Hekerji trdijo, da so vdrli v sistem dveh večjih kanadskih bank

Tarča kibernetičnih tatov sta BMO in CIBC, ki škodo še preverjata.
Fotografija: Sava Re Triglav
Odpri galerijo
Sava Re Triglav

Toronto – Dve kanadski banki Bank of Montreal (BMO) in Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) sta danes obvestili javnost, da je zaradi vdora v njihov sistem podatkov potencialno ogroženih več deset tisoč komitentov. Vdor v bančni sistem je prvi večji napad na finančne institucije v državi, poroča Reuters.

Pri Banki Montreala, ki je četrta največja posojilodajalka v Kanadi, so dejali, da so jih v nedeljo kibernetični goljufi sami obvestili, da posedujejo osebne in finančne podatke določenega števila njihovih strank. Iz banke so sporočili še, da hekerji verjetno prihajajo iz tujine ter dodali, da so njihovi strokovnjaki odtok informacij že zajezili.

Pri CIBC, ki je peta kanadska banka po dajanju posojil, so prav tako sporočili, da so tudi njih hekerji sami obvestili o kraji podatkov približno 40 tisočih strank. Banka še ni uradno potrdila spletne prevare, a je sporočilo prevarantov vzela resno.

Imetnike računov pri obeh omenjenih bankah so takoj obvestili in jim priporočili, naj pozorno spremljajo dogajanje na svojih transakcijskih računih in vsako sumljivo spremembo takoj prijavijo. Sicer obe banki zadeve nista želeli posebej komentirati. Borzni indeks pa je obema bankama v tem času že padel za okoli pol odstotka.

Šest največjih bank v državi sicer že sodeluje z glavno med njimi, Banko Kanade, da bi poostrile svojo zaščito pred kiberkriminalom.

Komentarji: