Fortenova grupa obvestila Bruselj o prevzemu Mercatorja

V Fortenovi grupi niso želeli ugibati o tem, kdaj bo prišlo do načrtovanih lastniških sprememb pri prevzemu delnic Mercatorja.
Fotografija: Soglasje za prenos bodo morale dati tudi vse upnice Mercatorja. Foto Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Soglasje za prenos bodo morale dati tudi vse upnice Mercatorja. Foto Blažž Samec/Delo

Fortenova grupa, ki je prevzela zdravi del hrvaškega Agrokorja, je Evropsko komisijo kot regulatorja varstva konkurence na ravni EU obvestila o nameravanem prevzemu delnic slovenskega Mercatorja, so za STA povedali v Fortenovi grupi. Kot so dodali, so predhodni postopek v Bruslju sprožili 13. avgusta.

V Fortenovi grupi niso želeli ugibati o tem, kdaj bo prišlo do načrtovanih lastniških sprememb pri prevzemu delnic Mercatorja. Kot so izpostavili, bodo vsi nadaljnji koraki odvisni od tega, kdaj bo EU odgovorila na obvestilo o nameravani koncentraciji družb na ravni EU, vključno s Hrvaško in Slovenijo.

Soglasje za prenos bodo morale dati tudi vse upnice Mercatorja.

Časnik Dnevnik medtem danes piše, da je možno, da bo Evropska komisija odločanje o koncentraciji med Mercatorjem in Fortenovo grupo prepustila Agenciji za varstvo konkurence.

Na sedežu družbe so danes tudi potrdili, da so podoben postopek kot v Bruslju sprožili tudi pri pristojnih lokalnih regulatorjih v BiH, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji.

Predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev je v pogovoru za zagrebški Večernji list konec julija napovedal, da bo Mercator postal del skupine do konca novembra, ko bodo sklenili uradne postopke, ter dejal, da je s slovensko vlado dogovorjen načrt prenosa delnic Mercatorja v sistem Fortenove grupe. Povedal je tudi, da so prenesli večino premoženja skupine, ki je bilo v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

 

Komentarji: