Neverjetni Remco je prišel v cilj sam, debelih osem minut pred rdečo majico

Remco Evenepoel je na črni petek prišel v cilj 27 minut za zmagovalcem, v soboto pa osem minut pred vsemi favoriti, med katerimi ni bilo sprememb.
Fotografija: Remco Evenepoel. FOTO:  Pau Barrena Afp
Odpri galerijo
Remco Evenepoel. FOTO:  Pau Barrena Afp

Nor dan za Remca Evenepoela, miren dan za zmagovalni trio Jumbo Visme. Sepp Kuss ostaja v rdeči majici, Primož Roglič ostaja na drugem mestu, prav tako Jonas Vingegaard (vsi Jumbo Visma), na tretjem.

Remco je imel včeraj najslabši dan v svoji karieri, danes pa je dosegel svojo 49. zmago v karieri. Gorska, 14. etapa je bila za mnoge najtežja etapa na letošnji Vuelti. Včeraj so morali premagati 4700 višinskih metrov, danes 4300. Remco Evenepoel je začel napadati že od samega starta današnje etape. Z napadi ni nehal, vse dokler mu ni uspel beg, najprej z večjo skupino, potem manjšo in na koncu samo še s Francozom Romainom Bardetom, katerega se je otresel dobre tri kilomtere pred ciljem.

Remco je zmagal s solo vožnjo, krepkih osem minut pred zmagovalnim triom iz Jumbo Visme, ki se niso pretirano trudili z lovom nanj. Remco še vedno v skupnem seštevku zaostaja za 19 minut, vendar je iz pikčaste majice slekel Jonasa Vingegaarda.

Skupni vrstni red po 14. etapi:

1. Sepp Kuss 
2. Primoz Roglic + 1.37
3. Jonas Vingegaard + 1.44
4. Juan Ayuso + 2.37
5. Enric Mas + 3.06
6. Marc Soler + 3.10
7. Mikel Landa + 4.12
8. Aleksandr Vlasov + 5.02
9. Cian Uijtdebroeks + 5.30

Jutri je na vrsti hribovita 15. etapa od Pamplone do Lekunberrije, dolga 158 km. Še en dan za Remcovo bežanje?

15. etapa je hribovita. FOTO: Lavuelta.es
15. etapa je hribovita. FOTO: Lavuelta.es

***

Spremljali smo v živo

17.38
Glavnina z rdečo majico je zaostala 8:23!

17.30
Remco
še vedno joka na cilju. Čustva so ga premagala.

17.30
Remco
je prvi! Ni se trudil z nabiranjem sekund ... joka v cilju! 

1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
2. Romain Bardet (DSM-Firmenich, +1:12
3. Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny), +6:33
4. Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), +6:35
5. Michael Storer (Groupama-FDJ), +7:24

17.29
Zadnji kilometer za Remca! Pred Bardetom je že minuto! 

17.27
V glavnini vse mirno, Bahrajnovci so še vedno na čelu, nihče ne napada. Remco pa sam na čelu dirke, še 2 km ima do cilja, Bardet tone po cesti navzdol.

17.26
Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) solira proti etapni zmagi. Trenutno je 8:23 pred rdečo majico.

17:23
Bardet
je odpadel! Remco je sam ... še 3,5 km do cilja.

17.22
Glavnina zaostaja 8:14 za Remcom in Bardetom.

17.20
Bardet
ima že »kvadratni obrat« pedalov. V glavnini vse mirno, nihče ne napada. 

17.19

17.18
Bardet
že »opleta« za Remcom ... 

17.17
Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Romain Bardet (DSM-Firmenich) imata že 8:30 prednosti pred glavnino, 7 km pred ciljem. Trije kolesarji so še vmes, 4:14 za ubežnikoma.

17.15
Kolesarji iz Bahrain Victorious so na čelu glavnine. Ne vem točno, zakaj. Mar Landa lahko napade?

17.12
Zanimivo bo videti, koliko časa se bo Bardet držal Remca ...  

17.10
Ubežnika sta že na zadnjem klancu ... Zadnji klanec do smučišča Larra-Belagua je dolg 9,5-kilometra, povprečni naklon je 6,3-odstoten. 

17.05
Glavnina se ne trudi na vse pretege ujeti Remca, kajti ta v skupnem seštevku zaostaja 27 minut, Bardet pa več kot uro.

17.00
Včeraj je zaostal 27 minut za zmagovalcem, danes bo v cilj prišel 7 minut pred vsemi ... kot zmagovalec. To je Remco!

16.55
Glavnina z rdečo majico zaostaja že 7 minut. Do cilja je še 16 km. Zadnji klanec do smučišča Larra-Belagua je dolg 9,5-kilometra, povprečni naklon je 6,3-odstoten. Zadnje tri kilometre klanec močno popusti, cesta je skoraj ravna.

16.50

16.45
Še 29 km do cilja. Ubežnika imata 3:52 prednosti pred najbližjimi zasledovalci in 6:08 pred glavnino. Remco prvi tudi na gorskem cilju 3. kategorije.

16.40
Po spustu s Puerta Larraua sledi nekaj nekategoriziranih klancev in potem še klanec 3. kategorije Puerto de Laza, ki je dolg 3,4 kilometra. Po 11. kilometrih ravnine se cesta začne vzpenjati in ne pojenja do ciljne črte. Zadnji klanec do smučišča Larra-Belagua je dolg 9,5-kilometra, povprečni naklon je 6,3-odstoten. Zadnje tri kilometre klanec močno popusti, cesta je skoraj ravna.

16.35
Ampak kdo za vraga sploh je ta mladi, komaj 23-letni Belgijec, o katerem mnogi pravijo, da je najboljši na svetu, boljši celo od Rogliča in Pogačarja? Trenutno je res svetovni prvak in junaško zmaguje odet v mavrično majico, toda … po točkah Svetovne kolesarske zveze UCI je tisoč točk za Pogijem.

Remco Evenepoel je s petimi leti postal nogometaš, bil je vidni član legendarnega belgijskega kluba Anderlecht. Bil je tako dober, da je pri enajstih letih prestopil v mladinsko akademijo PSV Eindhoven, kjer pa so ugotovili, da ni pravi za njih, in so ga po treh letih, torej pri štirinajstih, vrnili v domači Anderlecht. Uradno je štirikrat igral za belgijsko reprezentanco do 15. leta in potem še petkrat za U16.

Igral je odlično, in ko so v PSV Eindhovnu videli, da je močno napredoval, sta se – po informacijah, ki so prikapljale nekaj let kasneje v kolesarskih krogih – agenta že dogovorila za ponovni prestop. Remco je rekel, da noče več v PSV, menedžer mu je zabičal, da sploh ni vprašanje, ali hoče ali ne, je že tam. A Remco je raje obesil kopačke na klin, kot da bi igral za PSV Eindhoven. Potem ko ni vedel, kam z odvečno energijo, se je spomnil, da je bil njegov oče Patrick nekoč profesionalni kolesar. S to razliko, da je njegov oče na dirki po Španiji v devetdesetih letih prejšnjega stoletja končal na predzadnjem mestu v skupnem seštevku, Remco pa je na tej dirki lani zmagal.

image_alt
Edini, ki lahko premaga Rogliča

16.30
Bardet
hudičevo trpi za Remcom, ki je že v virtualni pikčasti majici. Ni slabo za nekoga, ki je imel včeraj najslabši dan v karieri.

16.26
Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Romain Bardet (DSM-Firmenich) imata že 6:21 prednosti pred glavnino, 35 km pred ciljem. Še dva klanca sta do cilja.

16.21

16.20
Remco
prvi na  Puertu Larrau, za mnoge najtežji klanec na letošnji Vuelti. Težji naj bi bil tudi od Angliruja, ki jih čaka v sredo.

16.16
Ubežnika se bližata gorskemu cilju na Puertu Larrau.

16.12
Evenepoel
in Bardet imata minuto prednosti pred Storerjem, ki je sam za njima, 2:30 za njima so Castroviejo, Lopez, Van Eetvelt, glavnina pa 5:58, na čelu katere je zdaj Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe).

16.09
Še vedno so štirje kolesarji iz Jumbo Visme v glavnini oziroma kar je od nje ostalo. Ayuso se je umiril. Kdaj bo napadel Cian Uijtdebroeks?

16.07
Ayuso
je dvakrat napadel. Dobro je razredčil glavnino, samo še favoriti so ostali.

16.05
Opa ... zato je Novak tako delal na čelu glavnine, Ayuso je napadel!

16.02
Fisher-Black
je končno zamenjal Novaka na čelu glavnine.

16.00
Domen Novak
tako močno vleče glavnino, da še jumbovci odpadajo ... Gesink je na elastiki.

15.55
Domen Novak
si bo danes res zaslužil plačo. Že skoraj celo etapo vleče glavnino.

15.50
Še 7 km je do vrha klanca Puerto Larrau, ubežnika Remco in Bardet imata 2 minuti prednosti pred zasledovalci in 5 minut pred glavnino, v kateri je tudi Jan Tratnik.

15.43
Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Romain Bardet (DSM-Firmenich) imata pred prvimi zasledovalci 1:14 prednosti, pred glavnino 4:23, 12 km pred vrhom klanca in 60 pred ciljem 14. etape. Še vedno nič o Tratniku!

15.37
Nič novega o Tratniku. Upamo, da ni nič hujšega. Če bi bilo, bi zagotovo že poročali ... Padel je ravno na vznožju klanca ekstra kategorije! Je lahko huje?

15.36
Remco Evenepoel
(Soudal Quick-Step) in Romain Bardet (DSM-Firmenich) sta že na tretjem klancu, Puerto Larrau, 14.9 km, 8.0% povprečen naklon, maksimalen pa 16%. Ne vemo še, kako hudo je padel Tratnik!

15.35
Remco Evenepoel
(Soudal Quick-Step) in Romain Bardet (DSM-Firmenich) imata 4:12 prednosti pred glavnino, v kateri je padel Jan Tratnik!

15.30
Težko verjamemo, da bi lahko še ujeli Remca in Bardeta, ki imata 4 minute prednosti 70 km pred ciljem. Takih kolesarjev je nemogoče ujeti, če so 4 minute spredaj. 

15.25

15.20
Evenepoel
in Bardet imata že več kot pol minute prednosti pred zasledovalci in 3:45 pred glavnino, 70 km pred ciljem. Remco je na lovu za pikčasto majico, kot kaže. Samo točko zaostaja za Vingegaardom

15.15
Domen Novak
in Marc Soler pomagata Juana Ayusu. Ne vemo, zakaj točno to počneta tako zgodaj. Ampak, včasih je kolesarska taktika prilagojena trenutku na cesti. Za njimi je pa pet jumbovcev, ki imajo rdečo in pikčasto majico: Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Jan Tratnik, Sepp Kuss in Robert Gesink. 

Remco in Bardet napadata na spustu! 

15.10
Domen Novak (UAE) je na čelu glavnine. Remco je zmagal na gorskem cilju, seveda. Sledi 15 kilometrov dolg spust, potem pa skoraj takoj najprej na nekategorizirani vzpon Col d’Erroyment in potem takoj naprej na vzpon ekstra kategorije Puerto Larrau, kjer spet prikolesarijo na španske ceste.

Po spustu s Puerta Larraua sledi nekaj nekategoriziranih klancev in potem še klanec 3. kategorije Puerto de Laza, ki je dolg 3,4 kilometra. Po 11. kilometrih ravnine se cesta začne vzpenjati in ne pojenja do ciljne črte. Zadnji klanec do smučišča Larra-Belagua je dolg 9,5-kilometra, povprečni naklon je 6,3-odstoten. Zadnje tri kilometre klanec močno popusti, cesta je skoraj ravna.

15.05
Na begu so: 
Soudal Quick-Step: Evenepoel
Ineos Grenadiers: Castroviejo
Bahrain Victorious: Caruso, Gradek
Lidl-Trek: Lopez, Ghebreigzabhier
Groupama-FDJ: Davy, Storer
Bora-Hansgrohe: Kämna
Alpecin-Deceuninck: Groves
Lotto Dstny: Van Eetvelt
EF Education-EasyPost: Bissegger, Quinn
Intermarché-Circus-Wanty: Costa, Johansen, Petilli
Movistar: Oliveira
Cofidis: Carvalho, Fernandez
DSM-Firmenish: Bardet, Dainese
Arkea Samsic: Vauquelin, Ledanois
Caja Rural-Seguros-RGA: Nicolau

15.00
Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) vleče skupino 13. kolesarjev na  Col de la Hourcère (11.1km at 8.7%). Klanec HC kategorije! Ampak Remco je v skupnem seštevku 27:50  za rdečo majico! Glavnina za Remcovimi ubežniki zaostaja 3:07, 92 km pred ciljem.

Remco je napadala že od samega začetka etape. Kot bi hotel pokazati, da je imel včeraj res slab dan in nič drugega. Mi mu verjamemo, če bo nadoknadil vsaj polovico izgubljenega časa v včerajšnji etapi. Še vedno ne vemo pravega razloga za njegov včerajšnji polom. Pravijo, da ni bil bolan, da je imel samo slab dan, ampak ... Remco še nikoli ni imel slabega dneva.

Trasa 15. etape. Foto: Infografika Delo
Trasa 15. etape. Foto: Infografika Delo

***

»Vikend paket« gorskih etap se nadaljuje s 14. etapo, dolgo 156 kilometrov od Sauveterreja-de-Bearna v francoskih Pirenejih do smučarskega središča Larra-Belagua v španskih Pirenejih. Tudi danes bodo morali premagati neverjetno številko višinskih metrov, kar 4300.

image_alt
Jumbovci prvi trije na etapi in prvi trije v skupnem seštevku Vuelte

Prva ura 14. etape bo potekala po pretežno ravninskih cestah, potem pa že sledita kar dva klanca ekstra kategorije. Prvi je Col Hourcere, dolg je 11,1 kilometra, s povprečnim 8,7-odstotnim naklonom.

Sledi 15 kilometrov dolg spust, potem pa skoraj takoj najprej na nekategorizirani vzpon Col d’Erroyment in potem takoj naprej na vzpon ekstra kategorije Puerto Larrau, kjer spet prikolesarijo na španske ceste.

Po spustu s Puerta Larraua sledi nekaj nekategoriziranih klancev in potem še klanec 3. kategorije Puerto de Laza, ki je dolg 3,4 kilometra. Po 11. kilometrih ravnine se cesta začne vzpenjati in ne pojenja do ciljne črte. Zadnji klanec do smučišča Larra-Belagua je dolg 9,5-kilometra, povprečni naklon je 6,3-odstoten. Zadnje tri kilometre klanec močno popusti, cesta je skoraj ravna.

Po videnem na včerajšnji etapi, bodo tudi danes vsi, ki so še pri močeh, kolesarili pod taktirko Jumbo Visme. Njihova premoč je prevelika, da bi se lahko še kdo vmešal v boj za stopničke v Madridu. Seveda, pa je še prezgodaj napovedovati njihovo trojno zmago, kajti Vuelta se je včeraj šele dobro »začela«.

image_alt
Roglič in Vingegaard zmago lahko podarita Kussu

Skupni seštevek po 13. etapi:
1. Sepp Kuss
2. Primož Roglič + 1.37
3. Jonas Vingegaard + 1.44
4. Juan Ayuso + 2.37
5. Enric Mas + 3.06
6. Marc Soler + 3.10
7. Mikel Landa + 4.12
8. Aleksandr Vlasov + 5.02
9. Cian Uijtdebroeks + 5.30
10. Joao Almeida + 8.39

Preberite še:

Komentarji: