Jakovu Faku zgrešena tarča odnesla sanje pod žarometi

V biatlonskem šprintu na Češkem nova zmaga J. T. Bøja. Naš najboljši biatlonec je bil 16., Miha Dovžan 50., Klemen Bauer 74. Jutri še ženski šprint.
Fotografija: Norvežan Johannes Thingnes Boe je na začetkus ezone daleč pred konkurenco. FOTO: AP
Odpri galerijo
Norvežan Johannes Thingnes Boe je na začetkus ezone daleč pred konkurenco. FOTO: AP

Uvod v sklepno postajo decembrskega sporeda svetovnega pokala v biatlonu ni ponudil prav posebnih zasukov glede v primerjavi s prejšnjimi predstavami na Pokljuki in v Hochfilznu. Naš vodilni tekmovalec Jakov Fak ohranja svoje mesto v širšem krogu kandidatov za visoke uvrstitve, včerajšnje 16. mesto pa je bilo zanj pod pričakovanji. Zmagal je spet Norvežan Johannes Thingnes Bø.

Le en zgrešen strel, zadnji leže, je Jakovu Faku odnesel vrhunsko uvrstitev. FOTO: Matej Družnik/Delo
Le en zgrešen strel, zadnji leže, je Jakovu Faku odnesel vrhunsko uvrstitev. FOTO: Matej Družnik/Delo


Za udarnega slovenskega aduta je bila usodna ena zgrešena tarča, in sicer pri zadnjem poskusu leže. Ob brezhibnem učinku na strelišču bi bil včeraj 4., v tem primeru bi bil zorni kot njegovega pogleda na razplet šprinterske tekme v Areni Vysočina vendarle povsem drugačen, kot ga je doživel sinoči.

"Že nekaj časa imam težave pri streljanju leže, dokler ne bom teh odpravil, najbrž ne bo premika navzgor," se zaveda biatlonec, ki seveda meri bližje vrhu. V skupnem seštevku sezone je sicer po šestih tekmah na 11. mestu, včerajšnje izhodišče mu ponuja tudi povsem solidno odskočno desko za jutrišnje zasledovanje.

Razlike med tekmovalci niso velike, očitno je razred zase, podobno kot največkrat na alpskih strminah Marcel Hirscher, v teh dneh Norvežan Johannes Thingnes Bø, presenetljiv je novi spodrsljaj kralja zadnjega desetletja Martina Fourcada. Tokrat je zgrešil kar štiri tarče in zasedel zanj prav porazno 43. mesto.


Do marca je še dolga pot


"Dejansko je zdaj precej izenačenih tekmovalcev, zato so tudi posamezne preizkušnje negotove. Izstopa le Bø, zlasti po izjemni tekaški pripravljenosti. Jakovov 16. čas v teku razkriva, da ni daleč od najboljših, od 6. je bil dejansko slabši 10 za 6 sekund, res pa je, da zaenkrat še ne najde pravega ritma v smučini. Ni še na vrhu svoje pripravljenosti, ko racionalno razporeja moči in brez težav napada. Res pa je obenem, da sva si kot osrednji cilj sezone podčrtala svetovno prvenstvo, do teh marčnih dni na Švedskem pa je še zelo dolga pot," razmišlja Uroš Velepec, glavni reprezentančni trener, ki se je nato ozrl tudi k drugima dvema nastopoma v slovenskem taboru.

V jutrišnje zasledovanje se je uvrstil še Miha Dovžan (50.), podobno kot na pokljuški premieri je polom na strelišču s štirimi zgrešenimi tarčami doživel Klemen Bauer (74.):

Miha Dovžan je s 50. mestom ujel sobotno zasledovalno tekmo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Miha Dovžan je s 50. mestom ujel sobotno zasledovalno tekmo. FOTO: Matej Družnik/Delo


"Miha bi moral v šprintu začeti hitreje, potem bi lahko ujel tudi kakšno točko. Pomembno pa je, da si je priboril še zasledovalno tekmo. Pri Klemnu je zgodba drugačna, glede na njegove izkušnje pričakujemo več. Pred dnevi se je v Avstriji že približal skupini izbranih biatloncev, takrat je bil očitno bolj sproščen, zdaj pa se je že soočil z bremenom novega pričakovanja, pa naloge ni opravil, kot bi jo lahko. Škoda, ob drugačnem razpletu bi bil blizu prestižni nedeljski tekmi s skupinskim štartom."



Včerajšnja preizkušnja je minila v sicer v bolj prijaznih razmerah kot dan prej, ko so vetrovni sunki po svoje krojili dogajanje na strelišču, tekmovalci so sinoči uživali tudi zaradi polnih tribun v lepi biatlonski areni. Številni domači navijači so pogrešali podvig koga od čeških reprezentantov (med njimi je bil najvišje Michal Krčmař – 20.), na slovesni razglasitvi so seveda najbolj glasno zaploskali asu iz norveškega tabora.

Fak se prav nasmejano ni odpravil k večerji in počitku, prav v Novem Mestu je februarja 2013 na svetovnem prvenstvu v šprintu osvojil bronasto kolajno, dve leti pozneje je v tej disciplini na tekmi svetovnega pokala tukaj zmagal.

Klemen Bauer na tekmah še ni povsem sproščen, da bi posegal po uvrstitvah za točke. FOTO: Matej Družnik/Delo
Klemen Bauer na tekmah še ni povsem sproščen, da bi posegal po uvrstitvah za točke. FOTO: Matej Družnik/Delo


V petek bo na Moravskem še ženski šprint (17.30), slovenske barve bodo vnovič branile Urška Poje, Polona Klemenčič in Lea Einfalt. Predvsem prva se spogleduje tudi s kakšno točko, poglavitni cilj pa je seveda uvrstitev v jutrišnje zasledovanje.

Preberite še:

Komentarji: