Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Christian Louboutin

Profil: Rdeči podplati na čevljih, značilnost oblikovalca, so vse bliže pravni zaščiti
Christian Louboutin pričakuje ekskluzivo za rdeče podplate. FOTO: Reuters
Christian Louboutin pričakuje ekskluzivo za rdeče podplate. FOTO: Reuters
Andrej Kotar
16. 6. 2018 | 12:00
2:44
Francoskemu modnemu oblikovalcu, ki si prizadeva pravno zaščititi rdeče podplate na čevljih, ki jih oblikuje, je pred kratkim uspelo dobiti eno od sodnih bitk na sodišču Evropske unije.

Andrej Kotar

Francoski modni oblikovalec Christian Louboutin se je najprej uveljavil kot oblikovalec čevljev za nekatere uveljavljene modne znamke, nato je leta 1991 ustanovil svoje podjetje. Louboutin se je uveljavil predvsem kot oblikovalec ženskih čevljev z visoko peto in z njimi prepričal številne največje svetovne zvezdnice, med drugim Madonno, Jennifer Lopez, Tino Turner, Britney Spears in druge. Louboutin ima zdaj več kot 50 prodajaln čevljev v 22 državah, njegovo osebno premoženje je po nekaterih ocenah vredno 85 milijonov dolarjev.

Za Louboutinove čevlje so značilne zelo visoke pete in rdeči podplati, ki jih Louboutin poskuša pravno zaščititi v več državah po svetu.

Trdno je prepričan, da so rdeči podplati na čevljih z visoko peto njegova iznajdba, zato se je že večkrat zapletel v spor z drugimi izdelovalci čevljev in pred nekaj leti poskušal preprečiti tudi nizozemski trgovinski verigi Van Haren, da bi prodajala svoje čevlje z visoko peto in rdečimi podplati. S trgovino se nikakor ni mogel sporazumeti, zato se je odločil pravico poiskati na nizozemskem sodišču, ki je februarja letos menilo, da rdeče barve podplatov ni mogoče imeti za nekaj, kar je ločeno od oblike podplatov, te pa pravo znamk v EU po navadi ne ščiti. Nizozemsko sodišče je nato za mnenje zaprosilo še Sodišče Evropske unije.

Sodniki Sodišča Evropske unije so zdaj presodili in odločili, da se ne strinjajo z mnenjem nizozemskega sodišča. Menijo, da je rdečo barvo podplatov čevljev z visokimi petami treba obravnavati ločeno od oblike podplatov. Louboutin se je razveselil sodbe, saj pričakuje, da bo omogočila ločeno obravnavanje oblike in barve podplatov, torej bi bilo rdečo barvo podplatov njegovih čevljev mogoče zaščititi. Zdaj nestrpno čaka na končno odločitev nizozemskega sodišča, ki se bo odločalo na podlagi odločitve Sodišča Evropske unije.

Petinpetdesetletni Louboutin je zdaj prepričan, da mu bo uspelo na Nizozemskem pridobiti izključno pravico do uporabe rdečih podplatov na čevljih z visokimi petami in bo lahko edini ponujal takšne čevlje zvezdnicam, ki jih nato razkazujejo med sprehodi po rdečih preprogah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine