Zajc neulovljiv za Italijane, Kurtić premočan

Nekateri slovenski legionarji na »škornju« odlično pripravljeni za prihajajoči štart Uefine lige narodov.
Fotografija: Veselje Jasmina Kurtića po zmagovitem golu.
Odpri galerijo
Veselje Jasmina Kurtića po zmagovitem golu.

Ljubljana – Pičlo eno kolo italijanskega prvenstva zadostuje za oceno, da so nekateri slovenski legionarji na »škornju« odlično pripravljeni za prihajajoči štart Uefine lige narodov. Med njimi izstopata zvezna igralca Jasmin Kurtić in Miha Zajc, najboljša igralca svojih klubov v serie A.



V Gazzetti dello Sport so naslovili razplet regijskega derbija med Bologno in Spalom s »Kurtićev šov«, kar zgovorno opisuje učinek slovenskega legionarja v Ferrari v pokrajini Emilija Romanja. Belokranjski vezist je z mojstrskim golom odločil tekmo v Bologni, si z oceno 7 prislužil naziv »igralec tekme« in navdušil navijače iz 40 km oddaljene Ferrare med 22.000 grli na štadionu Renato Dall'Ara.
 

Katanec in Jugoslavija


Mimogrede, sloviti objekt iz leta 1925 je na mundialu 1990 dvakrat gostil Jugoslavijo s Srečkom Katancem, ki je v Bologni premagala Kolumbijo in Združene arabske Emirate. Kurtić je v derbiju z Bologno razkril odlično telesno pripravljenost, med najboljšimi na igrišču bi bil tudi brez gola s 30 metrov, pri katerem je let žoge spominjal na izstreljeni tomahawk. »Nismo ga pripeljali zaman. V prejšnji sezoni je bil odličen, čeprav je v zadnjih kolih opazno popustil. Toda že v prvih dneh poletnih priprav sem začutil energijo, ki jo je izžareval, zato nisem presenečen nad ravnjo njegove igre,« je opisal okrepitev za pet milijonov evrov Spalov trener Leonardo Semplici, ki ima na voljo 16-članski strokovni štab.

Jasmin Kurtić je navdušil italijanske medije.
Jasmin Kurtić je navdušil italijanske medije.


V osrednjem časniku La Nuova Ferrara so šli še dlje, naslovnico ponedeljkove izdaje je krasila fotografija Jasmina Kurtića, ob njej pa članek z naslovom: Kurtić, Spal je razbil Bologno. Zmaga v lokalnem derbiju je sprožila evforijo v Ferrari: štadion s 13.135 sedeži je razprodan za obe naslednji domači tekmi s Parmo, za katero igra Leo Štulac, in Atalanto, ko bo morda nared za igro tudi oboleli Josip Iličić.
 

Zajc vreden petkrat več


Še en slovenski legionar na Apeninskem polotoku si je prislužil naziv igralec tekme – Miha Zajc. Šempetrčan je imenitno začel svojo drugo sezono v serie A, ob premieri v Toskani je padel Cagliari, prav 24-letnik pa je zrežiral oba gola gostiteljev. Zajc je bil tako rekoč neulovljiv za goste s Sardinije, navijači uživajo v njegovi igri, začinjeno z mojstrskimi potezami in podajami, navdušil je tudi kritike. Prav zanimivo bo spremljati njegov razvoj v sezoni, ko je naposled dobil polno zaupanje trenerja, blesti na položaju klasične desetke (4-3-1-2) in polni svojo statistiko.

Zajc je že danes vreden na trgu trikrat več kot 1,7 milijona evra, kot je januarja 2017 zanj iztržila Olimpija, in kdo ve, kako visoko lahko poseže v ligi, ki je idealna za pridobivanje tehnično-taktičnega znanja nogometašev. Empoli bo sprejel pomembna izziva še pred začetkom reprezentančnega premora, v katerem bo igrala Slovenija z Bolgarijo (6. 9.) in s Ciprom (9. 9.). Najprej bo gostoval v Genovi, nato še pri Chievu – pozneje bodo sledili Lazio, Milan in Roma –, to bosta pravšnji preizkušnji za enega od adutov selektorja Tomaža Kavčiča.

Komentarji: