Čigav rekord je prekosil Martin Schmitt pred 23 leti v Planici?

V tokratnem kvizu preizkus znanja iz alpskega smučanja, smučarskih skokov in košarke.
Fotografija: Martin Schmitt je v Planici izboljšal neuradni svetovni rekord. FOTO: Igor Modic/Delo
Odpri galerijo
Martin Schmitt je v Planici izboljšal neuradni svetovni rekord. FOTO: Igor Modic/Delo

1. Na današnji dan pred 22 leti je nekdanja odlična alpska smučarka Špela Pretnar proslavila velik uspeh, saj je osvojila mali kristalni globus za skupno zmago v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Na zadnji tekmi sezone je v Bormiu zasedla 9. mesto, a ker je bila njena edina tekmica za lovoriko peta, kar je bilo premalo, se je povzpela na vrh zmagovalnega odra z 19 točkami prednosti. Kdo se je ob razglasitvi najboljših v sezoni uvrstila tik za njo?

A) Anja Pärson

B) Christel Pascal-Saioni

C) Trine Bakke

2. Planiška velikanka je dala ogromno junakov, slovenskih in tujih. Pred natanko 23 leti je svoj dan dočakal nemški as Martin Schmitt z zmago na uvodni tekmi za svetovni pokal v smučarskih poletih v dolini pod Poncami pred Japoncem Kazujošijem Funakijem. V prvi seriji je skočil 219 metrov, a padel, v drugi pa je dosegel neuradni svetovni rekord. Z 214,5 metra je za 2,5 metra prekosil dotedanji najboljši dosežek, kdo ga je imel v lasti?

A) Tommy Ingebrigtsen

B) Espen Bredesen

C) Lasse Ottesen

3. 19. marec 1995 je bil zgodovinski dan v ligi NBA, saj se je nepozabni Michael Jordan vrnil pod obroče 17 mesecev po tem, ko je naznanil košarkarsko upokojitev in se preizkusil v bejzbolu. Ob vrnitvi v moštvo Chicago Bulls je nekaj časa nosil dres z novo številko, staro je začel znova uporabljati, ko ga je eden od tekmecev zbodel, da možakar s št. 45 ni tako dober, kot je bil legenda s št. 23. Kdo je tistega leta izločil Bike v končnici prvenstva?

A) Orlando

B) New York

C) Indiana

Preberite še:

Komentarji: