Začetek v slogu

Magnus Carlsen in Fabiano Caruana sta premirje podpisala v 49. potezi.
Fotografija: Magnus Carlsen (desno) v dvoboju za naslov svetovnega prvaka v Londonu s Fabianom Caruano. FOTO: Matt Dunham/AP
Odpri galerijo
Magnus Carlsen (desno) v dvoboju za naslov svetovnega prvaka v Londonu s Fabianom Caruano. FOTO: Matt Dunham/AP

V dvoboju za naslov svetovnega prvaka Magnusa Carlsena izziva Fabiano Caruana. Prvi proti drugemu s svetovne jakostne lestvice in še več, med tekmecema je malenkostna rejtinška razlika, vredna manj od remija. Strokovnjaki so bolj za Carlsena, a v ocenah še zdaleč ne enotni. Na njegovi strani so izkušnje, medsebojni rezultati, slog igre. Američan pa se zanaša na formo in motivacijo.

Z belimi figurami je v petek začel Caruana, ki je od uvodne partije precej pričakoval. Carlsen ga je presenetil z izbiro sicilijanske obrambe – prvak se je v zadnjih letih večinoma branil z 1…e5. Presenečenje je Carlsenu več kot uspelo. Po dvajsetih potezah je udobno izenačil, nekaj potez pozneje, ko je Caruana planil po nepomembnem kmetu, je že popolnoma prevladal. Deset potez pozneje, malenkost pred prvo časovno kontrolo, je bil Caruana na kolenih. Carlsen, ki smo ga poznali še pred nekaj leti, bi delo dokončal v nekaj potezah. A nenadoma je popustil, z neodločno igro zapravil večino prednosti in v razpletu ostal s kmetom več v trdnjavski končnici, prednostjo, ki je ni mogel unovčiti. Poskušal je dolgo, krepko čez 100 potez, a je Caruana ostal zbran.

V drugi partiji se je videlo, da Carlsen po zapravljeni priložnosti »ni dobro spal«. Otvoritveno prednost je takoj zapravil, nato pa le dojel, da je vrag odnesel šalo in se začel boriti za remi. Vlogi sta se zamenjali: Norvežan se je odrekel kmetu, prešel v končnico s tremi proti štirim, kar mu je ob trdnjavah na šahovnici zagotavljalo remi. Danes, po prvem prostem dnevu, je bil beli znova izzivalec. Pogumno je ponovil neuspešno otvoritev iz uvodne partije (Rossolimov napad v sicilijanski obrambi), a spet brez uspeha. Carlsen je brez težav izenačil in zapeljal položaj v remi končnico. Premirje sta podpisala v 49. potezi.
 

Komentarji: