Najboljši športni kurilci kalorij

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Težko je postati olimpijec, o tem ni dvoma. Življenjsko odrekanje, dolgi in naporni treningi, potovanja, finančne težave, poškodbe in podobno so le nekatere ovire na poti do olimpijskega nastopa, ovir je neprimerno več, ko govorimo o doseganju olimpijske slavo z osvojitvijo medalje. Olimpijci so torej vrhunski športniki, ki za dosego ciljev porabijo ogromno energije.

Maraton, kolesarjenje in desetoroboj na prvi pogled predstavljajo najbolj naporne športe, s katerimi športniki pokurijo največ kalorij. Pa je vse to res?

Maraton

Srebrn iz OI v Atenah leta 2004, Mebrahtom Keflezighi je v Riu še četrtič nastopil na igrah in tudi tokrat tekel v okolici dveh ur in desetih minut. S tem tempom ali ritmom je Mebrahtom pokuril okoli 2240 kalorij, kar je več kot priporočen dnevni vnos hrane in kalorij za povprečnega moškega. Največji izziv maratonca pa je pravilna in predvsem časovno dobro odmerjena prehrana, saj na dan maratona ne sme jesti preveč, da ne nasiči svojega telesa, pojesti pa mora ravno dovolj, da ima dovolj moči in energije za 42 kilometrov.

ni podpisa
ni podpisa

Sprint na 100 metrov

Allyson Felix je v Londonu 2012 potrebovala manj kot 11 sekund za 100-metrsko razdaljo. Razdalja, tekom katere izgubi le nekaj kalorij, pa ne pokaže celotne slike, saj šprinterji še vedno ostajajo veliki kurilci kalorij. Med treningi, ki je sestavljen iz intenzivnih delov, ki pripomorejo k izboljšanju eksplozivnosti, so tekači sposobni v enem treningu, ki traja dve uri, pokuriti celo do 1500 kalorij.

Plavanje

Ob njegovih prvih nastopih in olimpijskih medaljah je okoli Michaela Phelpsa krožila novica, da zaužije kar 12.000 kalorij na dan, da se lahko vsakodnevno spopada s treningi v vodi. Njegovi treningi so v mladih letih trajali po 6 ur na dan, v tem časovnem obdobju pa je lahko pokuril tudi 6000 kalorij, torej 1000 kalorij na uro. Toliko kalorij je izjemno težko zaužiti čez dan, zato se morajo športniki poslužiti oreščkov, avokada in ostalih nosilcev nenasičenih maščob z visoko kalorično vrednostjo.

ni podpisa
ni podpisa

Lokostrelstvo

Brady Ellison, ki je na OI v Londonu 2012 v lokostrelstvu osvojil srebrno kolajno, se med tekmami fizično ne izmuči preveč. Psihološka pripravljenost in mirna roka sta v lokostrelstvu najbolj pomembni odliki najboljših športnikov. 25 kalorij bodo lokostrelci porabili v teh minutah, ko imajo na voljo šest puščic in tarčo. Je pa res, da tudi oni morajo zaužiti dovolj kvalitetne hrane, saj psihološka jasnost izvira iz dobre prehrane.

Več iz te teme:

Komentarji: