Združeno kraljestvo potrdilo ločitveni sporazum o brexitu

Preden dokument, na podlagi katerega bo država izstopila iz EU, dokončno stopi v veljavo, ga mora potrditi še evropski parlament.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson med včerjašnjim odgovarjanjem na poslanska vprašanja. Foto: Jessica Taylor/Afp
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson med včerjašnjim odgovarjanjem na poslanska vprašanja. Foto: Jessica Taylor/Afp

Združeno kraljestvo je potrdilo ločitveni sporazum o brexitu, na podlagi katerega bo prihodnji teden izstopilo iz Evropske unije. Britanska kraljica Elizabeta II. je danes, manj kot 24 ur zatem, ko je predlog zakona o uveljavitvi ločitvenega sporazuma prestal še zadnjo parlamentarno oviro, dala svojo privolitev nanj, s čimer je predlog tudi uradno postal zakon.

Zgodovinski trenutek je popoldne v kratki izjavi naznanil namestnik predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta Nigel Evans.

»Na trenutke se je zdelo, kot da nikoli ne bomo prečkali ciljne črte brexita, a uspelo nam je,« je britanski premier Boris Johnson povedal po sinočnji potrditvi predloga zakona v zgornjem domu parlamenta.

Evropski parlament bo o sporazumu glasoval prihodnjo sredo. Foto: Kenzo Tribouillard/Afp
Evropski parlament bo o sporazumu glasoval prihodnjo sredo. Foto: Kenzo Tribouillard/Afp


Preden ločitveni sporazum dokončno stopi v veljavo, ga mora potrditi še evropski parlament, ki bo dokument obravnaval prihodnjo sredo, dva dni pred napovedanim izstopom Združenega kraljestva iz EU. Zapletov glede potrjevanja ni pričakovati, saj je bil parlament ves čas vključen v pogajanja med Brusljem in Londonom.

Odbor za ustavne zadeve evropskega parlamenta je po britanski potrditvi sporazuma evroposlancem danes dal zeleno luč, da prihodnjo sredo glasujejo za ratifikacijo sporazuma.

Preberite še:

Komentarji: