Lep vtis Slovencev v Dolomitih, vsi štirje do točk

Aksel Lund Svindal je slavil v superveleslalomu v Val Gardeni. S 36. zmago v karieri se je izenačil z Benjaminom Raichom.

Objavljeno
14. december 2018 11.59
Posodobljeno
14. december 2018 15.00
Aksel Lund Svindal je z dvignjeno roko pospremil svojo peto zmago v Val Gardeni, tretjo v superveleslalomu. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
M. F.
M. F.
Aksel Lund Svindal je zmagal na superveleslalomu za svetovni pokal v Val Gardeni pred Italijanom Christofom Innerhoferjem in rojakom Kjetilom Jansrudom. Svindal je zmagal 36. v karieri, s to statistiko se je na večni lestvici na 7. mestu izenačil z upokojenim avstrijskim tekmovalcem Benjaminom Raichom.

Drugič v zgodovini štirje Slovenci do točk na tekmi hitrih disciplin


Lep vtis so v današnjem supervelesalomu pustili vsi štirje slovenski predstavniki na tekmi. Od 17. do 20. mesta so se v dveh desetinkah zvrstili Martin Čater, Klemen Kosi, Boštjan Kline in Miha Hrobat. Čater je za Svindalom zaostal sekundo in 21 stotink, trojica se je razvrstila v devetih stotinkah. Kosi je bil od Čatra počasnejši za pet stotink, Kline še dodatne štiri. Hrobat pa je za Klinetom zaostal za 11 stotink. Drugič v zgodovini slovenskega smučanja se je zgodilo, da so štirje tekmovalci na preizkušnji hitrih disciplin osvojili točke. Pred tem je to uspelo Andreju Jermanu, Andreju Špornu, Alešu Gorzi in Roku Perku na superveleslalomu v Kitzbühlu v sezoni 2009/10.


image
Klemen Kosi je na tretji tekmi zapored v tej zimi osvojil točke. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

 

Svindal: Moja zaloga kmalu ne bo več zadostovala


Zanimivo – Svindal se v zadnjih dveh sezonah po padcu na slovitem smuku v Kitzbühlu, zaradi katerega je moral na dve operaciji kolena, bojuje z zdravstvenimi težavami. Te so bile tako hude, da se je soočal tudi z morebitnim koncem kariere. Lastnik dveh velikih globusov, dveh olimpijskih zmag in petkratni svetovni prvak že dve poletji prav zaradi bolečin trenira večinoma samostojno po prilagojenem programu, na štart prve tekme v sezoni se je podal z vsaj polovico manj snežnega treninga od tekmecev.

image
Svindal je kljub težavam s kolenom, s katerimi se sooča v zadnjih dveh sezonah, dokazal, da je eden največjih mojstrov v hitrih disciplinah. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP


»Na visoki ravni lahko tekmujem le določen čas. Tekmeci delajo bolj trdo od mene. Kmalu moja zaloga ne bo več zadostovala,« je pred sezono posledice okrnjenega treninga omenil smukač, ki se je minulo zimo v Pjongčangu ovenčal z naslovom olimpijskega prvaka v kraljevski disciplini. A kot kaže, je še vedno odlično pripravljen, saj je v Val Gardeni danes suvereno opravil z najmočnejšo konkurenco v superveleslalomu.
 

Jutri po smukaške točke


Jutri bo v Val Gardeni na sporedu še smuk, (ob 11.40), na katerem se bo slovenska vrsta predstavila v isti postavi kot na današnjem superveleslalomu. Tekmovali bodo Kline, Čater, Kosi in Hrobat. Smukaške točke si je ekipa trenerja Petra Pena v Val Gardeni nazadnje priborila v zimi 2013/14, sezono prej pa dosegla največji uspeh na tem tekmovališču z 2. mestom zdaj športno upokojenega Roka Perka. Njegov rezultat kariere sta tedaj s točkami zaokrožila še Andrej Šporn, ki je v minuli zimi končal tekmovalno pot, in Kline. Misel na trojico med najboljšo trideseterico je lep, a glede na trenutno stanje bo prvi cilj najprej prekiniti urok valgardenskega smuka.

image
Boštjan Kline je ta čas boljši v superveleslalomu, v smuku v tej sezoni točk še ni vknjižil. FOTO: Marco Trovati/AP


Tekmovalni ritem bo moška karavana nadaljevala s selitvijo v Alta Badio, kjer bo v nedeljo veleslalom, na katerem je lani Žan Kranjec osvojil premierne stopničke za svetovni pokal v karieri. Na štartu bosta poleg Kranjca še Štefan Hadalin in Hrobat. V ponedeljek bo še paralelna tekma, na kateri ima Kranjec že zagotovljeno mesto, Hadalina in Hrobata pa čakajo kvalifikacije.