Odločitev je padla v Stožicah: Olimpija je prvak!

V osrednjem dvoboju 31. kola 1. SNL so ljubljanski zeleno-beli premagali Maribor z 2:0.
Fotografija: Z drugim golom so Olimpijini nogometaši postavili piko na i. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Z drugim golom so Olimpijini nogometaši postavili piko na i. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po štirih uvodnih tekmah 31. kola 1. SNL je pozornost pripadla nedeljskemu velikemu derbiju v Stožicah. Po njem smo že dobili prvaka, saj so nogometaši Olimpije premagali Maribor z 2:0 (1:0) in pred zadnjimi petimi koli povišali svojo prednost pred vijoličnimi na nadomestljivih 15 točk, saj imajo tudi boljši izkupiček v medsebojnih soočenjih.

Ljubljančani so z lepim golom Portugalca Davida Sualehe, njegovim prvim v slovenskem prvenstvu, v 44. minuti prešli v vodstvo z 1:0. V 76. minuti je Admir Bristrić po strelu Svita Sešlarja potisnil odbito žogo v mrežo in povišal naskok gostiteljev na 2:0.

Slavje na tribunah se je lahko začelo. Zeleno-beli so osvojili tretji ligaški naslov po vrnitvi v prvo ligo, skupno sedmi. Nazadnje so bili najboljši v sezoni 2017/18.

Nogometaši Olimpije so dobili še zadnji letošnji prvenstveni derbi. V tej sezoni so slavili na treh, Mariborčani na enem.

Več sledi.

V Stožicah je vroče na igrišču in na tribunah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V Stožicah je vroče na igrišču in na tribunah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zabil z glavo in obležal

V malem derbiju Ljubljanske kotline so bili po prvem polčasu v prednosti Šiškarji, ki so v prejšnjem krogu premagali vodilno Olimpijo, a so domači v nadaljevanju izpeljali preobrat, nazadnje pa je Bravo le prišel do točke. Luka Štor je za vodstvo Brava spretno zadel po podaji iz kota.

Drugi polčas je bil precej bolj zanimiv. Najprej je po akciji domačih v 47. minuti sodnik po ogledu posnetka odločil za najstrožjo kazen zaradi prekrška. Izvedel jo je Franko Kovačević, a je Matija Orbanić njegov strel ubranil. Vendar je pred tem zapustil dovoljeno območje gibanja, tako da je sodnik zahteval ponovitev. V drugem poskusu je Kovačević s strelom po sredini vrat izenačil.

V malem derbiju Ljubljanske kotline v Domžalah ima napadalec Brava Martin Kramarič še neporavnane račune iz prvega letošnjega dvoboja v Spodnji Šiški. FOTO: Rok Cizelj
V malem derbiju Ljubljanske kotline v Domžalah ima napadalec Brava Martin Kramarič še neporavnane račune iz prvega letošnjega dvoboja v Spodnji Šiški. FOTO: Rok Cizelj

Domači so bili po izenačenju v naletu, to pa so 15 minut pozneje izkoristili za rezultatski preobrat. Kovačević je z desne strani podal pred vrata, kjer je bil povsem sam Bartol Barišič in z nekaj metrov žogo potisnil v mrežo.

Šiškarji so bili v zadnjih 20 minutah nevarnejši, izenačili so v 85. minuti. Po podaji Martina Kramariča z leve strani je domača obramba pred vrati zamudila, Maro Katinić pa je bil hitrejši kot vratar Gašper Tratnik in je žogo ob vratnici z glavo preusmeril v vrata. A tudi prejel neprijeten vratarjev udarec s pestjo v ličnico.

Že v sodnikovem dodatku pa so imeli nogometaši Brava še priložnost za zmago, ko je po lepi akciji do žoge na kakšnih desetih metrih prišel David Flakus Bosilj, toda Tratnik jo je odbil preko vrat.

Pretrd kraški obrambni zid

Tudi Celjani se po uspehu v Murski Soboti niso znašli v vlogi favoritov. Zadnji Sežanci so branili in ubranili, s čimer so v bitki za obstanek ujeli pomembno točko. Z njo so se poravnali z Goričani. Celjanom je zmanjkala zadnja podaja, toda tudi gostje so nekajkrat pošteno ogrozili vratarja Matka Obradovića. Gostitelji so sicer prvi zadeli, z bele točke je 15. gol v sezoni zabil Mirlind Daku, a so gostje že do odmora izenačili po golu Esterja Soklerja. Ta je v drugem polčasu zatresel še okvir vrat.

Mirlind Daku je 15. gol v sezoni dosegel z bele točke. FOTO: Aleš Cipot/fotolens.si
Mirlind Daku je 15. gol v sezoni dosegel z bele točke. FOTO: Aleš Cipot/fotolens.si

Luka Kambič matiral goriško obrambo

S 14. zmago v sezoni so se Koprčani trdno zasidrali na četrtem mestu prvenstvene lestvice. Tekma na Bonifiki se je začela precej mirno brez pravih priložnosti na obeh straneh. Koprčani so bili nekoliko podjetnejši, po desetih minutah igre pa so bili blizu zadetka. Najprej je po podaji iz kota in zmedi v kazenskem prostoru Gorice na golovi črti posredoval Bernard Karrica, že ob naslednjem predložku pa se je po strelu z glavo Luke Kambiča izkazal vratar Matevž Dajčar.

Kmalu nato so prvič zagrozili tudi Goričani, ko se je Dario Kolobarić sam znašel pred domačo številko 1 Adnanom Golubovićem, a se ta ni pustil premagati. Tik pred koncem prvega polčasa so blizu vodstva prišli Koprčani, a je žoga po strelu Nikole Krajinovića z razdalje zadela vratnico.

V Kopru so se domači nogometaši veselili treh točk. FOTO: FC Koper
V Kopru so se domači nogometaši veselili treh točk. FOTO: FC Koper

Gostitelji so svojo terensko premoč kronali v 61. minuti, ko je Luka Kambič zadel z glavo po predložku z leve strani. V sodnikovem podaljšku je po napaki goriške obrambe sam pred Dajčarja prišel rezervist Timothe Nkada, a ni izkoristil podarjene priložnosti.

Prva liga Telemach, 31. kolo

Petek

Koper – Gorica 1:0 (Kambič 61.)

Sobota

Mura – Kalcer Radomlje 1:1 (Daku 20., 11-m; Sokler 37.)

Domžale – Bravo 2:2 (Kovačević 53./11-m, Barišić 68.; Štor 35., Katinić 88)

Celje – CB24 Tabor Sežana 0:0

Nedelja

Olimpija – Maribor 2:0 (Sualehe 44., Bristrić 76.)

Preberite še:

Komentarji: