Prihodnji teden na Norveškem Štajerci pred misijo nemogoče

Dvoboj slovenskega in norveškega prvaka je z izidom 3:1 pripadel Rosenborgu.
Fotografija: V Ljudskem vrtu se je zbralo dobrih 10.000 privržencev nogometašev Maribora. FOTO: Jernej Suhadolnik
Odpri galerijo
V Ljudskem vrtu se je zbralo dobrih 10.000 privržencev nogometašev Maribora. FOTO: Jernej Suhadolnik

Štadion pod Kalvarijo je bil prizorišče izjemno pomembnega večera za nogometaše Maribora. Vijoličasti so krenili v prvi »polčas« dvoboja 3. kola kvalifikacij lige prvakov z Rosenborgom, to je predzadnje sito na poti v ligo prvakov. Tekma v Ljudskem vrtu se ni razpletla po njihovih željah, Rosenborg je zmagal s 3:1. Povratna tekma bo v Trondheimu že naslednji torek (19.00).



KONEC TEKME: V štajerski metropoli zaslužen poraz Maribora, s katerim so se vijoličasti močno oddaljili od uresničitve sanj. Slovenski prvaki so proti koncu tekme slišali tudi nekaj žvižgov s tribun Ljudskega vrta, v seštevku pa niso bili dovolj dobri, da bi resno ogrozili Norvežane, ki so delovali bolj sveže, bili so tudi hitrejši. Ti si lahko na povratni tekmi privoščijo tudi morebiten poraz z 0:2, pa bi bili pod črto še vedno boljši in napredovali v zadnje kolo kvalifikacij za ligo prvakov. 

82. minuta: Štajerci delujejo opazno izžeto in načeto, v zadnjih minutah izgubljajo večino dvobojev na sredini igrišča.

71. minuta: Potem ko so gledalci začutili, da lahko Mariborčani opravijo kaj več, so Norvežani ekspresno odgovorili. Tretji gol je še zmanjšal možnosti vijoličastih v boju za ligo prvakov. Strelec Mike Jensen.

71. minuta: Marcos Tavares se je v eni od navidez nenevarnih akcij odločil za strel z 20 metrov in zabil mojstrski gol ob levi vratnici gostov.

63. minuta: Drugi gol za Norvežane! Mariborčani so začeli padati v igri, ob robu igrišča je zaman čakal na vstop Rudi Vancaš Požeg. Po eni od akcij je drugi gol, tokrat z glavo, zabil odlični Alexander Soderlund.

51. minuta: Gol za Norvežane! Alexander Soderlund je premagal Kenana Pirića z močnim prostim strelom s približno 25 metrov od vrat. Pirić se je dotaknil žoge, toda strel je bil premočan.

46. minuta: Začeli so drugi polčas, s sredine igrišča so krenili gostje. V Ljudskem vrtu se je uradno zbralo 10.316 gledalcev.

KONEC PRVEGA POLČASA: Rosenborg deluje veliko bolj čvrsto kot zadnji evropski gost v Ljudskem vrtu, švedski prvak AIK. Mariborčanom je težko očitati pomanjkanje želje, saj iščejo pot do vrat predvsem prek Dina Hotića in Andreja Kotnika prek obeh krilnih položajev, toda v resnici niso resno ogrozili gostujočih vrat. Norvežani so bili v prvem polčasu še manj ambiciozni, potrpežljivo so čakali na nasprotne napade, toda to je bilo bolj nenevarno za Kenana Pirića. Rezultat 0:0 ustreza dogodkom na igrišču Ljudskega vrta in pomembnosti večera.

45. minuta: Lep strel Andreja Kotnika z razdalje.

34. minuta: Norvežani so zatresli levo vratnico Kenana Pirića, toda Soderlund je bil v času predložka s prostega strela v ofsajdu.

23. minuta: V Ljudskem vrtu nič novega. Mariborčani želijo igrati, toda z zavedanjem, da ni modro prejeti gola na svojem štadionu. Rosenborg preži na nasprotne napade. Prejel je tudi prvi rumeni karton zaradi grobe igre Adegbenroja.

10. minuta: Po desetih minutah igre še brez priložnosti na eni ali drugi strani igrišča. Pričakovano glede na velik vložek za oba kluba. Malenkost bolj nevarni so Štajerci.

1. minuta: Prvi so krenili v napad Mariborčani, žogo je poslal v igro kapetan Marcos Tavares. V Ljudskem vrtu se je zbralo dobrih 10.000 gledalcev, med njimi se nahaja tudi Zoran Mamić, ki bo analiziral prednosti in slabosti Štajercev v imenu zagrebškega Dinama, morebitnega tekmeca Maribora v zadnjem kolu kvalifikacij za ligo prvakov.

Trener Darko Milanič je krenil nad Norvežane v pričakovani postavitvi svoje ekipe na igrišču in s pričakovanimi imeni v enajsterici. V primerjavi z nekaterimi zadnjimi tekmami v Evropi je ostal zunaj kadra le vezist Alexandre Cretu (rumeni kartoni), namesto njega je dobil priložnost Aleks Pihler.

Štajerci v prvi tekmi z Rosenborgom računajo na svoje glavne adute: tudi nocoj so med njimi (z leve) Dino Hotić, Saša Ivković, Rok Kronaveter in Špiro Peričić. FOTO: Tadej Regent
Štajerci v prvi tekmi z Rosenborgom računajo na svoje glavne adute: tudi nocoj so med njimi (z leve) Dino Hotić, Saša Ivković, Rok Kronaveter in Špiro Peričić. FOTO: Tadej Regent


Slovenski prvaki si lahko drevi zagotovijo dobro izhodišče pred nadaljevanjem kvalifikacij za najmočnejše Uefino tekmovanje. Tekmec v tretjem krogu je norveški Rosenborg, v mariborskem taboru pa so tradicionalno samozavestni, ob tem računajo tudi na podporo polnega Ljudskega vrta, ki sprejme 12.000 navijačev.

»Želimo zmagati in tako bomo tudi krenili v tekmo. Moramo biti pozorni na veliko majhnih stvari. Skušali jim bomo vsiliti našo igro. Potrebna bo pamet in pravi odmerek čustev. Zaključevati moramo akcije in verjamem, da nam bo uspelo. Našli bomo svojo priložnost, ne bomo pa šli v tekmo brezglavo,« je pred dvobojem z Norvežani napovedal trener Maribora Darko Milanič.

Trener Darko Milanič je prepričan, da bo Maribor našel pot do norveških vrat. FOTO: Tadej Regent
Trener Darko Milanič je prepričan, da bo Maribor našel pot do norveških vrat. FOTO: Tadej Regent


Če bi vijoličasti uspešno končali dvoboj z norveškim prvakom, bi jih v zadnjem krogu kvalifikacij čakal boljši iz hrvaško-madžarskega obračuna med Dinamom in Ferencvarosem. Prva tekma v Zagrebu se je končala brez zmagovalca (1:1). Če bi se morali po dvoboju z Norvežani posloviti od lige prvakov, pa bi Štajerce v zadnjem kolu kvalifikacij za evropsko ligo čakal boljši iz spopada med bolgarskim prvakom Ludogorcem in valižanskim moštvom New Saints.

Preberite še:

Komentarji: