Luka Dončić z Dallasom ne najde izhoda iz labirinta razočaranj

Teksaška ekipa lani edina v ligi NBA ni okusila treh zaporednih porazov, v zadnjih 12 dneh je doživela že dva negativna trojčka.
Fotografija: Luka Dončić (77) bi bržkone najraje zamenjal vlogo z Utahovim centrom Rudyjem Gobertom (desno). V sredini Joe Ingles. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić (77) bi bržkone najraje zamenjal vlogo z Utahovim centrom Rudyjem Gobertom (desno). V sredini Joe Ingles. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports

V ligi NBA še niso prepričani, ali bodo lahko letos pripravili vikend All-Star (po eni od možnosti bi ga pripravili v okleščeni obliki 7. ali 8. marca v Atlanti), a so že sprožili začetek spletnega glasovanja za izbor udeležencev košarkarskega spektakla. Lani je glavni tekmi nastopil Luka Dončić, leta 2018 Goran Dragić, letos pa imata oba kopico večjih skrbi. Že lep čas si belita glavi, kako bi lahko iztisnila več iz njunih zdesetkanih zasedb.

Dallas je sicer dočakal vrnitev Josha Richardsona, Doriana Finney-Smitha in Dwighta Powella iz karantene, vendar je bil na gostovanju v Salt Lake Cityju daleč od zmage. Utah je v tretji četrtini vodil že s 25 točkami razlike, čeprav je nastopil brez svojega glavnega napadalnega aduta Donovana Mitchella, na koncu pa s 116:104 proslavil že deseto zaporedno zmago in zaradi poraza LA Lakers v Philadephii (106:107) sam prevzel vodstvo na skupni razpredelnici vseh 30 moštev prvenstva z izkupičkom 14:4.
 

Dončić z zelo podobno statistiko kot lani


Dončić je bil s 30 točkami (za dve 11:17, za tri 2:7, proti meti 2:2), 4 skoki in 6 asistencami v 34 minutah še trinajstič v sezoni najboljši strelec teksaškega moštva in v vseh 18 nastopih prevladoval pri prodajah, a bi bil tokrat verjetno raje na mestu Utahovega centra Rudyja Goberta. Francoz se je izkazal z 29 točkami, 20 skoki, 3 blokadami in 3 dobljenimi žogami, izdatno pa mu je pomagal Avstralec Joe Ingles z metom za tri točke 7:11.

Nikola Jokić je opravil tudi s Kristapsom Porzingisom (desno). FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports
Nikola Jokić je opravil tudi s Kristapsom Porzingisom (desno). FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports


Dončićeva četa je bila v prejšnji sezoni edina v ligi NBA, ki ni okusila treh zaporednih porazov. Zdaj je v pičlih 12 dneh doživela še drugi negativni trojček in po šestem razočaranju v osmih nastopih zdrsnila na 11. mesto v zahodni konferenci z bero 8:10. Še posebej jo tepe slaba igra v začetnih minutah, saj je v prvih polčasih zadnjih treh tekem prejela 70, 70 in 69 točk. »Ne vem, kaj bi rekel, marsikaj nam gre narobe. Pobrati se moramo in igrati veliko bolje,« je po tekmi ocenil Ljubljančan, ki s statističnega vidika igra zelo podobno kot lani.



V povprečju je zbral enako število skokov (povp. 9,4) in 0,9 asistence več (9,7), po strelskem učinku pa zaostaja za prejšnjo sezono za 1,4 točke in je pri 27,4. Toda drugi Dallasov zvezdnik Kristaps Porzingis meni, da moštvena kemija ni prava in da vloge niso jasno razdeljene.


 

Brez zvezdnikov ne gre


Miami je dočakal vrnitev branilca Averyja Bradleyja, a je tudi ob gladkem porazu z Denverjem (82:109) nastopil močno oslabljen, brez svojega drugega, tretjega in četrtega najučinkovitejšega moža v tem prvenstvu; prvi je Bam Adebayo z 20,3 točke. Goran Dragić (15,9) je izpustil tekmo zaradi načetih dimelj, Tyler Herro (17,6) je manjkal še na sedmi tekmi v nizu zaradi poškodbe vratu, Jimmy Butler (15,8) pa si je devetič ogledal nastop soigralcev iz prisilne karantene.

Ob četrtem zaporednem porazu lanskih podprvakov lige NBA, sedmem v zadnjih devetih dvobojih, in padcu na 13. mesto med vzhodnimi klubi s skromnim izkupičkom 6:11, je bil prvi strelec floridske Vročice nadomestni dirigent Kendrick Nunn (17), pri gostih iz Denverja pa pričakovano Nikola Jokić (21). Vlatko Čančar je dobil priložnost pred koncem tekme, v poltretji minuti je zgrešil edini met in ujel eno odbito žogo, tako da v svoji drugi ameriški sezoni še vedno čaka na prvi koš.

Komentarji: