Nagrajeni Guardiola, Haaland, Španka in Nizozemka

Evropska nogometna zveza Uefa je v Monaku ob žrebu skupin lige prvakov nagradila najboljše v prejšnji sezoni.
Fotografija: Takole so se postavili na odru (z leve) Erling Braut Haaland, Aitana Bonmati, Aleksander Čeferin, Sarina Wiegman in Miroslav Klose. FOTO: Massimo Pinca/Reuters
Odpri galerijo
Takole so se postavili na odru (z leve) Erling Braut Haaland, Aitana Bonmati, Aleksander Čeferin, Sarina Wiegman in Miroslav Klose. FOTO: Massimo Pinca/Reuters

Evropska nogometna zveza Uefa je v Monaku ob žrebu skupin lige prvakov nagradila najboljše v prejšnji sezoni. Najboljši igralec je postal Norvežan Erling Haaland, najboljša igralka pa Španka Aitana Bonmati. Haaland, ki je z Manchester Cityjem v prejšnji sezoni osvojil ligo prvakov, angleški državni in pokalni naslov, je v izboru ugnal soigralca iz Cityja, Belgijca Kevina de Bruyneja in argentinskega velemojstra Lionela Messija, po novem člana Interja iz Miamija in svetovnega prvaka z Argentino.

»Da lahko vse to počnem s svojimi soigralci, je res nekaj posebnega in mi daje motivacijo za nadaljnje delo,« je dejal Haaland, ki je na 53 tekmah v vseh tekmovanjih v prejšnji sezoni dosegel 52 golov, 12 od teh v ligi prvakov. Nagrado mu je – kot drugim nagrajencem – izročil predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

»To nagrado bi posvetila španski ekipi«

Bonmati, španska reprezentantka in članica Barcelone, je v glasovanju prehitela rojakinjo Olgo Carmona iz madridskega Reala in Avstralko Sam Kerr iz Chelseaja. Z Barcelono je dobila ligo prvakinj, s Španijo pa svetovni naslov, na obeh turnirjih je bila najboljša igralka. Trener leta moških ekip je Španec Pep Guardiola, ki je z Manchester Cityjem osvojil trojček lovorik v prejšnji sezoni, vključno z zmago v ligi prvakov.

Erling Haaland (levo) in Aitana Bonmati (desno) FOTO: Nicolas Tucat/AFP
Erling Haaland (levo) in Aitana Bonmati (desno) FOTO: Nicolas Tucat/AFP

Nizozemka Sarina Wiegman je dobila priznanje za najboljšo trenerko ženskih ekip, selektorica Anglije je med drugim slavila evropski naslov, nedavno pa je Angležinje popeljala tudi do finala svetovnega prvenstva. Wiegman je tako kot Bonmati nekaj besed namenila tudi aferi, v kateri se je znašel predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, ki je trenutno v suspenzu, kar zadeva nogometne funkcije, saj je s poljubom na usta španske reprezentantke Jenni Hermoso ob naslovu svetovnih prvakinj požel ogromno kritik in zahtev po odstopu.

Nizozemka Sarina Wiegman (desno) je opozorila nase na klopi Anglije. FOTO: Nicolas Tucat/AFP
Nizozemka Sarina Wiegman (desno) je opozorila nase na klopi Anglije. FOTO: Nicolas Tucat/AFP

»To nagrado bi posvetila španski ekipi. Ta si zasluži slavje in si zasluži, da je slišana. Še enkrat jim bom namenila velik aplavz in upam, da se mi boste pridružili,« je navzoče v Monaku nagovorila Wiegman. Nagrado predsednika pa je dobil nekdanji izvrstni nemški napadalec Miroslav Klose zaradi izjemnih športnih dosežkov, profesionalnosti in vzornega osebnega življenja, kot je pojasnil Čeferin.

Miroslav Klose (desno) je prejel predsednikovo nagrado. FOTO: Nicolas Tucat/AFP
Miroslav Klose (desno) je prejel predsednikovo nagrado. FOTO: Nicolas Tucat/AFP

Preberite še:

Komentarji: