Raje bi igral veliko več, a se bo moral prilagoditi

Goran Dragić odšteva dneve do začetka njegove 12. sezone v ligi NBA, pri 33 letih bo manj prodiral in več metal za tri točke
Fotografija: Goran Dragić bo še naprej pomagal Miamijevemu moštvu po najboljših močeh. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Goran Dragić bo še naprej pomagal Miamijevemu moštvu po najboljših močeh. FOTO: USA Today Sports

Le še teden dni nas loči od začetka 74. sezone lige NBA, v kateri bo imela Slovenija prvič veliko več košarkarjev, kot jih ima v evroligi. Vlatko Čančar v Denverju nestrpno pričakuje ognjeni krst na elitni sceni, Luka Dončić pričakuje, da bo lahko Dallas sledil njegovemu izjemnemu potencialu, pred Goranom Dragićem pa je že 12. sezona v najmočnejšem klubskem prvenstvu, s katero se bo izenačil z Rašem Nesterovićem (1999-2010) in v lokalnih okvirih zaostajal le za Benom Udrihom (2005-2017).

Ljubljančan se je pri 33 letih znašel na pomembnem razpotju. V prejšnji sezoni je zaradi poškodb in operacije desnega kolena igral le na 36 od skupno 82 Miamijevih tekem, njegovo povprečje 13,7 točke pa je bilo najnižje v zadnjih sedmih letih. In tudi med moštvenimi pripravami mu je trener Erik Spoelstra namenil več počitka kot običajno tako na treningih kot na ogrevalnih tekmah. »Želimo, da bi Goran ostal zdrav in svež, nato moramo najti pravšnjo formulo zanj. Ne nazadnje ni star 43 let, ampak izkušen profesionalec,« poudarja strateg, ki dobro ve, da je minilo šele poldrugo leto od zgodovinskega nastopa njegovega asa na spektaklu All-Star NBA.

Dragić je bil vedno žilav košarkarski borec, zato mu poseben status ni ravno povšeči. Raje bi bil v prvih bojnih vrstah, zato ni deloval navdušeno, ko je ob uvodni pripravljalni zmagi nad San Antoniom igral 20 minut in dosegel 8 točk, še manj, ko je moral izpustiti celoten dvoboj s Charlottom.

»Nisem pretirano zadovoljen, saj bi raje prebil več časa v igri, toda očitno sem prišel do točke v moji karieri, ko je to neizogibno. Vse je odvisno od mojega kolena, en dan se počutil odlično, naslednji že slabše. Na splošno pa sem dobro pripravljen, operirano koleno je zdaj celo močnejše od levega,« je prepričan pred zadnjo sezono v petletni pogodbi z Miamijem, ki mu bo skupaj navrgla 85 milijonov dolarjev. V prvenstvu 2019/20 bo pospravil v žep 19,2 milijona, s katerimi bo drugi najbolje plačani igralec Vročice. Več bo zaslužil le krilo Jimmy Butler (32,7 milijona), ki je poleti prišel iz Phiadelphie tik po podpisu 140,7-milijonske štiriletne pogodbe.

Slovenski as že nekaj časa razmišlja o prilagoditvi igralnega sloga, da bi si podaljšal kariero v elitni ameriški ligi. FOTO: USA Today Sports
Slovenski as že nekaj časa razmišlja o prilagoditvi igralnega sloga, da bi si podaljšal kariero v elitni ameriški ligi. FOTO: USA Today Sports

 

Odslej v drugačnem slogu


Kljub 56. najvišji letni plači v ligi NBA se utegne zgoditi, da bo Dragić počasi izgubil vlogo dirigenta v začetni peterki svojega moštva. Nanjo se je navadil že v sezoni 2012/13 pri Phoenixu in do lani začel na klopi le en dvoboj, zdaj pa ga vse bolj izpodriva 23-letni branilec Justise Winslow.

»Pri nas je že štiri leta in dobro vem, kakšen košarkar in človek je, zato razumem njegovo željo. Preprosto hoče zmagovati in igrati čim več tako kot vsi. Zame se ne bo veliko spremenilo. Še naprej bom delal vse, kar lahko koristi moštvu, koliko časa bom na parketu, pa bo odločal trener. Sam lahko vplivam le na svojo osredotočenost pri vadbi in na tekmah,« poudarja kapetan zlate slovenske reprezentance na eurobasketu 2017 in priznava, da že nekaj časa razmišlja o prilagoditvi igralnega sloga, da bi si podaljšal kariero v elitni ameriški ligi. To bržkone pomeni manj vratolomnih prodorov in več metov z večje razdalje.

»Tako nekako. V tej smeri že vadim, zato si lahko od mene obetate več poskusov za tri točke in takojšnjih metov po soigralčevi podaji. Videli bomo, kako se bo vse skupaj obneslo na pravih tekmah,« ocenjuje Miamijev dirigent, ki že pet mesecev čaka na prvenstveni dvoboj, saj sta spomladi Vročici zmanjkali dve zmagi za uvrstitev v končnico. Od takrat se je upokojil veliki Dwayne Wade, pri obširni kupčiji ob Butlerjevem prihodu pa sta odšla tudi najboljši strelec moštva Josh Richardson (k Philadelphii) in prvi center Hassan Whiteside (Portland). Kaj lahko torej pričakuje od nove sezone?

»Deset košarkarjev je še vedno istih, Butler je odličen v obrambi in napadu, veliko pa si obetam tudi od 22-letnega centra Bama Adebaya in branilca Tylerja Herra, ki smo ga dobili na letošnjem naboru. V seštevku smo boljši kot lani,« je prepričan Goran Dragić.

Komentarji: