Esa bi rudarila na Luni

​Številne vesoljske agencije so prepričane, da je rudarjenje na Luni ključno za odprave v globoko vesolje.
Fotografija: Postaja na Luni. FOTO: Esa/Foster
Odpri galerijo
Postaja na Luni. FOTO: Esa/Foster

Evropska vesoljska agencija (Esa) upa, da bo do leta 2025 začela rudariti na Luni. Agencija je podpisala enoletno pogodbo z vesoljskim podjetjem Ariane Group, ki bo pripravilo načrt za izkoriščanje regolita, vrhnjega sloja našega naravnega satelita. Ta je med drugim sestavljen iz mešanice gline, steklenih delcev, mineralov in železovega oksida, iz teh sestavin pa je, kot so povedali pri skupini Ariane, možno izlužiti vodo in kisik ter s tem tudi gorivo.



Številne vesoljske agencije so prepričane, da je rudarjenje na Luni ključno za odprave v globoko vesolje, in razmišljajo o postavitvah lunarnih postaj.

»Način uporabe vesoljskih virov je ključen za razvoj trajnostnega raziskovanja Lune in ta študija je del Esinega načrta, da bo Evropa partnerica pri raziskovanju vesolja v prihodnjem desetletju,« je poudaril David Parker, direktor oddelka za človeške in robotske vesoljske odprave. Skupina Ariane se je povezala z nemškim zagonskim podjetjem PTScientists, ki razvija pristajalni modul, in belgijsko družbo Space Applications Services, ki bo izdelala komunikacijsko opremo. Tovor bi lahko v vesolje ponesla raketa Ariane 64, različica rakete Ariane 6 s štirimi motorji, ki je sicer še v razvoju.

Preberite še:

Komentarji: