Kako je dr. Robert Golob povzročil premike na trgu in v družbi

Nominirancu za Delovo osebnost leta je uspelo ustaviti rast cen elektrike, nato še plinska revolucija.

Objavljeno
05. december 2012 16.42
Posodobljeno
06. december 2012 08.00
Slovenija Nova Gorica 11.10.2012 - intervju z direktorjem Gen-I Robert-om GOLOB-om. Foto: Leon Vidic/Delo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Dr. Robert Golob je predsednik uprave družbe Gen-I, ki ji je letos uspelo nemogoče. Septembra so objavili ponudbo zemeljskega plina, ki je bila več kot 30 odstotkov cenejša od cen dosedanjih dobaviteljev. To je povzročilo plaz nižanja cen pod evropsko povprečje; blagodejna poteza tako za gospodarstvo kot tudi za gospodinjstva.

Od marca 2009 Gen-I ni spreminjal cene elektrike in so še vedno najcenejši na trgu. Tako je za nekaj let preprečil dosedanjo prakso elektrodistribucij. Še več, če so hoteli ohraniti poslovne in gospodinjske porabnike, so morali tudi oni cene znižati.

Zaradi visokih cen plina, ki so bile višje od povprečja v Evropski uniji, so bila v težavah številna podjetja, saj jim je to onemogočalo konkurenčnost na trgu. Najbolj so se pritoževali v steklarnah, jeklarnah, železarnah in cementarnah, zlasti pa tam, kjer strošek plina pomeni velik delež stroškov proizvodnje, ponekod celo več kot polovico. Višje cene plina je bilo tudi zaradi gospodarske krize nemogoče prenesti na kupce v tujini in pri nas.

Na koncu to vpliva na število delovnih mest, hkrati pa je v zameno za večji strošek plina močan pritisk na zmanjšanje stroškov dela oziroma plač. Enako je z elektriko, le da je poraba še veliko večja kot poraba zemeljskega plina. Premiki na trgu zaradi nižjih cen elektrike in plina so tako neprimerno večji, kot je videti na prvi pogled.

Golob tudi poudarja, da rezultatov nikakor ne gre pripisati enemu človeku, saj tega nihče ne bi bil sposoben opraviti sam.

Za skupno dobro

Golob je leta 1989 diplomiral na fakulteti za elektrotehniko, magistriral tri leta pozneje, doktorski naziv je pridobil leta 1994. Po končanem doktoratu je kot Fulbrightov štipendist gostoval na Georgia Institute of Technology v Atlanti, leta 1997 pa je postal docent na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Leto za tem je bil imenovan za vodjo uspešne pogajalske skupine za vstop Slovenije v Evropsko unijo za področje energetike. Med letoma 1999 in 2002 je opravljal naloge državnega sekretarja za energetiko in sodeloval pri nastajanju ključnih zakonov iz energetike.

Poleg tega je avtor številnih znanstvenih objav in referatov s področja trgov, optimizacije virov energije in načrtovanja elektroenergetskega sistema.

Vodil je številne raziskovalne in industrijsko-aplikativne projekte za potrebe elektrogospodarstva Slovenije.

Leta 2002 je ustanovil podjetje Istrabenz Gorenje (danes IG energetski sistemi) in postal njegov direktor. Golob je izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, v Gen-I pa opravlja funkcijo predsednika uprave družbe.

Kdo naj bo po njegovo osebnost leta?

»Potrebujemo podjetja, ki uspešno poslujejo v dobro vseh. Potrebujemo voditelje, ki bodo skrbeli za dobro vseh, ne le za lasten žep. To naj bodo osebnosti leta. Upam, da bo v to skupino kmalu mogoče uvrstiti tudi katerega od politikov.«