Gospodarsko razpoloženje pri nas navzdol, Nemce skrbi recesija

Poslovna klima se je v Sloveniji avgusta poslabšala na letni in mesečni ravni, je pa za zdaj še boljša od dolgoletnega povprečja.
Fotografija: Poslovna klima se pri nas ohlaja, v Nemčiji pa zlasti zaradi težav avtomobilske industrije narašča bojazen pred recesijo. Foto AFP
Odpri galerijo
Poslovna klima se pri nas ohlaja, v Nemčiji pa zlasti zaradi težav avtomobilske industrije narašča bojazen pred recesijo. Foto AFP

Ljubljana - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je v avgustu 2019 na mesečni in letni ravni poslabšalo, še vedno pa je bila vrednost tega kazalnika višja od dolgoletnega povprečja, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs).

Na letni ravni se je kazalnik gospodarske klime znižal za 4,6 odstotne točke, na poslabšanje pa je najbolj vplivalo slabše razpoloženje v predelovalnih dejavnostih (za 2,5 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 1,6 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,7 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,5 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bil pozitiven (za 0,6 odstotne točke).

Na mesečni ravni se je avgusta najbolj poslabšalo razpoloženje v storitvenih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke), med potrošniki (za 0,3 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke).


Nemški direktorji pesimistični kot med krizo


Vse bolj zaskrbljeni so tudi nemški direktorji: kazalnik poslovne klime, ki ga objavlja münchenski inštitut Ifo, se je v avgustu znižal s 95,8 na 94,1 točke, kar je najnižja raven po novembru 2012.

Podjetja so še naprej vse manj zadovoljna s svojim poslovnim položajem, povečuje pa se tudi pesimizem glede prihodnjih mesecev. Industrijska podjetja so nazadnje tako pesimistično razmišljala med krizo leta 2009.

Razen v industriji se je avgusta poslovna klima precej poslabšala tudi v storitvah, nekaj manj pa v gradbeništvu. V Nemčiji je vse več znakov recesije, ugotavlja Ifo.

Spomnimo, nemški BDP se je v drugem četrtletju letos znižal za 0,1 odstotka; če se bo ponovno skrčil tudi v tretjem četrtletju, kar se zdi vse bolj verjetno, bo največja evropska ekonomija jeseni zašla v tehnično recesijo.

 

Komentarji: