Tratnik »po nesreči« v pobegu in še bolj trdno v rožnatem

Pobeg niti v peti etapi dirke po Poljski ni uspel, Jan Tratnik pa je bil znova med napadalci in dobil vse tri gorske cilje. 
Fotografija: Jan Tratnik bo tudi jutri nosil majico najboljšega hribolazca. Foto Mario Stiehl
Odpri galerijo
Jan Tratnik bo tudi jutri nosil majico najboljšega hribolazca. Foto Mario Stiehl

Dirka po Poljski tudi letos upravičuje sloves ene najbolj nepredvidljivih dirk v koledarju, med petimi Slovenci pa je največ pokazal Jan Tratnik. Za njegovo ekipo CCC Sprandi je domača dirka eden glavnih ciljev sezone, v prvem delu pa jih rešuje prav Idrijec, ki je ujel dva pomembna pobega.

Torkov je bil že vnaprej obsojen na propad, a se je Tratnik podal v lov za zmagami na gorskih ciljih in oblekel rožnato majico najboljšega hribolazca. »To je bila prva priložnost za beg in treba jo je bilo izkoristiti, rožnata majica pa je lepa nagrada,« je bil z doseženim zadovoljen Tratnik. 
 
Pred dirko je napovedoval, da največ možnosti za zmago vidi v peti etapi, ki bi na papirju morala pripasti ubežnikom, Tratnik je bil vnovič med sedmerico v ospredju, a jim glavnina več kot dobri dve minuti naskoka ni dovolila. Tako Idrijcu spet ni preostalo drugega kot obramba majice najboljšega hribolazca, dobil je vse tri gorske cilje in krepko povečal svojo prednost. Ko jih je 15 kilometrov pred ciljem ujela glavnina, je čestital kolegom iz pobega in se v svojem ritmu pripeljal do cilja ter prihranil nekaj moči za jutrišnjo zelo pomembno etapo. Težak šprint je pripadel Michalu Kwiatkowskemu, ki na domačih cestah blesti in ostaja v rumeni majici vodilnega. 


 

Kolesar Cofidisa obsodil pobeg na propad


»Spet sem se znašel v pobegu, na začetku je izgledalo obetavno, mislili smo, da morda lahko uspe, a je bil problem kolesar Cofidisa, ki je imel le 50 sekund zaostanka za rumeno majico. Poizkušali smo se dogovoriti, da bi počakal glavnino, potem bi nam pustili več minut prednosti in verjetno bi bili zelo blizu, da bi pobeg uspel. Tak je žal ta šport. V pobegu sem se znašel zelo čudno, niti ga nisem načrtoval, na enem od odsekov sem le sledil kolesarjem, da bi se moji sotekmovalci spočili, potem pa smo se kar odpeljali naprej,« je takoj po etapi za Delo povedal Tratnik. 
 
Čaka ga težka naloga, če bo želel rožnato majico ohraniti do petkovega konca dirke, jutri kolesarje čaka najtežja etapa s kar 12 kategoriziranimi vzponi: »Pred nami sta dve zelo težki etapi in vse točke, ki sem jih zdaj pridobil, lahko tudi zelo hitro izgubim. Zagotovo bom jutri spet poizkušal, dal bom vse od sebe in bo, kar bo.« 
 
Tratnik je v zelo dobri formi, ki jo bo poizkušal zadržati vse do konca septembra: »Najprej me po Poljski čaka klasika v Hamburgu, nato nove višinske priprave, dirka po Slovaški in svetovno prvenstvo. Tam veliko pričakujem od kronometra, ki je tudi glavni cilj moje sezone.«


Ewan podpisal za Lotto Soudal


Caleb Ewan se seli v Belgijo. FOTO: AFP
Caleb Ewan se seli v Belgijo. FOTO: AFP


Avstralski šprinter Caleb Ewan je pričakovano podpisal dveletno pogodbo z belgijsko ekipo Lotto Soudal. Ko Mitchelton Scott Ewana ni uvrstil v ekipo za Tour, je bilo jasno, da obe strani ne bosta nadaljevali sodelovanja, 24-letnik pa je iz belgijskega moštva izrinil izkušenega Andreja Greipla, ki odhaja v Francijo. »Zdaj sem poiskal nov izziv. Stopil bom v velike čevlje Greipla, a sem pripravljen. Lotto-Soudal je bila od nekdaj sprinterska ekipa, vedno sem jo občudoval, že od časa, ko je zmagoval Robbie McEwen. Zahvalil bi se moji sedanji ekipi, v kateri sem imel veliko dobrih prijateljev,« je dejal Ewan. Pod vprašajem je tudi usoda Luke Mezgeca, ki je bil glavni pomočnik Ewana v šprintih, zaenkrat pa še ni jasno, če bo sledil Avstralcu v Belgijo. 
 

Moscon pet tednov na hladnem


Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je kaznovala italijanskega kolesarja Giannija Moscona s pettedensko prepovedjo dirkanja, ker je v 15. etapi Toura poskušal udariti Francoza Elieja Gesperta, za kar si je tudi prisluži izključitev z dirke. »Reagiral sem z vročo glavo, nisem imel namena kogarkoli udariti. Posnetek kaže, da ga nisem zadel, vseeno pa sem se mu opravičil, dejanje pa obžalujem,« je dejal 24-letni Moscon, ki ima že bogato zgodovino incidentov s tekmeci in kolegi iz ekipe.
 
Tekmovati ne bo smel do 12. septembra. 

Komentarji: