Pogačar si kapetanski trak deli z Arujem

Ekipa UAE na Tour de France z dvema Slovencema, vendar to pot brez Andreja Hauptmana.
Fotografija: Tadej Pogačar je s 3. mestom v zadnji etapi kriterija Dauphine in končnim 4. mestom potrdil, da pred Tourom prihaja v vrhunsko formo. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je s 3. mestom v zadnji etapi kriterija Dauphine in končnim 4. mestom potrdil, da pred Tourom prihaja v vrhunsko formo. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Štartni seznam 107. Toura, ki se bo v soboto začel v Nici, počasi dobiva dokončno podobo. Danes je svojo osmerico razkrila ekipa UAE. V njej sta po pričakovanjih dva Slovenca, Tadej Pogačar in Jan Polanc.

V zasedbi ekipe iz Združenih arabskih emiratov ni večjih presenečenj. Glede na pričakovanja je prišlo le do ene spremembe, novega norveškega prvaka Svena Erika Bystrøma je zamenjal njegov rojak Vegard Stake Laengen. V ekipi so še  Italijani Fabio Aru, Davide Formolo in Marco Marcato, Španec David De la Cruz in norveški šprinter Alexander Kristoff.



O tem, da ima Pogačar v tej zasedbi največ možnosti za visoko uvrstitev v skupni razvrstitvi, ni dvoma, vendar vodstvo ekipe 21-letnemu kolesarju s Klanca nad Komendo ni želelo že pred začetkom naprtiti vsega bremena. V Nici si bo »kapetanski trak« delil z Arujem, 30-letnim Italijanom, ki ima za seboj že zmago na Vuelti (2015), 2. mesto z Gira (2015) in 5. mesto s Toura (2017), vendar v zadnjih letih ni več konkurenčen najboljšim na tritedenskih dirkah.


Pokazali, kaj zmorejo


»Nekoliko sem živčen, predvsem pa vznemirjen pred svojim prvim štartom na Touru. Na kriteriju Dauphiné smo pokazali, kaj zmoremo kot ekipa. Ves teden smo bili močni. Formolo je slavil etapno zmago, De La Cruz je osvojil majico najboljšega hribolazca, jaz pa sem bil pri vrhu skupne razvrstitve. To je bila zelo dobra priprava za Tour de France in pokazatelj, kako močni smo. Vemo, da bo treba iti na Touru korak naprej, vendar smo samozavestni, če nam bo šlo po načrtih, lahko dosežemo marsikaj,« je pred začetkom Toura optimističen Pogačar.

Fabio Aru je leta 2014 slavil zmago na Vuelti, vendar zadnja leta ni konkurenčen najboljšim na tritedenskih dirkah. FOTO: Jaime Reina/AFP
Fabio Aru je leta 2014 slavil zmago na Vuelti, vendar zadnja leta ni konkurenčen najboljšim na tritedenskih dirkah. FOTO: Jaime Reina/AFP


Športni direktor Allan Peiper (v vodstvu ekipe to pot ne bo slovenskega selektorja Andreja Hauptmana, ki je Pogačarja spremljal na poti do 3. mesta na lenski Vuelti) je prepričan, da bo imel Pogačar tudi dovolj močno ekipno podporo. »Izbrali smo najboljšo miožno ekipo, da bo na Touru pomagala našima adutoma v skupnem seštevku Pogačarju in Aruju. Kristoff bo dobil priložnosti v šprinterskih preizkušnjah, po potrebi pa se bo prelevil tudi v pomočnika v boju za vrhu v skupnem seštevku. Zelo smo vznemirjeni in motivirani, da lahko letos nastopimo na Touru,« je dejal Peiper.

Polanc bo skupaj z De la Cruzom in Formolom ključni Pogačarjev pomočnik v gorskih etapah, Laengen, Kristoff in Marcato pa bodo za svoja kapetana skrbeli na ravninskih predelih.
 

Preberite še:

Komentarji: