Športniki leta so Luka Dončić, Janja Garnbret in posadka Mrak–Macarol

Za najboljšega mladega športnika je Društvo športnih novinarjev Slovenije izbralo kolesarja Tadeja Pogačarja.
Fotografija: Le Luke Dončića na podelitev, jasno, ni bilo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Le Luke Dončića na podelitev, jasno, ni bilo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Na današnji tradicionalni slavnostni prireditvi Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, že 51. doslej, so za najboljša športnika iztekajočega se leta pričakovano razglasili košarkarja Luko Dončića in športno plezalko Janjo Garnbret, najboljša ekipa leta pa je jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Dončić in Garnbretova sta bila lani oziroma predlani izbrana že za najbolj izstopajoči mladi športni osebnosti leta, letos je to priznanje pripadlo kolesarju Tadeju Pogačarju.

260 glasov za Luka, 276 za Janjo


Dončiću so sodelujoči športni novinarji namenili 260 glasov, daleč za njim sta končala Primož Roglič (163) in biatlonec Jakov Fak (116). Garnbretova je zmagala še prepričljiveje, z 276 glasovi, blizu ji je prišla le judoistka Tina Trstenjak (217), že tretjeuvrščena teniška igralka Kaja Juvan pa je ogromno zaostala (40). Jadralki sta v ekipnem izboru prejeli 34 glasov in pustili za seboj tudi kanustično reprezentanco (Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič) s 25 glasovi, tretja je bila izbrana vrsta v dvoranskem nogometu (16). Janja je postala prva plezalka z laskavim priznanjem, Luka je nadaljeval košarkarsko dominanco in nasledil Gorana Dragića.

Luka Dončić je prejel 260 glasov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Luka Dončić je prejel 260 glasov. FOTO: Leon Vidic/Delo


Luka Dončić


»Mladost ni samo norost, pač pa tudi prilagajanje, učenje in zorenje. Vse to in še mnogo več pooseblja najstnik, ki je v letu 2018 v Evropi osvojil vse pomembne košarkarske lovorike. In še naprej postavlja nove mejnike. V dresu madridskega Reala je Luka Dončić postal evropski klubski prvak v najelitnejšem tekmovanju. Za piko na i pa je z odličnimi igrami poskrbel kar sam. Izbran je bil za najboljšega igralca zaključnega turnirja. Devetnajstletni Dončić danes igra v ligi NBA, kamor je prišel kot tretji izbor na naboru leta 2018. Po hitri menjavi dveh klubov je pristal v Dallasu, kjer je med najboljšimi v najpomembnejših statističnih prvinah. Mnogi onstran Atlantika so dvomili o njegovih sposobnostih, a jih je utišal ne samo s statistiko in odnosom, pač pa tudi z nazivom najboljšega novinca na zahodu v novembru,« so v obrazložitvi nagrade zapisali pri Luki Dončiću.

Janja Garnbret je bila predlani najboljša mlada športnica Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Janja Garnbret je bila predlani najboljša mlada športnica Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo


Janja Garnbret


»Komaj 19-letna športna plezalka Janja Garnbret je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlato kolajno v težavnosti, naslov je osvojila leta 2016 v Parizu, in balvanskem plezanju. Nato je kot prva zmagala v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, in kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah. Že tretje leto zapored je postala tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji ter bila kljub zaradi mature okrnjeni balvanski sezoni četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju,« je bilo zapisano pri Janji Garnbret.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta si letos zagotovili tudi olimpijsko vozovnico. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tina Mrak in Veronika Macarol sta si letos zagotovili tudi olimpijsko vozovnico. FOTO: Leon Vidic/Delo


Tina Mrak in Veronika Macarol


Pa pri Tini Mrak in Veroniki Macarol? »Osrednje mesto na tretji slikarski razstavi flokistke Veronike Macarol ima delo Zlate sanje. Ponazarja pot od Ria 2016 do Tokia 2020, ki jo je doslej na regatnih poljih do polovice prejadrala s krmarko Tino Mrak. In kljub razburkanim valovom je bilo obdobje zlato, saj sta jadralki portoroškega Pirata že januarja zmagali v svetovnem pokalu v Miamiju in nato tudi na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Sredi sezone pa šok. Veronika Macarol je morala na operacijo kolena in po mesecu okrevanja je sledilo svetovno prvenstvo. Na Danskem se tekmovanje zato ni odvijalo po željah, a sta tudi na tem prvenstvu izpolnili osnovni cilj. Vozovnica za olimpijske igre v Tokiu je vsemu navkljub pristala na njuni barki. Za naslednje leto je trener Tomaž Čopi že napovedal boj za medaljo na svetovnem prvenstvu.«

Kolesar Tadej Pogačar obeta največ. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kolesar Tadej Pogačar obeta največ. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Podeljevalci trenerski velikani


Med podeljevalci so bili mnogi znameniti trenerji Bojan Prašnikar, Zmago Sagadin, Vladimir Kevo, Andrea Massi, Adi Urnaut, Marta Bon, Miloš Janša in Lojze Mikolič. Voditelja prireditve sta bila televizijski obraz Saša Jerković in igralka Ajda Smrekar, za glasbene točke so poskrbeli BQL, Nika Zorjan in Raiven, za zvočno kuliso pa so bile ves čas podelitve zadolžene Kozmične vrane.

izidi glasovanja. FOTO: Delo
izidi glasovanja. FOTO: Delo

Preberite še:

Komentarji: