Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kapitalski trgi 2024

Novi krog vpisa ljudskih obveznic na Hrvaškem

Vpis tako imenovanih ljudskih obveznic bo po navedbah hrvaške vlade potekal v dveh krogih.
Ciljni nominalni znesek tokratne izdaje ljudskih obveznic je 750 milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ciljni nominalni znesek tokratne izdaje ljudskih obveznic je 750 milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. F. K., STA
2. 7. 2024 | 05:00
2:21

Na Hrvaškem se je 1. julija začel novi krog vpisa državnih obveznic za državljane. Minimalna obrestna mera je določena pri 3,10 odstotka, a bo po napovedih hrvaškega ministra za finance Marka Primorca zagotovo višja. Minimalno vplačilo triletnih obveznic je 500 evrov, ciljni nominalni znesek izdaje pa je 750 milijonov evrov.

Vpis tako imenovanih ljudskih obveznic bo po navedbah hrvaške vlade potekal v dveh krogih. Prvi krog je namenjen fizičnim osebam in se bo končal 8. julija. Drugi krog bo namenjen institucionalnim vlagateljem in bo potekal 10. julija, poroča STA. Primorac je minuli teden pojasnil, da bodo končno obrestno mero določili po koncu vpisa obveznic. Poudaril je, da je minimalna obrestna mera določena pri 3,10 odstotka, a da bo »vsekakor višja«. Državljanom bodo obresti po njegovih besedah izplačevali enkrat na leto. Ob minimalnem vložku 500 evrov bodo prejeli najmanj 15,50 evra obresti.

Ciljni nominalni znesek prodaje ljudskih obveznic državljanom in institucionalnim vlagateljem je 750 milijonov evrov, ministrstvo za finance pa lahko sprejme večji ali manjši znesek od tega, je še, kot navaja STA, povedal minister.

Naj spomnimo, da je hrvaška vlada državne obveznice za državljane prvič izdala v začetku lanskega leta, in sicer z letno obrestno mero 3,65 odstotka. Z njihovo prodajo je zbrala 1,85 milijarde evrov.

Za podoben ukrep se je letos odločila tudi slovenska vlada. Ljudske obveznice v skupni vrednosti 258,4 milijona evrov je v Sloveniji kupilo 9427 oseb.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine