Gajser pozabil ponesrečeno Mantovo in zmagal

Motokrosist Tim Gajser zbrano in brez popuščanj do 12. zmage v MXGP.
Fotografija: Tim Gajser je po ponesrečenem nastopu v Mantovi izkoristil priložnost in zmagal. FOTO: HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser je po ponesrečenem nastopu v Mantovi izkoristil priložnost in zmagal. FOTO: HRC

Devetkratni svetovni prvak v motokrosu Antonio Cairoli je v Aguedi pokazal, da tudi najizkušenejši bencinski mački grešijo. Na dirki v MXGP je v obeh vožnjah storil napako, kar ga je stalo pete letošnje zmage. Prav obratno je bilo na šesti preizkušnji sezone pri Timu Gajserju, dirkal je suvereno in zbrano tudi ob najbolj napetih dvobojih, dobil obe vožnji in drugič letos stopil na najvišjo stopničko.

Nekaj minut po ponesrečenem nastopu pred tednom dni v Lombardiji je Gajser poudaril, da je blatno preizkušnjo, na kateri je petkrat padel, že pozabil in da v prihodnje ne bo nobenih popuščanj, saj je njegov cilj jasen – napada svoj drugi naslov v MXGP. Kar je izrekel, je tudi uresničil minuli konec tedna na Portugalskem. Pred dirko je bil najhitrejši na prostem in uradnem treningu, v kvalifikacijah pa ga je prehitel le vodilni v razvrstitvi svetovnega prvenstva Cairoli.

Gajser za vodilnim v skupnem seštevku SP Cairolijem zaostaja 34 točk. FOTO: HRC
Gajser za vodilnim v skupnem seštevku SP Cairolijem zaostaja 34 točk. FOTO: HRC


»Hitrost je bila prava, kar sem potrdil na obeh treningih. Tudi v kvalifikacijah sem dobro štartal, zapeljal najhitreje skozi prvi ovinek in vodil polovico vožnje, potem pa sem storil nekaj napak, izgubil ritem in Cairoli me je prehitel. Moje linije niso bile povsod najboljše, zato je bilo dobro, da sem sledil Tonyju nekaj krogov in videl, katere je izbiral on,« je razmišljal po sobotni uverturi in napovedal zmago na dirki.
 

V peklenskem ritmu najhitrejši krog


Začrtano je tudi uresničil. V prvi vožnji je osem minut pred koncem prehitel Cairolija, ki je vodstvo izgubil zaradi napake, ob kateri mu je ugasnil motor. Italijanski šampion je odtlej z vsemi močmi napadal slovenskega, iskal načine, kako ga prehiteti, zadnji dve minuti je šlo na nož, ritem je bil peklenski do zadnjega metra, a Gajser ni popustil. Dosegel je tudi najhitrejši krog na dirki v vsej konkurenci in to v zadnjem krogu, ko bi pričakovali, da mu bodo pošle moči.

V drugi vožnji se je med najboljšo trojico prebil po šestih minutah. Po polovici je napredoval tik za Cairolija, ki je deset minut pred koncem storil napako. Medtem ko se je pobiral s tal, je Gajser švignil mimo njega. V nadaljevanju je povečeval prednost pred tekmeci. Cairoli se je prebil do končnega drugega mesta, a Slovenec je bil predaleč, da bi ga ujel. Gajser si je z napadalnostjo in mirno glavo privozil 12. zmago v karieri.
 

Cairoli: Tim tokrat premočen


»Izjemno vesel sem, užival sem ves konec tedna. V Mantovi sem se boril s sabo, zdaj sem to popravil. Hvaležen sem svoji ekipi, navijačem in vsem, ki so okrog mene,« je zadovoljno povedal Gajser, ki sta mu družbo na stopničkah delala Cairoli in Švicar Arnaud Tonus. Zaostanek za vodilnim v SP Cairolijem je zmanjšal na 34 točk.

Naslednja dirka v elitnem MXGP bo v nedeljo v Franciji. FOTO: HRC
Naslednja dirka v elitnem MXGP bo v nedeljo v Franciji. FOTO: HRC


Najizkušenejši v konkurenci Cairoli je priznal, da se dirka ni odvijala po njegovih pričakovanjih, ki so še zrasla po zmagi v Mantovi, ki jo je dosegel, ko se je osamljen v ospredju vozil obe vožnji od začetka do konca. »Tokrat je bil Tim izjemno močen, jaz pa sem tisti, ki ima vajeti v svojih rokah v skupnem seštevku,« je povedal.

V karavano, ki bo konec tedna tekmovala v Franciji, 200 km južno on Nantesa, se je vrnil Romain Febvre (poškodoval se je na začetku sezone), lažni alarm pa so sprožili pri KTM. Na VN Portugalske so prijavili aktualnega svetovnega prvaka Jeffreyja Herlingsa, ki letos zaradi poškodbe stopala še ni dirkal v konkurenci, a se tudi na Pirenejskem polotoku na štartu ni prikazal.
 

Komentarji: