Še Hamiltona je bilo sram zmagati na takšen način

Finec Valtteri Bottas je moral prvo mesto v Sočiju podariti 33-letnemu Angležu
Fotografija: Finec Valtteri Bottas (spodaj) je po štartu uspešno odbil napad Lewisa Hamiltona (zgoraj), v 25. krogu pa je moral svojega moštvenega sotekmovalca po ukazu Mercedesovih vodilnih mož vendarle spustiti predse. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Finec Valtteri Bottas (spodaj) je po štartu uspešno odbil napad Lewisa Hamiltona (zgoraj), v 25. krogu pa je moral svojega moštvenega sotekmovalca po ukazu Mercedesovih vodilnih mož vendarle spustiti predse. FOTO: AFP

Ljubljana – V Mercedesovem taboru v lovu na naslov svetovnega prvaka v formuli 1 očitno ničesar več ne prepuščajo naključju. Žrtev moštvene strategije na včerajšnji veliki nagradi Rusije je bil Valtteri Bottas, ki je moral zmago prepustiti svojemu ekipnemu kolegu Lewisu Hamiltonu.

Finski dirkač, ki je dan poprej z novim rekordom proge v Sočiju v šampionskem slogu slavil kvalifikacijsko zmago, je dirko ob Črnem morju začel sijajno. Z odličnim štartom je odbil napad Hamiltona in narekoval ritem, ki mu sloviti moštveni sotekmovalec ni bil kos. Kljub temu so poznavalci zakulisnih iger v najhitrejšem »cirkusu« slutili, da je le vprašanje časa, kdaj bo moral Bottas spustiti predse 33-letnega Angleža.
 

Po ukazu ga je spustil predse


In res, Valtteri je ukaz nadrejenih prek radijske zveze dočakal v 25. krogu in malo zatem je svojo nogo res za trenutek umaknil s stopalke za plin ter Lewisu dovolil, da se je odpeljal mimo. Inženir James Vowles, ki je pri Mercedesu zadolžen tudi za strategijo, je dirkaču iz Nastole pri Lahtiju pojasnil, da je do rošade moralo priti, ker so se začele Hamiltonu med vožnjo za njim hitreje obrabljati gume. Obenem so dali odgovorni pri nemškem moštvu britanskemu zvezdniku jasno vedeti, da mora čim prej prehiteti Maxa Verstappna (Red Bullov veliki up se je prebil v ospredje, ker edini od boljših dotlej še ni opravil menjave gum), v nasprotnem primeru se bo moral znova postaviti za Bottasa.

A niti Lewis zlepa ni mogel mimo 21-letnega Nizozemca, ki je – mimogrede – štartal šele z 19. položaja. Vodstvo je prevzel šele v 43. krogu, v katerem je Verstappen zavil v bokse in zdrsnil na 5. mesto. Razlika med dirkačema »srebrnih puščic« ni bila velika, sukala se je okrog dveh sekund, zaradi česar je Valtteri pričakoval, da bodo Mercedesovi vodilni možje pred koncem preizkušnje spet vzpostavili prvotni vrstni red. Vendar pa se to ni zgodilo, tako da je prvi v cilj pridrvel Hamilton – 2,545 sekunde pred Bottasom, medtem ko sta se morala Ferrarijeva asa Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen sprijazniti s tretjim oziroma četrtim mestom.
 

Lewis v cilju obsedel v dirkalniku


Angleški zvezdnik, ki po uspehih običajno skače od navdušenja, je po osmi letošnji in skupno jubilejni 70. zmagi v formuli 1 dlje kot običajno obsedel v svojem bolidu. Kot da bi ga bilo sram stopiti iz njega. Sprva se je želel izogniti tudi mikrofonu. Najprej je odkorakal do vidno potrtega Bottasa in ga potrepljal po rami, kot da bi se mu hotel opravičiti.

»To je bil težak dan, Valtteri je vozil sijajno. Ker ni več v igri za naslov svetovnega prvaka, mi je prepustil vodstvo. Vem, kako se zdaj počuti, vendar je bilo to odlično moštveno sodelovanje in sijajen vikend za ekipo,« je s cmokom v grlu razpredal Hamilton, ki ima zdaj kot vodilni v skupni razvrstitvi že 50 točk prednosti pred drugouvrščenim Vettlom.

Bottas, ki je lani prav v Sočiju prvič okusil slast zmage v kraljevskem avtomobilističnem razredu, ni skrival nezadovoljstva. »To je dober rezultat za ekipo, ne pa zame osebno,« je dal 29-letni Finec jasno vedeti, da mu ni vseeno. Nerodno je bilo tudi odgovornim pri Mercedesu. »Valtteri, niti nam ni lahko. O vsem se bomo pogovorili po dirki,« ga je poskušal potolažiti vodja ekipe Toto Wolff. A sodeč po Bottasovi obrazni mimiki pri tem ni bil pretirano uspešen. Naslednja dirka bo že to nedeljo v Suzuki.

Komentarji: