Nezbranost v nemškem dežju odnesla domačega favorita

Lewis Hamilton prevzel vodstvo v razvrstitvi sezone. V nedeljo za VN Madžarske.
Fotografija: Lewis Hamilton je ohranjal jeklene živce in se zasluženo veselil zmage v Hockenheimu. FOTO AFP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je ohranjal jeklene živce in se zasluženo veselil zmage v Hockenheimu. FOTO AFP

Nedeljski dež sredi Nemčije je dodobra napral stezo 11. postaje voznikov formule 1 v sezoni in tudi močno vplival na razplet dirke. Domači favorit Sebastian Vettel si je namreč privoščil nezbranost v ovinku, plačal davek na mokri stezi in ostal brez uvrstitve. Zmagal je Lewis Hamilton in s tem tudi prehitel Vettla na vrhu skupne razvrstitve sezone.

Karavana formule 1 je vstopila v drugo polovico sezone, po 11. dirki od skupno 21 pa zdaj bolje kaže Angležu – z zmago v dežju si je priboril lepih 17 točk prednosti pred štirikratnim svetovnim prvakom iz mesteca Heppenheim, niti pol ure vožnje proč od tradicionalnega nemškega dirkališča. Toda na njem Vettel še nikdar ni okusil slasti zmage! Doslej je le enkrat poslušal nemško himno doma, a takrat, leta 2013, v Nürburgringu. Tokrat pa je bilo vse nared za tako pričakovano slavje. Mnogi med 71.000 navzočimi so stiskali pesti zanj, imel je najboljše štartno izhodišče, vodil večji del dirke. Nato pa ga je polomil v 52. krogu, skupno na približno tretji četrtini preizkušnje, na spolzki podlagi prehitro pridirkal v ovinek, nakar vrnitve v tekmo po trku v reklamno ogrado ni bilo več. Izstopil je iz avta, navrgel nekaj nemških kletvic, še prej pa se je po radijski zvezi opravičil članom ekipe: »Napaka je bila moja. Oprostite, fantje.«


Molitev za zmago


Darilo je učinkovito izkoristil Hamilton, ki pa je kot član Mercedesa užival prav tako lepo podporo privržencev s polnih tribun. Začel je s 14. štartnega mesta, se s preudarno vožnjo približeval vrhu, ko pa je po tekmečevi napaki prevzel vodstvo, je bilo iz minute v minuto manj dvomov o tem, kdo bo zmagovalec. Resda se je v zmagovalni tabor pozneje naselilo nekaj zaskrbljenosti, potem ko je moral Anglež še na uradni zagovor, ker naj bi si v trenutkih navzočnosti varnostnega vozila privoščil napačen postanek, toda odnesel jo je brez kazni. »Moja molitev pred dirko je bila dolga, močno sem si želel, da bi se tokrat vse srečno razpletlo,« je poudaril po slovesni razglasitvi, ki so jo komaj izpeljali, saj je lilo kot iz škafa, sledilo pa je še besno neurje, po katerem so imeli sicer natančni in logistično spretni nemški prireditelji obilo težav, kako množici sploh omogočiti odhod s prizorišča.

Za Hamiltona je bila včerajšnja zmaga 4. v sezoni, pri njegovem moštvu pa je bilo še posebej veselo, saj je pogled na končni vrstni red dirke za VN Nemčije razkrival še 2. mesto Valtterija Bottasa, prav tako Mercedesovega voznika. Na odru sta bila dva Finca, 3. mesto je pripadlo Kimiju Räikkönenu (Ferrari), v boju za naslov svetovnega prvaka pa so se po tej predstavi v »deževni zmešnjavi«, kot so jo včeraj označili zlasti nemški poročevalci, odprla vrata k vrhu Hamiltonu. A do končnega cilja je še zelo dolga pot – natanko deset tekem. Naslednja bo že ob prihajajočem koncu tedna za VN Madžarske v Budimpešti. Lani je bil v naši vzhodni soseščini najboljši Vettel, leto prej Hamilton. Tudi v tej sezoni ohranjata ugled vodilnih asov dirkališč – kdo med njima bo srečnež v metropoli ob Donavi?

Komentarji: