Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Narastek iz špinače ali zakaj športnik potrebuje špinačo

Današnji špinačni obrok nam lahko služi kot zelo lahko kosilo, če smo bolj zahtevni pa recimo predjed.
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec
4. 12. 2020 | 09:09
4. 12. 2020 | 09:11
4:37
Tokrat bom za vse moje somišljenike glede špinače pripravila hitri narastek iz le te, jajc in sira.
Špinačo smo že precejkrat obravnavali v naših receptih, ponoviti pa moramo vsaj to, da je krasno z vitamini in minerali bogato vsestransko uporabno živilo.
image_alt
Krompirjev polpet z jogurtovim prelivom

Današnji špinačni obrok nam lahko služi kot zelo lahko kosilo, če smo bolj zahtevni pa recimo predjed. Čisto prav pa bo prišel tudi kot popoldanska malica ali zgodnja večerja.
image_alt
Najboljši recept za špansko pito

Kot rečeno, narastek je prav enostavni in hitro pripravljen obrok, ki nam ne ukrade prav veliko časa za pripravo.
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec

Za podolgovat pekač (cca 10 do 12 rezin narastka) potrebujemo:


4 jajca
1dl olja
200 g pirine ali druge moke
250 g hitro skuhane špinače
Sol, poper
Strok česna
Malo pecilnega praška
2 pesti ribanega sira
100 g kremnega sira
50 g sira z modro plesnijo
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec

Priprava:


Špinačo na hitro blanširamo, dobro ožamemo in sesekljamo. Zmešamo jajca in olje. Primešamo moko. V zmes stresemo sesekljano špinačo, sire, pecilni, sol in poper. Zmes dobro premešamo in zlijemo v pomaščen podolgovati pekač. Narastek pečemo pri temperaturi 180 stopinj dobre pol ure, da lepo porjavi. Še toplega razrežemo in postrežemo.
 

Zakaj športnik potrebuje špinačo?

10. Zakaj? Zaradi vaše kože. Špinača vsebuje ogromno vitamina A, zato jo morate jesti če so vaše težave akne, gubice, pigmentacija ali predrakavi znaki na koži.
Kako? Liste uporabite v vaši naslednji hladni omaki za prigrizke. Če imate radi česnovo omako v katero pomakate prigrizke, ji naslednjič dodajte zdrav faktor špinače. Tudi humus je odličen špinačin prijatelj.

9. Zakaj? Antioksidanti. Vitamin C, vitamin E, mangan, ... Špinača je odlična za vaš imunski sistem in metabolizem - je protivnetno sredstvo. Kako? Po pizzi namesto šunke, slanine in jajc potresite svežo špinačo in gobice za zdrav faktor in odlično kombinacijo.

8. Zakaj? Folna kislina. Odlična za nosečnice, folna kislina je tudi vitamin B, ki je dober za celično rast in regeneracijo.
Kako? Omleta ali žvrkljana jajčka bodo okusnejša, če jim dodate špinačo, paradižnik in parmezan.

7. Zakaj? Vlaknina. Zelene listnate rastile vsebujejo ogromno vlaknin in špinača poleg tega vsebuje veliko vode, kar je odlična kombinacija za prebavni trakt.
Kako? Lazanja, musaka in ostale zloženke so s špinačo mnogo bolj okusne.
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec

6. Zakaj? Železo. Živilo ima več železa kot ostale sorodnice, je odlična za kri in boj proti utrujenosti.
Kako? V naslednjo tortilijo ali sendvič namesto solate dajte špinačo. 

5. Zakaj? Vaše kosti. Približno polovica skodelice špinače ustreza dnevnim priporočilom za vitamin K, špinača je odlična tudi za močne kosti, saj vsebuje tudi kalcij!
Kako? Smutiji in zelenjavni sokovi zjutraj so pravi začetek dneva.

4. Zakaj? Vaše oči. Lutein v špinači pomaga vašemu vidu in onemogoča makularno degeneracijo.
Kako? Špinačo zelo redko zelo skuhajte, saj je precej bolj zdrava, ko jo jemo surovo.
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Narastek iz špinače. FOTO: Tanja Drinovec

3. Zakaj? Malo kalorij. 40 kalorij na skodelico premore špinača, zato vam ni treba skrbeti za količino.
Kako? Zmešajte jo s paradižnikom in mlado čebulo, privoščite pljusk oljčnega olja in balzamičnega kisa ter popečene pinjole.

2. Zakaj? Energija. Nitrati v špinači so dokazano pozitivni pri spodbujanju celične aktivnosti. Ni ravno kofein, je pa bolj zdrava.
Kako? Dodajte špinačo v mineštro ali katero koli juho, ki jo boste predelali še v mešalniku. 

1. Zakaj? Moč, kot da ste Popaj, špinača je odlična hrana za mišice, saj jih zalaga z vlakninami in kisikom. Vsebuje veliko kalija, ki je odličen za regeneracijo mišic.
Kako? Sladica? Špinača, jagode in balzamični kis. Dober tek!

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine