Deset najboljših tekaških copat 2019: 3. mesto

Objavljeno
18. junij 2019 08.06
Posodobljeno
18. junij 2019 08.06
Pripravil Primož Kališnik
Pripravil Primož Kališnik

Mizuno Wave Sayonara 4
 

Na tretjem mestu seznama  desetih najboljših copat, kot so ga bili po rezultatih mnogih testiranj sestavili  na spletni strani RunerClick, po kateri povzemamo njihov izbor najboljših tekaških copat, dodajamo tudi nekaj svojih spoznanj.


Mizunov model je na tretjem mestu.
Brata Rihachi in Rizo Mizuno sta pred 113 leti (1913) ustanbovila podjetje v Osaki. Bilo je prvega aprila, vendar Mizuno danes ni šala, pač pa ena najuglednejših športnih znamk. Atletsko opremo po naročilu so začeli ponujati leta 1907.


Slovenija je dom tekaškega Mizuna že nekaj desetletij, morda  je bilo največ dobrih tekov v tem času odtečenih prav s katerim od Mizunovih modelov. Vsekakor je pri nas japonski izdelovalec vedno veljal za skoraj kremo kreme in sem bi lahko prišteli samo še Asics. Drugi so zadaj, vsaj pri nas. To je tudi zasluga slovenskega zastopnika teh japonskih copat, s katerim so imeli Japonci res srečno roko. Pri Asicsu, drugemu japonskemu velikanu, v preteklosti  ni bilo tako. Zato je pri nas Mizuno pred Asicsom, čeprav je v širnem svetu morda vrstni red obrnjen. Bržkone pa sta v vsakem primeru številki ena in dva.
Mizuno Wave Sayonara 4. To so copati minimalističnega videza, s katerimi je mogoče dolgo teči. Dlje kot gremo po naši lestvici navzdol, na več stvari je trepa opozoriti. Tudi pri Mizunovem modelu Wave Sayonara 4 je tako.


Ena izmed odlike te slovite japonske tovarne je, da se  trudi izdelovati copate, za katere se zdi, da so namenjene za posebne namene ali cilje. Mnogi izdelovalci pošiljajo na trd copate za več namenov, pri Mizunu pase trudijo, da bi bili njihovi izdelki v nečem oz. v nekem segmentu zelo dobri.  In tako bi lahko opisali tudi ta model.


Zgornji del copata
(Dynamotion fit) je prekrit z dodatnim slojem odprtih celic, ki so  podobne mreži, to pa omogoča optimalno zračnost. Dodatno je še nameščena  prešita srednja obloga, ki dodaja svoje h kompaktnosti obuvala.
Kombinacija u4ic sprednjega blazinjena in petnega dela Infinity Wave bounce zagotavlja neverjetno udobnost, varuje pred udarci  in splošno udobje za  več čas teka.
Gre za  resnično inovativno zasnovo in podobo.
Na spodnji strani  so na podplat (Smoothride Engineered) dodali  delčke karbonske gume. Vmes, med prste in peto, zato, da bi bil boljši oprijem, pa tudi, da bi se podaljšal rok trajanja teh posebnih copat.
Cena tega modela lahko malce niha, največkrat pa je malo višja. Mizunove številke so lahko malo manjše kot  sicer, naj vas to ne zbega.


Prednosti:
Prožnost petnega dela copata, zahvaljujoč sistemu Infinity heel, ki hkrati prestreza sunke.
Zgornjemu delu se že vidi, da  je zelo zračen.
Copati dlje živijo zaradi dodane X10 karbonske gume na podplatu med prsti in peto, kar pomaga tudi pri oprijemu.

Pomanjkljivosti:
Številke so lahko manjše kot smo vajeni.

Naslednjič: Nike Zoom Structure 19, četrto mesto.

Pripravil Primož Kališnik, po RunnerClick