviva naletelo na kritike Irana, ki je v tem videl izdajo Palestincev. O potrebi po enotnosti islamskega sveta je bin Salman v četrtek govoril tudi z iranskim predsednikom Mohamedom Raisijem, kar je bil njun prvi neposreden stik, odkar so se odnosi med državama letos začeli izboljševati.

12:00 Število smrtnih žrtev med Palestinci naraslo na več kot 2200

Teden dni po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael izraelska vojska nadaljuje obstreljevanje območja Gaze, kjer je po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje samo v zadnjih 24 urah bilo ubitih 324 ljudi, od tega 126 otrok. Doslej je bilo po navedbah istega vira na območju Gaze ubitih že 2215 Palestincev, med njimi 724 otrok.

Več deset tisoč prebivalcev Gaze medtem po izteku 24-urnega roka za evakuacijo, ki ga je izraelska vojska očitno podaljšala, po navedbah prič beži na jug te palestinske enklave pred napovedano kopensko ofenzivo.

V napadih pa je Hamas po izraelskih podatkih doslej ubil več kot 1300 ljudi. Hamas medtem nadaljuje raketne napade na Izrael. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa jih z območja Gaze še naprej izstreljujejo proti Tel Avivu v središču države, a poročil o žrtvah v soboto dopoldne ni bilo. Alarmi zaradi raketnih napadov so se oglasili tudi na jugu Izraela.

Tel Aviv je bil tarča raketnih napadov tudi v petek, ko se je zaradi tega morala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je bila tam na obisku, zateči v zaklonišče.

11:20 V Egiptu blizu meje z Gazo pristalo letalo WHO z nujno pomočjo

V Egiptu blizu meje z območjem Gaze je pristalo letalo z medicinskimi in drugimi potrebščinami za nujne zdravstvene potrebe prebivalcev te palestinske enklave, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pomoč bi lahko po navedbah organizacije v Gazo dostavili takoj, ko bodo omogočili dostop preko mejnega prehoda Rafa, edinega, ki povezuje Egipt z Gazo.

 Pomoč med drugim vključuje zdravila in medicinski material ter osnovne zdravstvene zaloge za potrebe 300.000 ljudi, so navedli pri WHO.

Združeni narodi so medtem opozorili, da je bilo na območju Gaze po tednu dni intenzivnega bombardiranja izraelskih sil uničenih več kot 1300 zgradb.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je sporočil, da je bilo uničenih 5540 domov v teh zgradbah, skoraj 3750 domov pa je bilo tako močno poškodovanih, da niso primerni za bivanje. Po podatkih OCHA, ki se sklicuje na podatke pristojnega ministrstva v Gazi, je bilo 55.000 domov delno poškodovanih.

Združeni narodi tudi spremljajo število ljudi, ki so bili od izbruha spopadov med izraelskimi silami in pripadniki skrajnega gibanja Hamas razseljeni na območju Gaze. Do četrtka so jih zabeležili več kot 423.000. Izrael je v petek pozval k preselitvi približno 1,1 milijona ljudi s severnega dela Gaze na jug palestinske enklave pred pričakovano ofenzivo izraelskih sil.

Glede na ocene do petka zvečer je "zbežalo na desettisoče ljudi", je sporočil urad ZN in dodal, da natančen obseg notranje razseljenih oseb na območju Gaze trenutno ni znan.

10:57 Koliko tujcev je bilo prejšnji teden ubitih

V napadu Hamasa na Izrael prejšnji teden je umrlo več kot 1300 ljudi. Tiskovna agencija AFP je na podlagi informacij svojih nacionalnih oblasti sestavila seznam več kot 100 tujcev, ki so bili potrjeno mrtvi, pogrešani ali vzeti za talce.

ZDA: 27 mrtvih

Tajska: 24 mrtvih

Francija: 15 mrtvih

Nepal: 10 mrtvih

Argentina: Sedem mrtvih

Ukrajina: Sedem mrtvih

Rusija: Štirje mrtvi

UK: Štirje mrtvi

Čile: Štirje mrtvi

Avstrija: Trije mrtvi

Belorusija: Trije mrtvi

Kanada: Trije mrtvi

Kitajska: Trije mrtvi

Filipini: Trije mrtvi

Brazilija: Trije mrtvi

Peru: Dva mrtva

Romunija: Dva mrtva

Avstralija, Azerbajdžan, Kambodža, Irska, Portugalska, Španija, Švica, Kolumbija, Paragvaj: En mrtev

Nemčija, Mehika: ujetih več talcev

Italija, Paragvaj, Šrilanka, Tanzanija: Več pogrešanih

FOTO: Yasser Qudih Afp
FOTO: Yasser Qudih Afp

9:30  V Gazi narašča panika pred napadi

Prebivalci Gaze po izteku 24-urnega roka za evakuacijo, ki ga je izraelska vojska (IDF) očitno podaljšala, bežijo pred napovedano kopensko ofenzivo. Prebivalci severnega dela Gaze medtem od petka po edini glavni cesti skušajo zbežati proti jugu palestinske enklave - z avtomobili, tovornjaki, oslovskimi vpregami in peš, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik IDF Jonatan Konrikus je ponoči sporočil, da se pripravljajo na naslednjo fazo operacije, poroča britanski BBC. Izrael je na meji z Gazo v zadnjih dneh namestil več deset tisoč vojakov, vključno s približno 300.000 rezervisti.

Izraelska vojska je davi civilistom na severu Gaze v objavi na družbenih omrežjih v arabščini sporočila, da lahko za pot proti jugu enklave v soboto varno uporabijo dve poti, in sicer med 10. in 16. uro po lokalnem oziroma med 9. in 15. uro po srednjeevropskem času. »Bodite prepričani, da so voditelji Hamasa poskrbeli zase,« so dodali. Izrael je palestinsko oboroženo gibanje Hamas že večkrat obtožil, da civiliste uporablja kot živi ščit.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Izraelske sile so medtem sporočile, da so njihovi pripadniki ubili enega od poveljnikov Hamasa, ki naj bi stal za smrtonosnimi napadi prejšnjo soboto, Merada Abu Merada.

Priče v Gazi opisujejo naraščajočo paniko, potem ko je Izrael v petek ukazal evakuacijo približno 1,1 milijona ljudi. Združeni narodi so kritizirali Izrael in pozvali k preklicu ukaza, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je zahteval, naj nemudoma omogočijo dostop humanitarne pomoči v Gazo.

08:08 Varnostni svet ZN brez soglasja

Varnostni svet ZN tudi na drugem posvetovanju za zaprtimi vrati o krizi na Bližnjem vzhodu v petek ni dosegel soglasja o odzivu ali ukrepih, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija pa je po zasedanju novinarjem povedal, da je njegova država predlagala humanitarno prekinitev ognja.Odgovornost za trenutne razmere v Izraelu in Gazi je Nebenzija pripisal ZDA in EU, ob tem pa dejal, da je Rusija pripravila osnutek resolucije o humanitarni prekinitvi ognja in ga poslala drugim članicam Varnostnega sveta.

Osnutek ruske resolucije je kratek in vsebuje pet glavnih točk na eni strani. Poziva k takojšnji, trajni in v celoti spoštovani humanitarni prekinitvi ognja, varni izpustitvi vseh talcev, zagotavljanju humanitarne pomoči in varni evakuaciji civilistov.

Izraelska vojska je sporočila, da so njene kopenske sile v zadnjih 24 urah ponekod že vdrle na območje Gaze. FOTO:Mohammed Salem/Reuters
Izraelska vojska je sporočila, da so njene kopenske sile v zadnjih 24 urah ponekod že vdrle na območje Gaze. FOTO:Mohammed Salem/Reuters

Osnutek resolucije specifično ne obsoja dejanj Hamasa, pravijo diplomatski viri, zaradi česar bo za ZDA nesprejemljiv. Washington po drugi strani svoje zaveznike v Izraelu s pomočjo pravice veta pogosto ščiti pred kritikami v Varnostnem svetu, poroča BBC.

7:00 Kaj se je dogajalo v petek

Izrael je pred pričakovanim vdorom svojih sil v Gazo več kot milijonu tamkajšnjih prebivalcev priporočil, naj se v 24 urah s severa enklave umaknejo na jug, vendar po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa tega logistično ni mogoče izvesti.

image_alt
Izraelske kopenske sile ponekod že vdrle na območje Gaze

Kitajski veleposlanik pri ZN Zhang Jun je novinarjem po zasedanju VS ZN povedal, da je Peking odprt za vsakršna prizadevanja, ki bodo prispevala k prekinitvi ognja, veleposlaniki drugih držav pa so bili glede ruske pobude bolj zadržani.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v petek zvečer izjavil, da so izraelski napadi na območje Gaze, ki so doslej med Palestinci zahtevali skoraj 1800 mrtvih, le začetek odgovora izraelske vojske na krvavi napad Hamasa minulo soboto. »Uničili bomo Hamas in zmagali.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval h končanju prelivanja krvi na Bližnjem vzhodu in opozoril Izrael, da bo kopenska ofenziva na območju Gaze vodila do »popolnoma nesprejemljivega števila civilnih žrtev.«

 

Preberite še:

Komentarji: