Čudežni senzor in potenje

Objavljeno
01. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
01. avgust 2018 12.08
Že nekaj časa spremljate svoj srčni utrip. Najbrž poznate celo ustrezne številke za svoje tretje, četrto in peto območje, hkrati pa znate med treningom precej dobro uganiti, kdaj ste se znašli v nekem območju, ne da bi vam bilo treba pogledati na napravo za spremljanje srčnega utripa. A vedeti morate, da to še vedno počnete tako, kakor so to počeli že davnega leta 2006.

Srčni utrip namreč v najboljšem primeru pove, kaj se je dogajalo s telesom do trenutka, ko ste pogledali na napravo za spremljanje utripa. To pomeni, da je težko določiti ne samo, v katerem območju ste se znašli med vadbo, ampak tudi to, kako se telo odziva na stres in ali neko območje res natančno prikazuje, kakšna je vaša trenutna telesna zmogljivost. Morda se tisti dan in pri tistem srčnem utripu niste niti približali svojemu laktatnemu pragu.

Electrozyme in Kenzen

Dve podjetji že nekaj časa tekmujeta med seboj in poskušata spremeniti takšen način spremljanja delovanja našega telesa, in sicer tako, da napravam dodajata funkcijo, ki analizira potenje. Ugotovili so namreč, da slana tekočina ni koristna samo zato, ker ohlaja naš organizem, ampak vsebuje tudi izjemno pomembne podatke o našem zdravju. V nasprotju z merilci srčnega utripa lahko senzorji potenja dejansko ugotovijo, v kakšnem stanju je organizem. To pomeni, da vam lahko povejo, katere vaje bi morali izvajati, ter določijo, kakšen bi moral biti vaš dolgoročni trening in kdaj morate napolniti zaloge svojega organizma.

Podjetje Electrozyme (njegov delni lastnik je milijarder Mark Cuban) iz San Diega in novo švicarsko podjetje Kenzen poskušata pridobiti podatke, ki jih skriva potenje, zato sta ustvarili izjemno tanke senzorje potenja, ki jih lahko nosite ves dan in sedem dni v tednu. Podjetji trdita, da lahko s senzorji ugotovimo, kako močno dehidrirani smo, ter določimo naše elektrolitsko ravnotežje, laktatni prag, raven glukoze v krvi in število porabljenih kalorij – vse to razkriva analiza potenja v dejanskem času.Bralec potenja Electrozyme

Kenzen namerava izdelati napravo, tanko kakor kovanec, poimenovali pa jo bodo Echo H2 Smart Patch, ki jo bo mogoče pritrditi na predel reber ali zgornji del trebuha. Delovala bo takole: z brnenjem (če bo zabrnela enkrat, bo, denimo, sporočala, da morate nekaj popiti; če bo zabrnela dvakrat, boste vedeli, da se gibljete prehitro) in v povezavi z aplikacijo na vašem telefonu. Strojni del naprave bo vseboval baterijo, ki jo bo mogoče napolniti, merilec srčnega utripa in enoto bluetooth, ki se bo sporazumevala z aplikacijami drugih proizvajalcev (denimo MapMyRun). Senzor potenja bo odstranljiv obliž, ki ga bo treba zamenjati enkrat tedensko.

Tudi Electrozyme bo izdelal svojo odstranljivo napravo, vendar bo v nasprotju s Kenzenom ponudil licenco za svoje senzorje drugim proizvajalcem, ki bodo nato lahko prilepili obliže na svoje izdelke.

Kemijske spremembe kot indikator

Obe napravi temeljita na isti tehnologiji: spremljata kemijske spremembe na koži in tako pridobivata številne podatke o uporabniku, med drugim o tem, kako močno dehidriran je uporabnik in kakšen je njegov laktatni prag. Oglejmo si dehidracijo, enega najpomembnejših podatkov, ki jih bodo zaznali senzorji. Pri nekdanjih laboratorjskih raziskavah so morali znanstveniki izmeriti telesno težo, če so hoteli izvedeti, kako hidrirana je preiskovana oseba. Nekoliko zmanjšana telesna teža je pomenila, da je športnik dehidriran.

Toda med tekmo se ni mogoče zanašati na tehtnice, če bi radi takoj izvedeli, v kakšnem stanju je organizem, pravi Sonia Sousa, soustanoviteljica Kenzena. Zato je njeno podjetje ustvarilo tehnologijo za analizo stopnje potenja, temperature površine kože in koncentracije ionov. Sousova pravi, da Kenzen meri tudi pH, »saj se telo zakisa, medtem ko se v njem nabirajo toksini.« Echo H2 na podlagi teh podatkov – pri tem upošteva tudi dejavnike okolja, denimo temperaturo zraka in vlago – podrobno analizira potrebe telesa po tekočini ter sporoča, kako pogosto morate piti, medtem ko se ozračje segreva in ohlaja.

Poleg tega Kenzen analizira snovi v vašem potu ter natančno sporoča, katere hranilne snovi morate vnesti v organizem. Pri analizi izgube elektrolitov senzor ugotavlja, koliko natrija, klorida, kalcija in kalija ste izgubili s potenjem. Tako vam pove ne samo, kdaj morate piti tekočino, ampak tudi to, koliko hranilnih snovi morate vnesti vase z vodo.Kenzenov osebni trener in nutricionist

Naprava na podlagi teh podatkov ter analize količine mlečne kisline in ravni glukoze v izločenem potu predvidi utrujenost in meri porabo kalorij. Naprava tako poskuša v dejanskem času spremljati hitrost presnove, da bi uporabnik vedel, kako vadba in prehrana vplivata na njegovo težo, pravi Sousa.

Kenzenove naprave bodo spremljale tudi srčni utrip, na podlagi teh podatkov skupaj s podatki senzorjev, ki preverjajo kemične spremembe, pa bodo lahko določale, kdaj mora uporabnik počivati in v kakšnih intervalih mora vaditi, da ne bi vadil premalo oziroma da bi preprečil prenatreniranost.

Kaj obeta prihodnost

Tovrstne naprave bodo morda nekoč celo znale napovedati, ali ste nagnjeni k poškodbam ali srčnemu napadu. Nekateri krvni biooznačevalci nam povedo, ali nam grozi, da bomo zboleli. Tako pri Kenzenu kakor pri Electrozymu poskušajo z napravami, ki bi jih nosili na sebi, odkriti te označevalce v kemičnih spremembah potenja. Teoretično boste z napravo okoli zapestja izvedeli, ali se nagnjeni k poškodbam in srčni kapi ali drugim boleznim. Številne bolezni, od težav z ledvicami do cistične fibroze, je že mogoče odkriti z analizo potenja, vendar so bile do zdaj tovrstne naprave prevelike, da bi jih lahko prenesli iz laboratorija, ali pa smo vedeli, da označevali sicer obstajajo, vendar jih do zdaj še nismo znali ustrezno ovrednotiti.

Če bomo hoteli, da bo tovrstna analiza uspešna, bomo morali nositi napravo ves dan in vse dni v tednu. Senzorji potenja bodo vedeli, da ste jedli kokošje perutničke, potem ko ste zapustili telovadnico, ker so zasnovani tako, da jih morate nenehno nositi na sebi. Tako lahko spremljajo vse vaše dejavnosti, gibanje in prehranjevalne navade.

Kje kupiti

Kenzenova naprava bo v trgovinah na voljo konec poletja. Dokončne cene še niso sporočili, predvidoma bo znašala 89 dolarjev. Electrozyme bo za svojo napravo ponudil licenco in bo na voljo kot dodatek na pametnih urah, ki bodo na prodaj predvidoma na začetku leta 2016. Obe podjetji zagotavljata, da nameravata sčasoma vključiti bioanalizo v oblačila ter tako omogočiti popolnoma nov način uporabe svojih naprav.