V orbito gredo atomska ura, novo gorivo in sončno jadro

Naslednji falcon heavy bo predvidoma junija nosil kar nekaj zanimivega tovora.
Fotografija: Falcon heavy bo na naslednjem poletu imel zanimiv tovor. FOTO: SpaceX
Odpri galerijo
Falcon heavy bo na naslednjem poletu imel zanimiv tovor. FOTO: SpaceX

Uspešnega prvega operativnega poleta mogočne rakete falcon heavy podjetja Spacex se je razveselila tudi ameriška vesoljska agencija, ki pričakuje, da bodo pri naslednji izstrelitvi v orbito poslali njihovo novo tehnologijo: zelo natančno atomsko uro, nestrupeno gorivo, solarno jadro in male satelite, ki bodo ugotavljali, kako na tehnološke naprave v orbitah vpliva vesoljsko vreme.

Falcon heavy je v geostacionarno orbito prejšnji četrtek ponesel savdski komunikacijski satelit, nosilna in stranski potisni raketi so nato uspešno pristale na plavajoči ploščadi v Atlantiku in v Cape Canaveralu na Floridi. To je bilo prvič, da je podjetje Elona Muska pridobilo vse tri prve stopnje rakete z istega poleta, v poskusnem je namreč osrednja zgrešila plavajoči cilj. Toda konec tedna se je izkazalo, da plavajoča ploščad ni kos razburkanemu morju, in ob trimetrskih valovih se je osrednja raketa prevrnila. »Upali smo, da jo bomo na kopno spravili nepoškodovano, vendar je varnost ekipe vedno na prvem mestu,« je povedal tiskovni predstavnik podjetja James Gleeson. Dodal je, da nesreča najverjetneje ne bo vplivala na prihodnje odprave. Pri teh bodo znova uporabili stranski potisni raketi in oba dela tovorne kapsule.


Vesoljska atomska ura


Na naslednjem falconu heavy, ki ga bodo izstrelili predvidoma junija, bo po napovedih 25 satelitov in plovil, ki jih bodo dostavili v tri različne orbite, med njimi jih bo nekaj opremljenih s popolnoma novimi Nasinimi tehnologijami. Ena teh je 16-kilogramska testna vesoljska atomska ura, nekoliko večja od škatle za čevlje. To bo prva tako majhna ura v orbiti in ena najbolj natančnih. Kot pravijo pri Nasi, bi moralo miniti kar devet milijonov let, da bi se ura zamaknila za sekundo.



Vesoljske atomske ure za delovanje uporabljajo živo srebro, zemeljske pa večinoma cezij, saj so tako manj občutljive za magnetno polje in spremembe v temperaturi. Tehnologija bo omogočala nov način avtonomne navigacije v globokem vesolju. Navigacijski sistemi so namreč odvisni od natančnega časa in večina vesoljskih odprav je do zdaj uporabljala zemeljske atomske ure.

Z novo uro bodo zelo izboljšali navigacijo pri potovanju in pristajanju na drugih nebesnih telesih, saj bodo lahko natančneje merili vpliv gravitacije. Tako bodo precej hitreje izmerili učinke gravitacijske sile, ki jo ima Jupiter na svoje lune, kamor si človeštvo želi v prihodnjih desetletjih, navajajo pri Nasi. Testna ura bo v nizki zemeljski orbiti delovala najmanj eno leto, natančnost bo dokazovala prek signalov GPS.

FOTO: SpaceX
FOTO: SpaceX


Zeleno gorivo


Med tovorom bo tudi satelit s hidroksilamonijevim nitratom, novim alternativnim gorivom, ki naj bi izboljšalo delovanje vesoljskih plovil in nadomestilo zelo strupeni hidrazin. Manj nevarno novo pogonsko gorivo, ki so ga razvili v laboratorijih ameriške vojske, bo omogočilo varnejše, hitrejše in cenejše vesoljske odprave, poudarjajo pri Nasi. Poleg tega naj bi izboljšalo delovanje plovil, saj je gostejše od hidrazina, zato ga je v rezervoarju z enako prostornino več. Ker ima nižje ledišče, bodo plovila porabila tudi manj energije za ohranjanje stalne temperature. Mali satelit bo na novo gorivo predvidoma deloval dva meseca.

Naslednji falcon heavy bo v orbito predvidoma odnesel še dva kockasta satelita CubeSats, ki bosta zbirala podatke o tem, kako na komunikacijske in druge satelite vplivajo mehurčki, ki se oblikujejo v zgornjih plasteh atmosfere, nabitih z delci. Z boljšim poznavanjem vesoljskega vremena bodo lahko izboljšali projektiranje satelitov.
 

Sončna jadra


V tovorni kapsuli Spacexove rakete bo še solarno jadro LightSail 2 nevladne organizacije Planetary Society. Tudi v tem projektu je osnova mali satelit CubeSats, kakršni bodo po napovedih spremenili raziskovanje vesolja, njihova največja pomanjkljivost pa je, da nimajo lastnega pogona. Tega bi jim lahko zagotovila jadra na sončno svetlobo. Ko fotoni zadenejo površino iz ultratankega in ultralahkega materiala, povzročijo majhen sevalni tlak, ki lahko sčasoma požene plovilo do velikih hitrosti.

Komentarji: