Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Hirscher se je v Zagrebu vrnil na vrh, druga slovenska ničla v dveh dneh

Vodilni po prvi progi Marco Schwarz je v finalu povozil količek in odstopil. Štefan Hadalin prepočasen za finale.
Marcel Hirscher je po dveh slalomskih spodrsljajih spet zmagal. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Marcel Hirscher je po dveh slalomskih spodrsljajih spet zmagal. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Mojca Finc, poročevalka, J. P.
6. 1. 2019 | 13:46
6. 1. 2019 | 18:48
7:40
Zagreb – Po dveh slalomskih spodrsljajih v svetovnem pokalu se je serijski lastnik velikega in malega globusa Marcel Hirscher v Zagrebu vrnil na vrh. Po prvi progi je sicer gledal v hrbet 37 stotink hitrejšemu rojaku Marcu Schwarzu, ki pa v finalu ni ostal na progi niti do prvega merjenja vmesnega časa, že zgoraj je namreč povozil količek in odstopil. S tem si je lahko avstrijski zmagovalec oddahnil, saj je pred Zagrebom Schwarz v skupni razvrstitvi za njim zaostajal pičlo točko.

Po polovici tekme je dišalo celo po trojni avstrijski zmagi, vseeno pa so bili lahko onstran Karavank zadovoljni s končnim izplenom, saj je Hirscherjevo zmago s tretjim mestom dopolnil Manuel Feller, ki je le za dve stotinki zaostal za Francozom Alexisom Pinturaultom, vseeno pa je bil navdušen nad prvo uvrstitvijo na zmagovalni oder v slalomu, pred tem je bil drugi le lanskega januarja na veleslalomu v Garmischu. Tudi četrto mesto je bilo francosko po zaslugi 21-letnega Clementa Noela, za navdušenje domačih navijačev pa je s sedmim mestom, po prvi progi je bil šele 18., poskrbel Istok Rodeš.

Štefan Hadalin je bil premalo odločen in hiter. FOTO: Boris Kovačev/Cropix
Štefan Hadalin je bil premalo odločen in hiter. FOTO: Boris Kovačev/Cropix


Drugo ničlo v dveh dneh pa je vpisal slovenski slalomski tabor. Včeraj so bila neuspešna dekleta, danes sta šla po njihovih stopinjah še Štefan Hadalin in Žan Kranjec. Hadalin je že, ko je prečkal ciljno črto prve proge, vedel, da bo njegov dosežek težko zadostoval za finale, saj je bil tedaj zadnji s skoraj trisekundno zamudo, naposled je zdrsnil na 39. mesto. Veleslalomskemu specialistu Kranjcu je še pri drugem vmesnem času kazalo, da bi si lahko zagotovil še en nastop, vendar pa je v spodnjem delu odstopil.

Hadalin je bil v pogovoru z Delovo poročevalko Mojco Finc po nastopu kratek in jedrnat: »Smučal sem slabo, to je edino, kar lahko rečem, nimam drugega komentarja, bil sem slab. Najprej moram ohladiti glavo.« Kranjec je bil zgovornejši: »Moj zadnji vmesni čas je omogočal preboj v finale, a naredil sem napako. Proga je bila hitra, težko je bilo najti direktno linijo, a menim, da mi je solidno uspevalo. Moral pa si zelo tvegati, če si hotel odsmučati optimalno. Dirkal sem, dal od sebe vse, kar imam, a če sem na štartu tekme, si želim prebiti v finale.«

Z glavo je zmajeval tudi trener Klemen Bergant: »Štefan je smučal slabo. Če slabo smučaš, je čas temu primeren. Slabo je tekmoval že v Madonni di Campiglio, ne vem, kaj se je zgodilo. Trenirali smo s hrvaškimi smučarji, ki so se danes prebili v finale, na treningu pa ga ni niti v enem nastopu nihče od njih premagal. Mislim, da je problem drugje, zakaj na tekmi ne naredi tistega, kar zna. V njegovi tehniki in smučanju ni nič narobe, ne znamo oziroma ne zna pa se pripraviti na tekmovalni dan, kot je sposoben. Skratka, imamo problem.«


POTEK PRVE PROGE


Pred petim slalomom poolimpijske zime je imel Avstrijec Marcel Hirscher v skupni razvrstitvi sezone zgolj točko naskoka pred rojakom Marcom Schwarzem, ki je predpraznično drugo mesto v Madonni nadgradil s krstno zmago na novega leta dan na mestni preizkušnji v Oslu. Hirscher je obakrat ostal brez uvrstitve na stopničke, po prvih dveh zmagah v Leviju in Saalbachu se je torej njegova prednost stopila na najmanjšo možno – torej zgolj na točko.

Tudi danes je Schwarz bolje začel in imel po polovici tekme udobnih 37 stotink naskoka pred serijskim dobitnikom malega kristalnega globusa, ki je resda prevzel vodstvo, ko je s številko 4 prečkal ciljno črto. A takoj za njim se je na progo pognal Schwarz, ki je bil že pri obeh merjenjih vmesnega časa hitrejši, razliko pa počasi plemenitil do končnih 37 stotink. Še pet stotink več je zamudil Manuel Feller, ki je tako poskrbel za kar trojno avstrijsko vodstvo.

Žan Kranjec je odstopil na spodnjem delu prve proge. FOTO: Boris Kovačev/Cropix
Žan Kranjec je odstopil na spodnjem delu prve proge. FOTO: Boris Kovačev/Cropix


Že četrtouvrščeni Norvežan Henrik Kristoffersen, ki na zadnjih dveh slalomih ravno tako ni blestel, je zaostajal sedem desetink, njega in osmouvrščenega Švicarja Daniela Yula je ločilo pičlih 18 stotink, kar je obetalo izjemno finalno bitko za mesta pod vrhom. Iz elitne sedmerice slalomistov sezone se je prvi nastop popolnoma ponesrečil Švedu Andreju Myhrerju, ki je z 2,71 sekunde zaostanka ostal brez finalnega nastopa, medtem ko je Avstrijec Michael Matt odstopil na spodnjem delu proge.

Enako kot včeraj se je moral tudi danes slovenski tabor sprijazniti s popolno točkovno ničlo. Štefan Hadalin je bil na progi premalo odločno, pri prvem merjenju vmesnega časa je sicer še dišalo vsaj po preboju med finaliste, že pri drugem pa je zaostajal debeli dve sekundi, tako da je ostal praznih rok. V cilju je bil od Schwarza počasnejši za skoraj tri sekunde. Veleslalomski specialist Žan Kranjec se je pri drugem merjenju prav tako spogledoval s finalom, a je spodaj odstopil.


IZIDI PRVE PROGE


1. Marco Schwarz (Avs) 51,80
2. Marcel Hirscher (Avs) + 0,37
3. Manuel Feller (Avs) 0,42
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,70
5. Alexis Pinturault (Fra) 0,77
6. Clment Noel (Fra) 0,78
7. Ramon Zenhäusern (Švi) 0,81
8. Daniel Yule (Švi) 0,88
9. Julien Lizeroux (Fra) 1,17
10. Christian Hirschbühl (Avs) 1,18
39. Štefan Hadalin (Slo) 2,90
Žan Kranjec (Slo) odstopil

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine