Kadrovanje v Darsu trese politiko

Valentin Hajdinjak je v odzivu na svoj odstop z mesta predsednika uprave Darsa poudaril, da se teh iger ne gre.
Fotografija: Valentin Hajdinjak je na čelo Darsa prišel v času prejšnje vlade, ko je ministrstvo za infrastrukturo vodil njegov strankarski kolega Jernej Vrtovec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Valentin Hajdinjak je na čelo Darsa prišel v času prejšnje vlade, ko je ministrstvo za infrastrukturo vodil njegov strankarski kolega Jernej Vrtovec. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Letos sem dobil več namigov, da bi bilo dobro, če bi se umaknil. Ker tega nisem storil, so očitno skovali medijski konstrukt proti meni,« je v odzivu na svoj odstop z vrha Darsa dejal Valentin Hajdinjak. Nekdanji podpredsednik in zdaj član NSi je na čelo Darsa prišel v času prejšnje vlade in je v upravi obstal tudi v lanskih menjavah. Zato se postavlja vprašanje, kakšne bodo politične posledice njegova odhoda z vrha Darsa, predvsem na relaciji med Gibanjem Svobodo in NSi.

Predsednik NSi Matej Tonin je ocenil, da so pri »operaciji, ki se je zgodila v preteklih dneh, sodelovali ljudje blizu SDS, ki so zagotovili 'kvazi' obremenilne dokaze za SDH … Na drugi strani pa so ljudje, ki so v Svobodi«. Tonin je sicer pred dnevi v pismu članstvu pred dnevi zapisal, da obstaja zakulisno sodelovanje Gibanja Svoboda in SDS, kar pa so v obeh omenjenih strankah zavrnili.

David Skornšek je postal predsednik uprave Darsa za šest mesecev. Foto Dars
David Skornšek je postal predsednik uprave Darsa za šest mesecev. Foto Dars
Hajdinjak je v ponedeljek odstopil z mesta predsednika uprave Darsa, nadzorni svet pa je na njegov položaj za šest mesecev imenoval dosedanjega člana uprave za finance Davida Skornška. Nadzorniki so na seji obravnavali domnevne nepravilnosti glede poslov z avtovleko in razpisa za dobavo specialnih strojev, kjer naj bi bile posredi podkupnine in provizije. Na seji nadzornega sveta je bila na mizi tudi krivdna razrešitev Hajdinjaka, ki je bil predsednik uprave od julija 2020.

»Krivdna razrešitev, ki je bila v ponedeljek na mizi, je bila golo izsiljevanje. Prepričan sem, da bi na sodišču lahko dokazal njeno neutemeljenost. Vendar se teh iger ne grem. Obsojam čudne prakse, ki so se jih v zadnjih časih šli predsednik nadzornega sveta in nekateri člani uprave, ki nimajo nobene povezave z modernim korporacijskim upravljanjem slovenskih družb,« je dejal Hajdinjak. »Če se predsednik nadzornega sveta in trije člani uprave, ki so bili imenovani v začetku leta, meni za hrbtom dobivajo v okrepčevalnici v Zbiljah in se pogovarjajo o moji zamenjavi, to zame ni transparentno korporacijsko delovanje.«

image_alt
SDH: Nadzorniki Darsa naj v primeru kršitev člane uprav odpokličejo

Predsednik nadzornega sveta Darsa Andrej Šušteršič je za Delo zanikal, da bi se na skrivaj dobival z ostalimi člani uprave. Po korporativnem upravljanju se lahko sestane s komer hoče. Povedal je, da so se na sestanku dobili zaradi priprave poročila za SDH, Hajdinjaka pa da ni povabil, ker je bil potencialni osumljenec.

Glede dogajanja na nadzornem svetu pa je dejal, da je služba za skladnost poslovanja in integriteto ugotovila nepravilnosti, kar je pravnik dodatno potrdil. S tem so seznanili upravo, Hajdinjak pa da je imel dve možnosti, ali da se glasuje o krivdni razrešitvi ali pa da odstopi.

Hajdinjak je še rekel, da je odstopil, ker se v takšnih razmerah ni dalo več delati: »V letošnjem letu mi je bilo večkrat namignjeno, da bi bilo dobro, če bi se umaknil. Ker tega nisem storil, je očitno prišlo do medijskega konstrukta proti meni.« Na vprašanje, od kod so prišli ti namigi, je odgovoril: »Znotraj in zunaj Darsa, iz politike in zunaj politike.« O imenih ni želel govoriti. Še enkrat pa je zavrnil vse očitke o domnevnih nepravilnostih, zatrdil je, da ne pozna ne Roka Snežiča in ne Gašperja Bedenčiča, ki naj bi posameznim podjetjem ponujala posle na Darsu v zameno za podkupnino oziroma provizijo.

David Skornšek je član uprave postal v začetku leta, skupaj z Andrejem Ribičem in Lidijo Kegljevič Zagorc se je v upravi pridružil Hajdinjaku, ki je bil na tem položaju od julija 2020, ko je NSi obvladovala infrastrukturni resor. Spomnimo, tako Skornšek kot sedanji prvi nadzornik Darsa Andrej Šušteršič sta bila nadzornika Elektra Ljubljana v času, ko je tega vodil Andrej Ribič.

V Slovenskem državnem holdingu jutri pričakujejo poročilo nadzornega sveta in uprave Darsa o izvajanju vseh ukrepov glede razčiščevanja domnevno spornih poslov glede avtovleke in naročanje spceialnih strojev, v petek pa se bo glede tega uprava SDH sestala s člani in nadzorniki Darsa.

Preberite še:

Komentarji: