Aleš Cantarutti z aprilom novi generalni direktor GZS

Interesno združenje gospodarstva bo vodil nekdanji sekretar na ministrstvu za gospodarstvo.
Fotografija: Aleš Cantarutti ima kompetence iz gospodarstva, GZS in z ministrstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Aleš Cantarutti ima kompetence iz gospodarstva, GZS in z ministrstva. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti bo aprila postal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in na tem mestu nasledil Sonjo Šmuc, so sporočili iz GZS. Po odstopu je deloval v gospodarstvu.
 
»Na današnji seji UO GZS je Aleš Cantarutti v predstavitvenem nastopu spregovoril o svoji viziji nadaljnjega razvoja GZS. Kot ključno usmeritev je izpostavil program Slovenija 5.0. Izrazil je prepričanje, da lahko z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje slovenskega gospodarstva, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Poudaril je nujnost zelenega prehoda, kjer vidi GZS kot povezovalca, spodbujevalca te smeri, s številnimi priložnosti. Tudi pri digitalizaciji razume GZS kot usmerjevalca, ki bo prispeval k temu, da se bo tudi širša družba zavedala pomena digitalizacije. V svoji predstavitvi je izpostavil tudi pametno specializacijo, novo industrijsko strategijo ter pomen investicije v raziskave in razvoj. Slovenijo v tem trenutku po besedah Cantaruttija rešuje robustno izvozno usmerjeno gospodarstvo. Verjame, da je mogoče z novimi pristopi izvoz še nadgraditi in tudi tu vidi veliko priložnosti za GZS,« so sporočili iz GZS.

Med ključnimi aktivnostmi v naslednjem obdobju je navedel neposredne tesne stike s člani, podjetji, ki GZS oblikujejo, tesno sodelovanje s ključnimi institucijami v Sloveniji (kot so ministrstva, agencije, univerze, zbornice, združenja), pomoč pri črpanju evropskih sredstev, Karierno platformo, analitično središče in promocijo.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup, ki je vodil sejo, je ob tem povedal, da pozna Cantaruttija že vrsto let in je pohvalil preteklo dobro sodelovanje. Zahvalil se mu je, da je izziv generalnega direktorja GZS sprejel.

Cantarutti je bil za generalnega direktorja GZS s štiriletnim mandatom imenovan prvega aprila 2021. Po razrešitvi Sonje Šmuc bo do njegovega prihoda funkcijo generalnega direktorja od 1. do 31. marca opravljal Mitja Gorenšček.

Komentarji: