Nova zmaga Ineosa na Touru se zdi neizbežna

Geraint Thomas in Egan Bernal spretno krmarita med pastmi dirke po Franciji.
Fotografija: Jan Tratnik se je izkazal s 3. mestom v 9. etapi Toura.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Tratnik se je izkazal s 3. mestom v 9. etapi Toura. FOTO: Reuters

Po desetih dneh dirkanja, v katerih so premagali več kot polovico kilometrov letošnje dirke, so kolesarji na Touru, na katerem je najboljšo slovensko uvrstitev s 3. mestom v 9. etapi dosegel Jan Tratnik, vendarle dočakali prvi prosti dan. Pogled na razmerje moči v skupnem seštevku vnovič najbolj razveseljuje kolesarje Ineosa, Geraint Thomas in Egan Bernal sta v prvem tednu le čakala na napake tekmecev, v Pirenejih pa bosta imela priložnost, da rumena majica spet pride v roke Ineosa.

Prvih deset dni dirke po Franciji letos ni razočaralo, dobili smo deset različnih zmagovalcev etap, skoraj vsak dan so se dogajale spremembe v skupnem seštevku, tudi dva presenetljiva nosilca rumene majice sta bila dobrodošla za dirko. Po tednu dni so se stvari vendarle umirile, Julian Alaphilippe je prevzel nadzor nad rumeno pentljo, Francozi pa so si meli roke zaradi dobrih predstav Thibauta Pinota. Vse do ponedeljkove katastrofe, ki jo je z napadom začel prav Alaphilippe z ekipnimi kolegi.

Thibaut Pinot je bil eden od osmoljencev vetrovne 10. etape. FOTO: AFP
Thibaut Pinot je bil eden od osmoljencev vetrovne 10. etape. FOTO: AFP


»Kaj naj vam odgovorim? Zanič je bilo, vse je zanič,« je bil na robu solz v cilju 10. etape Pinot. Ko je bil tempo v glavnini 30 kilometrov pred ciljem že visok, ekipa EF Education First je narekovala močan ritem, je Pinot v enem od krožišč izbral pot naokrog po levi, ki se je izkazala za precej počasnejšo. Zdrsnil je na sredino glavnine, Deceuninck in Ineos sta pospešila in zaradi trenutka neprevidnosti se je v prah sesulo vse dobro delo Pinota iz prvega tedna dirke.

Izgubil je minuto in 40 sekund in zdrsnil iz prve deseterice, nekoliko bolj zgovoren je bil njegov športni direktor Philippe Maduit: »Ekipa je delovala dobro, potem pa so se zaradi velike nervoze v glavnini za trenutek naši kolesarji izgubili in to je bilo dovolj, da smo ostali v ozadju. Videli ste, da so zaostali tudi nekateri drugi favoriti, danes je bilo težko ostati v ospredju. A Tour še ni končan, zgodba se bo pisala v naslednjih dneh in mi ne bomo obupali.«

Jan Tratnik se je izkazal s 3. mestom v 9. etapi Toura.<br />
FOTO: Reuters
Jan Tratnik se je izkazal s 3. mestom v 9. etapi Toura.
FOTO: Reuters

 

Tourmalet pravi preizkus za Alaphilippa


Ob težavah Pinota in tudi Romaina Bardeta francoska javnost vse stavi na Alaphilippa in njegov boj v skupnem seštevku. Loulou deluje zelo močno, a v najtežjih etapah ni bil konkurenčen peresno lahkim hribolazcem, že sobotni preizkus v Pirenejih s Tourmaletom bo pokazal, kako resen kandidat za rumeno je Alaphilippe.

Francoz Julian Alaphilippe z rumeno majico razveseljuje rojake. FOTO: AFP
Francoz Julian Alaphilippe z rumeno majico razveseljuje rojake. FOTO: AFP


Za Francozom čakata Thomas in Bernal, ki sta prvih deset dni dirke opravila z odliko, po uspešni akciji v ponedeljkovi etapi se je smejalo tudi šefu ekipe Davidu Brailsfordu: »Ne spomnim se, da bi nam kdaj uspelo na ravninski etapi pridobiti toliko časa kot tokrat, to je pravo darilo in dokaz, da smo odlično pripravljeni. Počutim se, kot da smo zabili gol.«

Favoriti Toura. Foto Infografika Delo
Favoriti Toura. Foto Infografika Delo


Ključen pri napadu Ineosa na čelu glavnine je bil Luke Rowe, specialist za severne klasike in eden tistih, ki vožnjo v bočnem vetru obvlada do potankosti. »Po 20 kilometrih mi je bilo jasno, da se bo glavnina slej ko prej strgala in da bodo nastale razlike. Geraintu sem rekel, da naj me ne izpusti izpred oči in pridobil bo vsaj minuto, na koncu se je izšlo še precej bolje, kot sem mislil. V takšnih etapah se pokaže moč naše ekipe,« je bil zadovoljen Rowe.
 

Landa znova med osmoljenci


Med tistimi, ki so se v ponedeljek opekli, je bil tudi Jakob Fuglsang, ki ni iskal izgovorov za napako, veliko smole pa je imel Mikel Landa. Bask je preživel odločilno selekcijo na vetru in ostal v prvi skupini, potem pa se je Warren Barguil zapletel z Alaphilippom in odneslo ga je v Lando, ki je pristal na tleh. Odnesel jo je brez poškodb, a vnovič ne po lastni krivdi izgubil več kot dve minuti. »Ne vem, s čim si Mikel zasluži to smolo. Srčno upam, da bo tudi zanj prišla tritedenska dirka, na kateri mu bodo zvezde naklonjene,« je bil skrušen šef Movistara Eusebio Unzue.

Mikel Landa je veliko časa izgubil zaradi padca. FOTO: AFP
Mikel Landa je veliko časa izgubil zaradi padca. FOTO: AFP


Landa bo imel v drugem tednu dirke dovolj priložnosti, da razočaranje spremeni v jezo in napade v hribih, prvi stik s Pireneji karavno čaka jutri, ko bosta v zaključku na sporedu dva vzpona prve kategorije.

Preberite še:

Komentarji: