Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Like

Dopust na samotnem otoku

Otok Kaprije ne pozna hotelov, avtomobilov in bankomatov, otroci se igrajo na ulici brez mobilnikov in tablic, medtem ko se odrasli družijo v senci pred eno in edino trgovino.
Leta 2018 so čudovite kamnite pregrade na otočku, ki jim pravijo
»kaprijske čipke«, uvrstili na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. FOTO: Ivana Vašarević
Leta 2018 so čudovite kamnite pregrade na otočku, ki jim pravijo »kaprijske čipke«, uvrstili na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. FOTO: Ivana Vašarević
Ivana Vašarević
1. 3. 2024 | 10:15
1. 3. 2024 | 10:58
11:04

Takoj ko stopite na Kaprije, se vam zazdi, da se je čas tam ustavil. Otok, poimenovan po kaprovcu, sredozemski rastlini, katere popki se uporabljajo kot začimba, se ponaša s kakšnimi 20 čudovitimi zalivi, od katerih je glavni in največji Luka sv. Petra (Luka Kaprije). V njem je tudi priobalni del naselja, ki je glavno zbirališče domačinov in turistov, pravo središče otoka. Pošta, trgovina z mešanim blagom, ambulanta, nekaj lokalov in konoba – to je to! Nekoč je na otoku delovala tudi pekarna, vendar je žal ni več.

Ne spomnim se, kdaj so mi prijatelji tako zelo zavidali izbiro destinacije za dopust, kot ko sem rekla: »Na Kaprije grem!« in da bom tam, sama samcata, preživela ves teden. »Ah, kakšna srečnica, za Italijo pravijo, da je čudovita, slikovite hiške, kristalno čisto morje, odlična hrana, dopustovala boš z največjimi zvezdniki!« so navdušeno komentirali in očitno zmotno mislili, da odhajam na Capri, otok, kjer leži tudi istoimensko mesto, na južni strani Neapeljskega zaliva, ob Sorrentskem polotoku. Jaz pa sem govorila o Kaprijah, otočku v šibeniškem arhipelagu, oazi neokrnjene narave, jadranskem biseru površine 7,11 kvadratnega kilometra, z enim istoimenskim naseljem, kjer čez leto prebiva samo 240 ljudi.

Če boste prebrali celotno zgodbo, se boste nemara odpravili na Kaprije.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine