Popolna desetka Novaka Đokovića na Roland-Garrosu

Srb od sezone 2010 v Parizu vselej v četrtfinalu.
Fotografija: Novak Đoković je zlahka opravil s prvimi štirimi tekmeci, nobenemu ni oddal več kot osem iger. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković je zlahka opravil s prvimi štirimi tekmeci, nobenemu ni oddal več kot osem iger. FOTO: AFP

Prva asociacija na Roland-Garros je seveda enajstkratni zmagovalec Rafael Nadal in kar nenavadno se zdi, da Španec nima v rokah vseh mogočih pariških rekordov. Danes je tako njegov največji tekmec za pokal mušketirjev Novak Đoković kot prvi v moški konkurenci v odprti eri nanizal deset zaporednih uvrstitev v četrtfinale. Letos se je med osmerico sprehodil, v osmini finala je zlahka opravil še z Jan-Lennardom Struffom.

Medtem ko je Nadal navkljub enajstim lovorikam v Parizu doživel tudi kak udarec, denimo poraz v osmini finala proti Robinu Söderlingu pred desetimi leti ali pa poškodbo zapestja leta 2016, ko se je moral pred dvobojem 3. kola vdati brez boja, Nole v zadnjem desetletju drži raven. Tudi lani, ko je bil v tem obdobju še precej neprepričljiv, se je vseeno prebil med osmerico, tu pa doživel presenetljiv poraz proti Marcu Cecchinatu. Na letošnjem turnirju je vse drugače, Srb se poigrava s tekmeci, v nobenem dvoboju doslej še ni izgubil več kot osem iger ...

»Ne pritožujem se nad tem, da brez težav napredujem skozi turnir. Dovolj imam izkušenj, da se znam odzvati, ko ima tekmec žogico za break oziroma ko nastopijo odločilni trenutki. Veliko izenačenih dvobojev sem odigral in iz njih veliko odnesel, da se lahko čim hitreje rešim iz zapletenih položajev. Mislim sicer, da so prave preizkušnje dobrodošle, a hkrati je treba varčevati energijo za naslednje dvoboje,« je o svoji ekspresni poti v četrtfinale razmišljal prvi igralec sveta, razumljivo zelo zadovoljen s svojimi predstavami.

Aleksander Zverev je s četrtfinalom izenačil svoj najboljši rezultat na turnirjih za veliki slam. FOTO: Reuters
Aleksander Zverev je s četrtfinalom izenačil svoj najboljši rezultat na turnirjih za veliki slam. FOTO: Reuters


»Povsem sem se približal svojemu najboljšemu tenisu na pesku. Res sem zadovoljen z vsemi prvinami igre. Motiviran sem, da se borim za lovoriko. Je pa do tja še dolga pot,« je napovedal Srb, ki tako ostaja v igri, da bi bil kot drugi igralec v zgodovini še drugič hkrati lastnik vseh štirih najpomembnejših lovorik. Rodu Laverju je resda to uspelo v eni sezoni (v amaterski dobi leta 1962 in v profesionalni 1969), Novaku pa bi še drugič v dveh (prvič 2015/2016), a če bo osvojil Pariz, potem bo favorit tudi za koledarski grand slam. »Ta trenutek bi dal Novaku prednost pred Rafo,« je razkril svoje razmišljanje o pariškem razpletu Laver na včerajšnjem tradicionalnem druženju z novinarji.


Učna ura Halepove


Za polfinale se bo Đoković pomeril z Aleksandrom Zverevom, ki je morda celo presenetljivo ugnal Fabia Fogninija, četudi je na svetovni lestvici višje. Nemec je pač znan po tem, da se na velikih slamih ne izkaže najbolje (s četrtfinalom je že izenačil svoj najboljši rezultat) in si je tudi letos v Parizu dvakrat po nepotrebnem zapletel življenje s petimi nizi, Italijana, sicer zmagovalca mastersa v Monte Carlu, pa je ugnal celo v le štirih nizih. Kot pravi, mu je letos veliko lažje, ker nanj ni bilo usmerjene tolikšne pozornosti, saj jo je nase preusmeril Stefanos Tsitsipas. Ta je izpadel v osmini finala ... Zadnji četrtfinalni par sestavljata lanski finalist Dominic Thiem in Karen Hačanov, ki je za svoj prvi četrtfinale velikega slama ugnal Juana Martina del Potra.

Jutri se bosta za polfinale pomerila Rafael Nadal, ki je danes proslavil 33. rojstni dan, in Kei Nišikori, ki je moral medtem danes še dokončati v nedeljo začeto delo, v drugem dvoboju pa Roger Federer in Stan Wawrinka.

Simona Halep je v 45 minutah opravila z Igo Swiatek, ki pred Roland-Garrosom ni bila članica svetovne stoterice. FOTO: Reuters
Simona Halep je v 45 minutah opravila z Igo Swiatek, ki pred Roland-Garrosom ni bila članica svetovne stoterice. FOTO: Reuters


V ženskem delu je branilka naslova Simona Halep pripravila učno (šolsko) uro Igi Swiatek, morda enaka usoda v naslednjem kolu čaka tudi Amando Anisimovo. Sedemnajstletna Američanka je postala prva igralka (ali igralec), rojena v tem tisočletju, v četrtfinalu turnirja za veliki slam. »Izjemno! Res sem vesela tega rezultata, zadovoljna, kako sem odigrala. Bila sem precej živčna, vendar sem skušala ostati osredotočena, kolikor se je le dalo, in uspelo mi je,« je bila nasmejana ameriška najstnica. V sredo se bosta v četrtfinalu merili še Madison Keys in Ashleigh Barty, že jutri pa Petra Martić proti Marketi Vondorušovi ter Sloane Stephens proti Johanni Konta.

Amanda Anisimova je postala prva četrtfinaliska velikega slama, rojena v tem tisočletju. FOTO: Reuters
Amanda Anisimova je postala prva četrtfinaliska velikega slama, rojena v tem tisočletju. FOTO: Reuters


Izidi: osmina finala, moški – Đoković (Srb, 1) : Struff (Nem) 6:3, 6:2, 6:2, A. Zverev (Nem, 5) : Fognini (Ita, 9) 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (5), Thiem (Avs, 4) : Monfils (Fra, 14) 6:4, 6:4, 6:2, Nišikori (Jap, 7) : Paire (Fra) 6:2, 6:7 (8), 6:2, 6:7 (8), 7:5, Hačanov (Rus, 10) : Del Potro (Arg, 8) 7:5, 6:3, 3:6, 6:3; ženske – Keys (ZDA, 14) : Siniakova (Češ) 6:2, 6:4, Barty (Avst, 8) : Kenin (ZDA) 6:3, 3:6, 6:0, Halep (Rom, 3) : Swiatek (Pol) 6:1, 6:0, Anisimova (ZDA) : Bolsova (Špa); ženske dvojice – Melichar, Peschke (ZDA, Češ, 7) : Hradecka, Klepač (Češ, Slo, 10) 6:3, 6:2.

Komentarji: