Za Rogerja polfinale še vedno zelo daleč

Federer po porazu proti Thiemu na teniškem mastersu osmerice ugnal Berrettinja.

London – Matteo Berrettini je bil hit letošnjega travnatega dela teniške sezone, a na vrhuncu, v Wimbledonu, je prišla streznitev v osmini finala, v kateri ga je Roger Federer ugnal po 74 minutah igre. »Koliko sem dolžan za učno uro?« se je tako ob rokovanju pri mreži pošalil Italijan in za tem večkrat poudaril, da se je iz tega poraza veliko naučil. V drugem medsebojnem dvoboju je to tudi pokazal, se na sklepnem mastersu Švicarju veliko bolje upiral, a za zmago ni bilo dovolj. Federer je bil boljši s 7:6 (2), 6:3 in na ta način ostaja v igri za polfinale.

Potem ko je Federer izgubil uvodni dvoboj v predtekmovalni skupini Björn Borg proti Dominicu Thiemu, je bilo jasno, da je s tem močno ogrozil svoje možnosti za napredovanje, pri čemer se v dosedanjih 16 nastopih na mastersu osmerice zgolj enkrat (!) ni prebil iz skupine, leta 2008. »Odslej masters zame poteka kot vsak drugi turnir, torej na izpadanje, česar sem vajen skozi vse leto. Ne smem več izgubiti,« je bilo jasno po uvodnem dvoboju Federerju, ki ima proti Thiemu izrazito negativno statistiko (2:5), je pa bilo vseeno presenetljivo, da je proti Avstrijcu izgubil v dvorani.

A prek spodrsljaja je šel zelo hitro. »Ni bilo razloga, da bi bil preveč razočaran. Sem smo prišli, da odigramo vsaj tri dvoboje in v vseh damo vse od sebe. Veliko je načinov, da preboliš poraz, sam sem ga denimo v družbi otrok, za drugi dvoboj sem bil povsem nared,« je razkril Federer, ki mu je bilo sicer nenavadno, da je po porazu še naprej ostal na turnirju, a ne nazadnje se mu je enako primerilo tudi lani. Tedaj je namreč v prvem dvoboju izgubil proti Keiju Nišikoriju, nato pa ugnal Thiema in Kevina Andersona, preden ga je v polfinalu izločil Aleksander Zverev.

Tudi tokrat se je po porazu vrnil na zmagovite tirnice, kar pomeni, da je v 17. nastopu na mastersu še 17. dobil drugi dvoboj v skupini, je pa bilo njegovo delo veliko težje kot v Wimbledonu. »Zadovoljen sem s prikazanim, precej zanesljivo sem dobival igre na svoj servis. Matteo je s svojim začetnim udarcem zelo neugoden tekmec. Upam, da bom tako tudi nadaljeval oziroma morda igral v naslednjem dvoboju še nekoliko bolje,« je ocenil Federer, ki pa mu še vedno zelo resno grozi, da bo turnir končal po predtekmovalnem delu. V četrtek se bo namreč pomeril z Novakom Đokovićem


Nadal: Nisem bil dovolj dober


Dolžnik 1. kola je ostal tudi Rafael Nadal, ki je bil proti branilcu naslova Aleksandru Zverevu povsem nemočen. Nemec je bržčas uprizoril svojo najboljšo predstavo sezone in pri 22 letih postal edini igralec, ki je na mastersu ugnal vse tri člane velike trojice. In to kar zapored, saj je lanski turnir osmerice sklenil z zmagama nad Federerjem in v finalu Đokovićem. Vse je ugnal brez izgubljenega niza …

Med dvobojem se je zastavljalo vprašanje, ali bo Nadal, ki je imel pred turnirjem težave s poškodbo trebušne mišice, masters spet končal predčasno, vendar je bil Španec po porazu zelo jasen. In zelo samokritičen. »Nikakršnih težav s poškodbo ni bilo, kar je tudi edina pozitivna stvar tega dvoboja. Dejstvo je, da preprosto nisem igral dovolj dobro. Upam, da bom v naslednjem dvoboju bolj tekmovalno navdahnjen, to bo nujno glede na to, da nimam pravih občutkov, samozavesti, da se ne gibam stoodstotno,« je priznal Nadal, ki se bo jutri ob 15. uri meril z Daniilom Medvedjevom, medtem ko bosta zvečer ob 21. uri igrala Stefanos Tsitsipas in Zverev.

Komentarji: