Gostinci pričakujejo zapiranje lokalov in odpuščanja

V sekciji OZS za gostinstvo in turizem niso zadovoljni z ukrepi pomoči, ki jih je predlagala vlada.
Fotografija: Številni gostinski lokali novega zaprtja obratov ne bodo preživeli. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Odpri galerijo
Številni gostinski lokali novega zaprtja obratov ne bodo preživeli. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice

Ljubljana ­­– V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije opozarjajo, da nov sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu PKP6 ne bo rešil težav v gostinski panogi. V sekciji tako pričakujejo nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov. Gostinci obenem opozarjajo, da nikoli niso bili vir okužb, zato je zapiranje gostinskih lokalov krivično.

image_alt
Turistična združenja svarijo pred dodatnimi odpuščanji
  
 
Gostinci so pričakovali, da bo PKP6 pomagal tej najbolj prizadeti panogi, predvsem pa, da bodo do pomoči upravičeni vsi, ki so bili z odlokom zaprti. »Z odlokom smo morali zapreti svoje obrate, za kar nismo sami krivi. Nesprejemljivo je, da morajo delodajalci po PKP6 pokrivati več kot 40 odstotkov nadomestil plače zaposlenih, ki so na čakanju na delo. Nadomestilo plač bi morala država kriti v celoti. Prav tako so velik problem fiksni stroški, najemnine in krediti. Tudi tu so kriteriji absolutno prestrogi,« opozarja predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.
 
Prav tako opozarjajo, da novi sveženj pomoči ni zajel manjših podjetij – samostojnih podjetnikov in tistih z do štirimi zaposlenimi, čeprav so to predlagali.


Novi val odpuščanj

 
V sekciji ocenjujejo, da PKP6 ne bo zadostno pomagal panogi, zato je pričakovati nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov. Kot zgled gostinci navajajo sosednjo Avstrijo, kjer so bili ukrepi za pomoč gostinstvu učinkoviti.

image_alt
Vse več dejavnosti na respiratorju

 
V sekciji so podali tudi druge predloge, za pomoč turizmu in gostinstvu. Med predlogi za pomoč tej panogi so bili še znižanje DDV, veljavnost turističnih vavčerjev za vse turistične panoge, sprejetje interventnega zakona za turizem in gostinstvo ...
 
OZS je že oktobra opozorila, da je zaradi zaprtja dejavnosti ogrožen obstoj 8200 gostincev, ki zaposlujejo več kot 20.000 oseb. S sprejetimi ukrepi so nezadovoljne tudi turistične organizacije, ki opozarjajo, da je od marca po podatkih zavoda za zaposlovanje delo v turizmu že izgubilo 9500 oseb in da bo brez dodatne pomoči ogroženih še 10.000 delovnih mest.

Komentarji: