Vrnil se je Kopitarjev rokopis

Slovenija z Latvijo izgubila po kazenskih strelih.
Fotografija: Rok Tičar se je že na uvodni reprezentančni tekmi sezone izkazal z dvema goloma. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Rok Tičar se je že na uvodni reprezentančni tekmi sezone izkazal z dvema goloma. FOTO: Roman Šipić/Delo

Slovenska hokejska reprezentanca je za uvod v novo sezono doživela poraz, vendar pa je prvi vtis o prikazanem boljši, kot razkriva končni izid, 2:3 po kazenskih strelih proti latvijskim gostiteljem. V nadaljevanju močnega turnirja, obenem tudi edinega za rise pred februarskimi olimpijskimi kvalifikacijami, se bodo ti danes (14.30) pomerili z Belorusijo.

Kraj ob Baltskem morju, ki tokrat gosti zadnjega od štirih turnirjev v štirih letih četverice Belorusija-Francija-Latvija-Slovenija, ni povsem neznan naši hokejski sceni. Tu so namreč Jeseničani pred poldrugim desetletjem igrali v celinskem pokalu IIHF, gre za enega centrov hokeja, ki v Latviji ohranja status najbolj priljubljene in prepoznavne športne panoge. Hokejisti z Baltika so zdaj že neprekinjeno od leta 1997 v najvišjem svetovnem prvenstvu, nazadnje so na prvenstvu, maja letos na Slovaškem, zasedli 10. mesto, ponavadi pa so na posameznih tekmovanjih premagovali naše rise. Sinoči bi bilo lahko tudi drugače. Ne nazadnje je tudi vedno strog in zahteven selektor Matjaž Kopitar izjemno pohvalil svoje pomlajeno moštvo in si le želel, da bi v tem slogu nadaljevalo tudi v prihajajočih dveh preizkušnjah, omenjeni današnji z Belorusijo in jutrišnji s Francijo.

Matjaž Kopitar se je po dobrih štirih letih vrnil na slovensko klop. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matjaž Kopitar se je po dobrih štirih letih vrnil na slovensko klop. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Dejansko je že premiera razkrila znan Kopitarjev »rokopis«, na ledu vsekakor urejen in povezan. Zlasti Rok Tičar, ki nam je tudi v objavljenem sredinem pogovoru dejal, kako se spet veseli reprezentančnih izzivov, je igral na visoki ravni, ujel se je imenitno z dolgoletnim reprezentančnim soigralcem Žigo Jegličem, uspešno jima je v napadalni navezi sledil novinec, sicer ameriški študent, Luka Maver. Tičar je sinoči zabil oba slovenska gola v rednem delu, drugega osem sekund pred koncem tekme. V podaljšku, v katerem so bili risi bolj aktivni kot gostitelji, je nato zapravil priložnost, da bi postal še junak tega petminutnega dodatnega igralnega časa. Pri kazenskih strelih za zmago naši aduti niso bili natančni – zadel je le Tadej Čimžar, zgrešili so Tičar, Jeglič, Klemen Pretnar in Ken Ograjenšek. Pri Latvijcih sta bila natančna dva hokejista, tako da sta točki ostali v domačem taboru, ena tolažilna pa je pripadla slovenski izbrani vrsti.


 

Boj mladih za mesto na SP


A ta si dejansko za prikazano na premieri ne more kaj prida očitati. Vrnil se je tisti želeni zbran pristop, med zadnjim SP v Kazahstanu smo ga kar prevečkrat pogrešali, precej je opazne ustvarjalnosti na ledu, dvojec Tičar-Jeglič je živahen in vselej nevaren za vrata tekmeca, novi člani moštva pa se trudijo z jasnim ciljem: da bi se selektorju predstavili v svetli luči in si tako priborili tudi dobro izhodišče za nadaljevanje selekcije v sezoni, v kateri sta podčrtana predvsem cilja na domačem ledu – najprej na Jesenicah februarski uvodni del kvalifikacij za olimpijske igre 2022, nato pa v Ljubljani aprilsko-majsko svetovno prvenstvo skupine B.

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: »To je bila zelo dobra tekma z veliko naše želje in garanja na ledu. Značaj moštva je na visoki ravni, dejansko smo bili v dveh tretjinah tekme boljši. Zelo zadovoljen sem s prikazanim, zdaj bo treba v takšnem slogu tudi nadaljevati.«

Žiga Jeglič je igral v Latviji za Slovenijo prvič po lanskem olimpijskem turnirju. FOTO: Matej Družnik/Delo
Žiga Jeglič je igral v Latviji za Slovenijo prvič po lanskem olimpijskem turnirju. FOTO: Matej Družnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: