Youtube bo prenehal priporočati posnetke, ki podpirajo teorije zarote

Če si boste pogledali posnetek, ki izkrivlja zgodovinska dejstva, vam ga youtube med priporočenimi vsebinami ne bo ponujal v nedogled.
Fotografija: Youtube je posodobitev, ki jo bo najprej začel uvajati v ZDA, napovedal 25. januarja. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Odpri galerijo
Youtube je posodobitev, ki jo bo najprej začel uvajati v ZDA, napovedal 25. januarja. FOTO: Dado Ruvić/Reuters

Youtube je naznanil, da bo v kategoriji priporočeno (ang. recommended) prenehal prikazovati videoposnetke, ki podpirajo teorije zarote ali postopke zdravljenja, ki niso v skladu z uradno medicino.

Posnetki, ki denimo prikazujejo, da je Zemlja ploščata ali da je cepljenje škodljivo, na youtubu niso prepovedani. Tako bo ostalo tudi v prihodnje, le da bo Google, lastnik youtuba, odslej omejeval njihovo širjenje. Konkretno: če si boste pogledali posnetek, ki izkrivlja zgodovinska dejstva, vam youtube podobnih posnetkov ne bo prikazoval med priporočenimi vsebinami. »Medtem ko bo ta premik veljal za manj kot en odstotek vsebin, menimo, da bo omejitev priporočil za te videoposnetke pomenila boljšo izkušnjo za naše uporabnike,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Guillaume Chaslot, nekdanji Googlov inženir, je dejal, da je pomagal zgraditi sistem, podprt z umetno inteligenco, ki se uporablja za upravljanje priporočenih videov. »To je šele začetek bolj humane tehnologije,« je zapisal na twitterju.



Youtube je posodobitev, ki jo bo najprej začel uvajati v ZDA, napovedal 25. januarja. »Želimo zagotoviti, da bomo predlagali tiste videoposnetke, ki jih ljudje dejansko želijo gledati,« so zapisali uvodoma. Nato so se pohvalili, da so sistem priporočanja v preteklosti že izboljšali: ta je danes bolj kompleksen kot nekoč, ko je uporabniku po ogledu zgolj enega videa podobno vsebino priporočal še tedne in tedne. Zdaj pri predlaganju priporočenih vsebin upošteva število ogledov, komentarjev, všečkov …

Glede najnovejše posodobitve so pojasnili, da so se zanjo odločili, saj želijo zagotoviti ravnovesje med svobodo govora na eni in odgovornosti do uporabnikov na drugi strani.

Preberite še:

Komentarji: