Italijanki previsoka polfinalna ovira za Slovenijo

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek sta klonili v obeh nastopih posameznic za preboj v finale pokala Billie Jean King.
Fotografija: Tamara Zidanšek je bila hudo bitko proti Jasmine Paolini. FOTO: Cristina Quicler/AFP
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek je bila hudo bitko proti Jasmine Paolini. FOTO: Cristina Quicler/AFP

Slovenske teniške igralke so klonile v polfinalu zaključnega turnirja pokala Billie Jean King v Sevilli. Premoč so morale priznati Italiji, ki si je zagotovila zmago v obeh posamičnih partijah. Kaja Juvan je izgubila proti Martini Trevisan v dveh nizih, Tamara Zidanšek pa proti Jasmine Paolini v treh.

Italija bo v finalu 60. izvedbe ekipnega svetovnega prvenstva igrala proti Kanadi, ki je ugnala Češko z 2:1 v zmagah, Slovenija pa se iz Španije vrača z zgodovinskim dosežkom, prebojem med štiri najboljše reprezentance na svetu.

Slovenija je danes imela nekaj možnosti, vendar sta Italijanki, ki sta uvrščeni med prvih 50 igralk na svetu, pokazali svojo kakovost in izkušnje ter zasluženo zmagali. Kaja Juvan je imela v podaljšani igri prvega niza žogo za vodstvo 1:0 v nizih, vendar je naredila dvojno napako, Tamara Zidanšek pa je v tretjem nizu vodila z 2:0, nato pa do konca dobila le še eno igro.

Dvaindvajsetletna Juvanova je imela med dvobojem očitne zdravstvene težave. Začele so se že po nekaj igrah, ko je bila opazno zadihana, stopnjevale pa proti koncu niza, ko ji je roka nenadzorovano drgetala. Po prvem nizu je odšla v slačilnico, vendar se stanje ni izboljšalo. V drugem nizu je morala zaprositi za zdravniško pomoč, zdravnica jo je pregledala in pretipala po celem telesu, izmerila srčni utrip, nato pa je nadaljevala dvoboj. Po koncu so jo odpeljali na pregled k zdravniku.

Italijanke so bile v Sevilli premočne. Martina Trevisan jim je prinesla prvo točko v dvoboju s Kajo Juvan (desno). FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Italijanke so bile v Sevilli premočne. Martina Trevisan jim je prinesla prvo točko v dvoboju s Kajo Juvan (desno). FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters

Medtem ko je bila Ljubljančanka na opazovanju pri zdravniški službi tekmovanja na stadionu, je 25-letna Tamara Zidanšek še tretjič v karieri izgubila proti dve leti starejši Italijanki, zmagovalki turnirja WTA v Portorožu 2021. Po porazu je bila Konjičanka vidno jezna, zlomila lopar in razočarana zapustila štadion Cartuja v Sevilli.

Dobro je igrala, Italijanka še bolje

»Jezna sem bila, ker sem igrala zares dobro, ona pa še bolje. Bila sem blizu zmage, ki bi pomenila izenačenje skupnega izida na 1:1. Vedeli smo, da imamo v dvojicah precej možnosti za zmago. Vseeno se iz Španije vračamo ponosni in z zgodovinskim dosežkom,« je pojasnila Zidanškova.

»Hkrati zelo zadovoljna končujem sezono, saj sem imela pred nekaj tedni grozne težave z ramo in sploh nisem vedela, ali bom lahko igrala v Sevilli. Bolečine so izginile z določenimi spremembami in prilagoditvami materiala, moja igra pa je tudi močno napredovala, tako da mirne vesti in dobre volje odhajam na počitnice v tople kraje,« je dodala Konjičanka.

Selektor Andrej Kraševec  je bil močno razočaran, ker je vseskozi verjel, da Slovenija lahko premaga Italijo: »Zdaj, ko so se čustva malce umirila, lahko rečem, da je Italija zasluženo zmagala. Ima šest igralk med prvih sto na svetu, tako da lahko kapetanka izbere tiste, ki so trenutno v najboljši formi.«

Slovenija bo naslednjo sezono v pokalu BJK začela aprila v kvalifikacijah za zaključni turnir, ki bo znova novembra v Sevilli. To pomeni, da bo med dvajsetimi najboljšimi reprezentancami na svetu; v Andaluziji 2024 bo nastopilo devet zmagovalk aprilskih dvobojev, obe letošnji finalistki ter povabljena ekipa s strani Mednarodne teniške zveze.

Polfinale v Sevilli:

Slovenija  Italija 0:2

Kaja Juvan – Martina Trevisan 6:7 (6), 3:6

Tamara Zidanšek – Jasmine Paolini 2:6, 6:4, 3:6

Preberite še:

Komentarji: