Kam na kolesarjenje med prazniki

Objavljeno
03. maj 2019 09.05
Posodobljeno
03. maj 2019 09.05
Miroslav Braco Cvjetičanin
Miroslav Braco Cvjetičanin
Nismo šli daleč, večino smo jih našli, kar doma. Odločili smo se, da bomo najprej pometli domači prag, potem pa bomo šli še pred tujega.
Lansko leto se nam je pridružil Dušan Dundek iz Prekmurja, čigar poslanstvo je Poletovim bralcem predstaviti kolesarske cilje po Prekmurju z okolico. Dušan zna kolesariti, tudi pisati in zelo dobro fotografirati zato je seveda čisto pravi naslov za usmerjanje h kolesarskim užitkom. Prekmurje je ravno. Prekmurje sploh ni ravno. Prekmurje je najtežje kolesarsko območje, ker … Zato, ker pričakuješ ravnico, potem pa ti sanjaš 50 zobc na zadnjem verižniku. No, popeljal nas je tudi v horizontalno kolesarjenje, da ne bo več strahu kot volje pred in med prazniki.

Naš prvi predlog je: Povzpeti se na Karabiroš

Nikar se ne trudite z iskanjem tega krajevnega imena. Ga ni, še splet kot velik vseved ga ne najde. Potem bo že držalo, nisem pa mogel tega preveriti, da je to ime tako rečeno pogovorno in ni uradno.

 

Mogoče vam bo všečen izlet, ki ga je Dušan poimenoval: Atilova pot

Atila, hunski vojskovodja je bil imenovan tudi »bič božji«, ker je bil izredno krut.  Izročila pravijo, da kod je on šel, ni raslo več nič. Strašil, mučil, trpinčil in ubijal je vse, ki so mu bili na poti. Mnogo vasi in večjih mest je popolnoma uničil. Malce čudno pa je, da je dobil ta naziv na lastno pobudo.

Še en predlog imamo: Preko Radeljskega prelaza

Torej, na vrhu tega prelaza sva bila na največji nadmorski višini na turi, spust je bil prijeten, kajti v Avstriji težko naletiš na kakšno izboklino ali luknjo na cesti.

 

Brskali smo naprej in našli tole: Pofurajmo Kočevsko

Ob poti si lahko ogledate Lepo jamo, Jamo v Peklu ali ostanke vasi Rogati hrib. Vsi adrenalinski privrženci vabljeni na spust po urejenih gorsko kolesarskih poteh v MTB Trail centru v Dolgi vasi.

Prepričani, da boste znali ven iz gozda!

Na koncu bi vas radi spomnili še na en lep, prelep del matkurje: Kras, pravzaprav Zeleni Kras

Po zajtrku v Youth Hostlu Proteus bomo s kolesi začeli pot proti Javornikom. Prva postaja bo gozdna pristava Mašun, kjer bomo v gostišču sredi zelenih gozdov uživali v lokalni kulinariki. Gostišče Mašun slovi po svoji ponudbi sezonskih jedi in kulinariki, ki temelji na vsem, kar ponuja gozd.In čisto na koncu še malo soljenja kolesarske pameti!

Kolo mora biti tehnično brezhibno

S sabo morate imeti rezervno zračnico in mini orodje za hitra popravila

Poskrbite za hrano in pijačo, veno jo morate imeti s sabo

Polna baterija telefona

Vedno nekomu povejte, kam greste