Žalosten mejnik v mračni sezoni: Slovenec bo izločil Slovenca

Kdo bo zapustil ligo ABA: Krka ali Petrol Olimpija?
Fotografija: Jan Špan (z žogo) se bo odločno spopadel s Luko Lapornikom (desno). FOTO: ABA
Odpri galerijo
Jan Špan (z žogo) se bo odločno spopadel s Luko Lapornikom (desno). FOTO: ABA

Tivoli, 24. marec 2002: v finalu krstne sezone regionalne lige Olimpijini košarkarji osvojijo naslov prvaka s finalno zmago nad Krko s 73:59. Dvorana Leona Štuklja, 17. marec 2019: poraženec dvoboja med novomeškim in ljubljanskim moštvom bo izpadel iz lige ABA. Če bo nedeljski slovenski derbi (ob 21. uri) za obstanek dobila Olimpija, se bo otresla vseh skrbi. Če bo uspelo Krki, pa jo iz nevarnega območja dokončno reši zmaga Igokee nad Zadrom v Laktaših.

Pravila igre pred zadnjim kolom so preprosta: zadnji na lestvici se bo moral preseliti med regionalne drugoligaše, predzadnji pa se bo moral spopasti s podprvakom 2. lige v dvoboju do dveh zmag. Scenarijev za slovensko košarko pa je kar nekaj. Po najugodnejšem bo še naprej imela dve moštvi v prvi ligi ABA, po črnem niti enega. V teoriji (in tudi praksi) je namreč možno, da bosta Krka in Olimpija ostali povsem na dnu prvoligaške lestvice in da se bo Sixtu Primorski zalomilo v končnici 2. lige ABA, v kateri bo v sredo začela polfinalno merjenje moči z Borcem iz Čačka (na dve zmagi). Drugi par je Spars Sarajevo – MZT Skopje.

Zaradi zelo prepričljivih predstav Koprčanov v tej sezoni so vendarle bolj realni vmesni odtenki sivine. Za Krko bi nedeljski poraz pomenil nekakšno ponovitev sezone 2016/17, v kateri je izpadla v zadnjem kolu. Takrat je v poslovilnem nastopu celo premagala Cibono, a pristala na zadnji stopnički, ker je Zadar ugnal Olimpijo. Tudi letos zaključna zmaga še ne bi prinesla popolnega olajšanja Novomeščanom, če bo Zadar v drugem derbiju dna razpredelnice kos Igokei. Dalmatinci bi jim namreč znova pobegnili, prvak BiH pa bi bil ob enakem številu točk v prednosti zaradi dveh zmag v medsebojnih tekmah. Dolenjska zasedba bi torej zasedla predzadnje mesto in morala v »playout«. Uspeh Igokee bi bistveno spremenil stvari, saj ima Krka boljšo bero v soočenjih z Zadrom.
 

Špan: Udariti prvi


Za Petrol Olimpijo so stvari manj zapletene. Poraz bi zanjo pomenil neposreden izpad, Cibona pa bi ostala edina redna udeleženka prav vseh sezon lige ABA. V primeru zmage bi Ljubljančani zasedli neugledno, a vendarle varno 10. mesto, saj imajo boljši izkupiček v dvobojih z Igokeo in Zadrom. A tudi s sedmim uspehom v prvenstvu bi krepko zaostali za svojim dosedanjim črnim rekordom – desetimi zmagami, kolikor so jih zbrali v štirih regionalnih sezonah; nazadnje lani in predlani.

Krkin adut Luka Lapornik pričakuje, da se bo njegovo moštvo oddolžilo Ljubljančanom za tivolski poraz v decembrski tekmi lige ABA z 69:70 in tudi za začetek domače lige Nova KBM za prvaka v Novem mestu (65:70): »Pred nami je najpomembnejša tekma v sezoni in vsi se zavedamo, kaj pomeni. Želimo si, da bi nas navijači podprli v velikem številu, čeprav dvoboj zagotovo ne bo privlačen, saj je vložek enostavno prevelik. Da bi prišli do zmage, moramo v vseh 40 minutah igre prikazati obrambo iz drugega polčasa tekme s Hopsi, v napadu pa igrati zelo pametno in potrpežljivo.«

Olimpijin branilec Jan Špan odgovarja: »Vemo, kako igrajo Novomeščani, zato se moramo ustrezno pripraviti in prilagoditi. Krkini košarkarji gojijo čvrsto igro in vedno iščejo telesni stik. Toda tokrat moramo mi udariti prvi in ne smemo pokazati strahu. Nedelja ni naš prvi mejnik v sezoni, za nami jih je že kar nekaj za biti ali ne biti. Naš cilj je le eden, odpravljamo se po zmago.«

Pari 22., zadnjega kola lige ABA, danes: FMP – Partizan (17), Crvena zvezda – Mega Bemax (19); nedelja: Igokea – Zadar (17), Budućnost – Cibona (19), Krka – Petrol Olimpija (21); že odigrano – Cedevita : Mornar 94:80.
Vrstni red:
Crvena zvezda 20:1, Cedevita 16:6, Budućnost 15:6, Partizan 14:7, Mega Bemax 10:11, FMP in Cibona po 9:12, Mornar 8:14, Zadar in Igokea po 7:14, Petrol Olimpija in Krka po 6:15.

Pari 3. kola lige Nova KBM za prvaka, danes: Rogaška – Sixt Primorska (19); že odigrano – Krka : Hopsi Polzela 81:61, Petrol Olimpija : Helios Suns 74:66; 3. kolo za obstanek, danes: Šentjur – Šenčur GGD (19), Ilirija – Zlatorog (19).

Preberite še:

Komentarji: