Pravni posvet bo odločil o usodi Izraela v svetovni nogometni družini

Nogometna zveza Palestine je pozvala k takojšnji izključitvi Izraela iz vodilne svetovne nogometne organizacije zaradi dogodkov v Gazi.
Fotografija: Predsednik Mednrodne nogometn organizacije Gianni Infantino je v Bangkoku na 74. kongresu Fifa zbral svetovno nogometno družino. FOTO: Chalinee Thirasupa/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Mednrodne nogometn organizacije Gianni Infantino je v Bangkoku na 74. kongresu Fifa zbral svetovno nogometno družino. FOTO: Chalinee Thirasupa/Reuters

Nogometna zveza Palestine je na kongresu Mednarodne nogometne zveze v Bangkoku na Tajskem pozvala k takojšnji izključitvi Izraela iz vodilne organizacije svetovnega nogometa, a o tem niso glasovali. Predsednik Fife Gianni Infantino je dejal, da bo imela Fifa pred 20. julijem izredno sejo izvršnega odbora, na kateri se bodo odločili, kako naprej.

Dodal je, da bo Fifa upoštevala neodvisno pravno mnenje o pozivu palestinske nogometne zveze, naj suspendira izraelsko federacijo zaradi dogodkov v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Žogica je na tvoji strani,« je pred to odločitvijo predsednik palestinske zveze Džibril Radžub pozval Infantina.

O izključitvi Izraela tako niso glasovali, so pa izbrali Brazilijo kot gostiteljico svetovnega prvenstva za nogometašice leta 2027, ki je s 119:78 v glasovih delegatov dobila dvoboj s skupno kandidaturo Belgije, Nizozemske in Nemčije, saj je prejela tudi veliko boljše ocene posebne komisije Fife.

Zveza se nadeja, da bo nadaljevala z uspešnimi prvenstvi za nogometašice po lanskem v Avstraliji in na Novi Zelandiji, ki je bilo rekordno v vseh pogledih. SP v deželi sambe bo na desetih stadionih, na katerih je bilo že SP za nogometaše pred desetletjem. Prva tekma prvenstva in finale bosta na sloviti Maracani v Riu de Janeiru.

Vojna v Gazi pa je zasenčila siceršnje dogajanje na skupščini 211 članic Fife. Ta ni ugodila zahtevi palestinske zveze za glasovanje o izključitvi Izraela, pred tem so si sledili čustveni prispevki obeh strani o vojni v Gazi.

»Nogomet nikoli ne sme biti talec politike,« je dejal Infantino. »Mora ostati sila, ki združuje ljudi.« Vodja svetovne zveze je poudaril, da je poziv palestinske zveze v pristojnosti IO. Ta se je sestal v sredo in vsi člani so glasovali za obsodbo nasilnih dejanj v Gazi.

Predsednik palestinske zveze Radžub je Izraelu namenil ostre obtožbe, njihova vloga pa je temeljila na kršitvah statuta Fife, ki zahteva spoštovanje človekovih pravic. Predsednik izraelskega združenja Moše Šino Zuares je obtožbe zavrnil in izpostavil, da palestinski predlog nima nobene zveze z vrednotami nogometa, ki je ločen od politike.

»Molim za matere, ki so izgubile svoje otroke. Molim za otroke, ki so izgubili starše. Molim za vse tiste, ki nepredstavljivo trpijo. Molim za vse. Kot vsi si želim le eno, mir,« je dejal Infantino.

»Fifa organizira približno en odstotek tekem najboljših klubov na svetu. Ko gre za reprezentance, je zelo podobno,« je Infantino odgovoril kritikom o preobremenjenosti igralcev. FOTO: Isaiah J. Downing/Usa Today Sports Via Reuters Con
»Fifa organizira približno en odstotek tekem najboljših klubov na svetu. Ko gre za reprezentance, je zelo podobno,« je Infantino odgovoril kritikom o preobremenjenosti igralcev. FOTO: Isaiah J. Downing/Usa Today Sports Via Reuters Con

Odločno zavrnil kritike združenja nogoemtašev

Infantino je ob kritikah združenj nogometnih igralcev na kongresu Fife v Bangkoku branil naslednje klubsko svetovno prvenstvo, ki bo potekalo med junijem in julijem 2025 v ZDA z 32 ekipami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Fifa organizira približno en odstotek tekem najboljših klubov na svetu. Ko gre za reprezentance, je zelo podobno,« je dejal Infantino ter dodal: »Če pogledate vse reprezentančne tekme po svetu, imamo še vedno med enim in dvema odstotka tekem, ki jih organizira Fifa. Vse druge tekme, 98 do 99 odstotkov, organizirajo druge organizacije, druge lige, združenja in konfederacije.«

Predsednik Fife je pojasnil, da s temi majhnimi odstotki organizacija pomaga pri financiranju nogomet po vsem svetu. »Prihodki, ki jih ustvarimo, ne gredo samo v nekaj klubov v eni državi, gredo v 211 držav. Nobena druga organizacija to ne počne,« je povedal.

V začetku tega meseca sta Mednarodna zveza profesionalnih nogometašev (FIFPRO) in Združenje svetovnih lig v pismu pozvala Fifo, naj umakne z mednarodnega koledarja klubsko SP 2025, da bi se izognili nasičenosti tekem in zaščitili nogometaše.

Sindikati so takrat trdili, da strategija Fife s svojimi tekmovanji negativno vpliva na nogometno industrijo, ogroža nacionalne lige in klube, ter celo posvarili, da bodo proti krovnemu organu svetovnega nogometa sprožili pravne ukrepe.

Preberite še:

Komentarji: