Sevilla za zgodovino: Slovenke že v sobotnem polfinalu

Slovenija se je uvrstila v polfinale pokala BJK in s tem dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega tenisa.
Fotografija: Tamara Zidanšek je uspešno nadgradila zmago Kaje Juvan. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek je uspešno nadgradila zmago Kaje Juvan. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters

Slovenija se je uvrstila v polfinale pokala BJK in s tem dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega tenisa. Slovenija je dobila že uvodno partijo dvoboja s Kazahstanom, ki je odločal o nastopu v polfinalu zaključnega turnirja pokala Billie Jean King v Sevilli. Kaja Juvan je po 53 minutah igre premagala Ano Danilino s 6:1 in 6:0.

Polfinale v soboto dopoldne

Slovenija je za prvo mesto v skupini in največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega tenisa potrebovala le še en osvojeni niz v preostalih dveh partijah. Naslednja je stopila na igrišče Tamara Zidanšek proti Juliji Putincevi, ki je v ekipi Kazahstana zamenjala poškodovano Jeleno Ribakino, četrto igralko na svetu. Zidanškova je izpolnila cilj že v prvem nizu, ki ga je dobila z izidom 6:2. Po drugem nizu, ki ga je izgubila z 2:6, je preventivno zaradi težav z ramo predala dvoboj. V tretji tekmi dneva, igri parov, ki ni odločala o ničemer, je Slovenija izgubila 1:2 v nizih in dvoboj s Kazahstanom zaključila z izidom 1:2. Veronika Erjavec in Ela Nala Milić sta dobili uvodni niz s 6:2, drugega izgubili 4:6, v hitropoteznem tretjem pa sta bili Ana Danilina in Žibek Kulambajeva boljši z 10:7.

Izbranke kapetana Andreja Kraševca so s prebojem v polfinale ekipnega svetovnega prvenstva, ki nosi ime legendarne ameriške tenisačice Billie Jean King, presegle dosežek izpred dvajsetih let, ko je Slovenija v Portorožu v četrtfinalu tedanjega pokala Fed izgubila proti Rusiji. Slovenija se bo v soboto ob 10. uri za mesto v finalu pomerila z Italijo. Za Italijo sta ta teden v Sevilli vse dvoboje posameznic odigrali Jasmine Paolini, 30. igralka na lestvici WTA, ter Martina Trevisan (43.). Italija je v prvem krogu premagala Francijo z 2:1, v četrtek pa Nemčijo s 3:0. V ekipi so še Elisabetta Cocciaretto (52.), Lucia Bronzetti (64.) in Nuria Brancaccio (209.).

Kaja Juvan FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Kaja Juvan FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters

Ponosna na ekipo

Kaja Juvan, ki je zabeležila štirinajsto zmago na zadnjih šestnajstih dvobojih v slovenskem dresu, je po dvoboju povedala: »Na začetku je bilo nekaj živčnosti, saj sem se zavedala zgodovinskega trenutka in vedela, da lahko zmagam. Čeprav moja igra ni bila na najvišji ravni, sem dvoboj mirno pripeljala do konca. Ponosna sem na celotno ekipo, sebe, Tamaro in navijače, ki so nas glasno podpirali.« »V Sevillo smo šli z zelo pozitivnimi mislimi in verjamem, da lahko s takšnim pristopom presenetimo tudi Italijo. Dobro poznamo vse igralke, zato se bomo pogumno lotile dvoboja in upale na najboljše. Sicer pa je zame velikanski uspeh že nastop na zaključnem turnirju dvanajstih najboljših ekip na svetu,« je dodala Kaja Juvan.

Tudi Tamara Zidanšek je odlično opravila svojo nalogo, nato pa taktično zmago predala nasprotnici. »Sem takšen tip igralke, da imam rada vse pod nadzorom in priznam, da sem pred dvobojem natančno vedela za vse matematične izračune. Zato sem po zmagi Kaje vse stavila na prvi niz in prikazala res vrhunsko igro. Nato mi je adrenalin padel, videla sem solze sreče v očeh kapetana Kraševca na klopi in preprosto nisem imela več fokusa za nadaljevanje,« je povedala Zidanškova.

»Mislim, da bom potrebovala kakšen teden, da bom dojela, kaj smo dosegle, a hkrati hočem ostati zbrana za ta turnir, saj verjamem, da imamo dovolj kakovosti, da presenetimo še Italijo,« je dodala 25-letna Konjičanka. Kapetan Andrej Kraševec je uvodoma povedal, da je ponosen na dekleta, na celotno ekipo, hkrati pa znova poudaril, da ima Slovenija po njegovem mnenju 51 odstotka možnosti za uspeh proti Italiji. »Potreboval bom nekaj tednov, da dojamem veličino uspeha. Biti med štirimi najboljšimi državami, potem ko smo še lani igrali v evroafriški skupini, je res neverjeten dosežek. In to ne le za slovenski tenis, temveč za celoten šport v Sloveniji.«

 

Izidi, 2. krog, Sevilla:
Slovenija - Kazahstan 1:2
Kaja Juvan - Ana Danilina 6:1, 6:0
Tamara Zidanšek - Julija Putinceva 6:2, 2:6 – predaja Zidanšek
Veronika Erjavec/Ela Nala Milić - Ana Danilina/Žibek Kulambajeva 6:2, 4:6, 7:10

Preberite še:

Komentarji: