Tour z Mezgecem in brez Kruijswijka

Najboljši slovenski šprinter bo pri 32 letih doživel ognjeni krst na dirki po Franciji, pred katero je Roglič ostal brez močnega ekipnega sotekmovalca.
Fotografija: Luka Mezgec bo pri 32 letih prvič nastopil na Touru. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Luka Mezgec bo pri 32 letih prvič nastopil na Touru. FOTO: Jure Eržen/Delo

Luka Mezgec bo pri 32 letih dočakal ognjeni krst na Touru. To je dobra novica dneva za slovenske ljubitelje kolesarstva. Slabša pa je, da na štartu »francoske pentlje« v soboto, 29. t. m., v Nici v ekipi Jumbo Visma ob Primožu Rogliču ne bo Stevena Kruijswijka.
 
Mezgecu se je tako izpolnila želja, o kateri je govoril med dirko po Poljski, na kateri je osvojil majico najboljšega šprinterja. Vodstvo ekipe Mitchelton Scott ga je uvrstilo v osmerico za Tour. V njej so poleg Slovenca še Jack Bauer, Sam Bewley, Esteban Chaves, Daryl Impey, Chris Juul-Jensen, Mikel Nieve in Adam Yates.



Glavni cilj ekipe ne bo boj za rumeno majico, temveč potegovanje za etapne zmage. To gotovo ustreza Mezgecu, ki je doslej petkrat nastopil na Giru in trikrat na Vuelti, zdaj se bo prvič preizkusil še na največji francoski preizkušnji. Njegov največji uspeh na tritedenskih dirkah je zgodovinska prva slovenska zmaga na sklepni etapi Gira v Trstu leta 2014.

Steven Kruijswijk, ki je lani Tour končal na 3. mestu, bo moral izpustiti letošnjo dirko. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Steven Kruijswijk, ki je lani Tour končal na 3. mestu, bo moral izpustiti letošnjo dirko. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


S potrditvijo Mezgeca bo imela Slovenija vsaj štiri kolesarje na Touru. Še Rogliča, Tadeja Pogačarja in Jana Polanca (UAE). V naslednjih dneh je pričakovati še potrditev nastopa Mateja Mohoriča za Bahrain McLaren.
 

Ne le izpah, tudi zlom

 
Uradno še ni potrjena, vednar je bolj kot ne znana tudi osmerica Jumba Visme. Kruiswijk je bil vprašljiv od padca v 4. etapi kriterija Dauphiné, ko so iz nizozemske ekipe sporočili, da ima izpahnjeno ramo. Nadaljnje preiskave so pokazale, da je utrpel tudi zlom, tako da ga na Touru ne bo.

Kljub Kruijswijkovi odsotnosti bo Rogličeva ekipa Jumbo Visma na Touru izjemno močna. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Kljub Kruijswijkovi odsotnosti bo Rogličeva ekipa Jumbo Visma na Touru izjemno močna. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


»Na žalost so posledice padca hujše, kot sem upal. Na moje veliko razočaranje ne morem nastopiti na Touru. Ekipi želim veliko sreče,« je sporočil Kruijswijk, ki ga bo nadomestil Norvežan Amund Grøndahl Jansen. Tako je Rogličeva ekipa izgubila močnega hribolazca, za katerega nima ustreznega nadomestila, bo pa Norvežan okrepitev za ravninske odseke.

Kljub tej spremembi bo Jumbo Visma, ki jo na na Touru kljub odsotnosti Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa čaka hud boj z Ineosom in Eganom Bernalom, izjemno močna. Poleg Rogliča in Jansna naj bi v zasedbi bili še Tom Dumoulin, George Bennett, Sepp Kuss, Robert Gesink, Tony Martin in Wout van Aert.
 

Preberite še:

Komentarji: