Evergrande je ustavil trgovanje s svojimi delnicami

Ob krizi v Evergrandu so se v težavah znašle tudi druge kitajske nepremičninske družbe.
Fotografija: Delnice Evergranda, ki je nakopičil za več kot 300 milijard dolarjev dolgov, so lani izgubile skoraj 90 odstotkov. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Odpri galerijo
Delnice Evergranda, ki je nakopičil za več kot 300 milijard dolarjev dolgov, so lani izgubile skoraj 90 odstotkov. FOTO: Tyrone Siu/Reuters

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande je ustavil trgovanje s svojimi delnicami na borzi v Hongkongu, je včeraj zvečer objavila hongkonška borza, pri čemer razlogov ni navedla. Delnice Evergranda, ki je nakopičil za več kot 300 milijard dolarjev dolgov, so lani izgubile skoraj 90 odstotkov.

Evergrande na rok prejšnji torek ni plačal obresti na obveznice v vrednosti 255 milijonov dolarjev, se pa obdobje, ko je po tržnih standardih še mogoče plačilo, sicer še ni izteklo. Je pa Evergrande tudi ta rok prvič doslej v začetku decembra že zamudil.

Kot so v nedeljo poročali kitajski mediji, so oblasti Evergrandu naložile rušenje stanovanjskega projekta na otoku Hainan v desetih dneh. Projekt, ki bi ga sestavljalo 39 večstanovanjskih stavb na skupni površini 435.000 kvadratnih metrov, je bil zgrajen nelegalno.

image_alt
Evergrande na koncu, Xi Jinping na konju

Ameriška bonitetna agencija Standard & Poor's se je pred kratkim pridružila agenciji Fitch in kot druga mednarodna bonitetna hiša znižala bonitetno oceno Evergranda na določenih področjih v območje ničvrednosti, eno stopnjo nad oceno, ki označuje popolno nezmožnost plačila.

Malo pred tem je Evegrande samo izdal opozorilo, da v trenutni finančni situaciji ni gotovo, da bo lahko pravočasno poravnal vse obveznosti.

image_alt
Komunizem na kredit

Ob krizi v Evergrandu so se v težavah znašle tudi druge kitajske nepremičninske družbe. Decembra so delnice vodilnih podjetij v sektorju padle na najnižjo vrednost v petih letih.

Po študiji kitajske centralne banke, ki jo je objavila kitajska tiskovna agencija Xinhua, skoraj 57 odstotkov Kitajcev pričakuje, da bodo cene nepremičnin v prvem četrtletju ostale nespremenjene, nadaljnjih okoli 15 odstotkov pa jih pričakuje, da bodo padle. »Precej jasno je, da je leto 2021 spremenilo prepričanje, da bodo cene nepremičnin vedno rasle,« je dejal ekonomist z Univerze v Pekingu Michael Pettis.

Preberite še:

Komentarji: