Joc Pečečnik in Ivo Boscarol kupujeta na pogorišču Adrie Airways

Zasebniki so pripravljeni vlagati v letalstvo.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik

Ljubljana - Stečajni upravitelj Adrie Airways (AA) Janez Pustatičnik je za nakup njene poslovne celote prejel pet ponudb. Ponudba tudi za letalsko šolo.

Nekatere ponudbe se nanašajo na celotno premoženje, druge le na posamezne dele. Z interesenti se bo predvidoma srečal v četrtek in petek ter preveril, kaj točno želijo in koliko so pripravljeni ponuditi. Za spletno stran Finance.si je Joc Pečečnik, lastnik družbe Elektronček, ki izdeluje igralne avtomate, potrdil, da je ponudbo oddal skupaj s partnerjem iz tujine. »Res je, v igri smo s tujimi partnerji, ki se na ta posel spoznajo,« pravi Pečečnik in dodaja, da jih zanima nakup poslovne celote – spričevala za letenje (AOC), članstva v mednarodnem združenju za zračni transport (IATA) in slote. Ohraniti pa želi tudi ime Adria Airways. »To je bil eden od mojih pogojev. Vse bo odvisno od tega, kaj se bo še dalo kupiti. Če se bo med stečajem izkazalo, da se da na pogorišču Adrie še kaj narediti, bomo veseli, če ne, pa lahko kadarkoli odstopimo, saj naša ponudba ni zavezujoča.« Pečečnik je poleg igralnštva poizkusil več drugih projektov, denimo nakup tovarne tekstila Mura pa tudi premoženje KIK Kamnik v stečaju. Neuspešen je pri pridobivanju dovoljenj za prenovo nogometnega stadiona za Bežigradom.

Joc Pečečnik. Ljubljana, 9. januar 2019 [Joc Pečečnik,portreti,Ljubljana] Foto Leon Vidic/delo
Joc Pečečnik. Ljubljana, 9. januar 2019 [Joc Pečečnik,portreti,Ljubljana] Foto Leon Vidic/delo


Na podlagi pogajanj in razgovorov se bodo odločili, kako postopati v nadaljevanju stečajnega postopka, je še pojasnil Pustatičnik. Poročali smo že, da je največ zanimanja za spričevalo letalskega prevoznika, tega bi kupil po poročanju STA uvoznik banan Izet Rastoder. Ta je že našel najemnika dela nekdanje poslovne stavbe Adrie Airways na Brniku; za osem mesecev oziroma do prodaje nepremičnine ga bo najela manjša slovenska letalska družba Solinair.


Boscarol bi kupil letalsko šolo


V ajdovski družbi Pipistrel so potrdili, da so oddali ponudbo z izkazanim interesom za nakup letalske šole Adrie Airways kot celote, vključno z vsem premoženjem, blagovno znamko in certifikatom šole. Šolanje pilotov želijo nadaljevati na Brniku in morda celo v Mariboru, je za slovensko tiskov agencijo (STA) povedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Letalska šola se prodaja kot ločena enota AA. »Pipistrel že ima svojo letalsko akademijo, vendar bi jo rad nadgradil z Adriino šolo in jo z njo združil,« je pojasnil Boscarol. Pipistrelova letalska akademija bi se po nakupu nato preselila na Brnik in delno tudi v Maribor, saj je tamkajšnje letališče primerno za šolanje, tako začetno kot tudi kasnejše šolanje na večjih letalih.

Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel, v Ajdovščini, 20. junija 2018. [Boscarol Ivo,Pipistrel,Ajdovščina,letala,letalstvo,letenje,industrija,proizvodnja] Foto Uroš Hočevar
Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel, v Ajdovščini, 20. junija 2018. [Boscarol Ivo,Pipistrel,Ajdovščina,letala,letalstvo,letenje,industrija,proizvodnja] Foto Uroš Hočevar

 

Država končuje izračune


Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj dejal, da je priprava izračunov glede ustanovitve nove letalske družbe v zaključni fazi: »V naslednjem obdobju, sicer pozneje, kot smo sprva napovedovali, bomo dosegli končni dogovor oziroma odločitev, po kateri poti bomo šli naprej z letalskimi povezavami.« DUTB pripravlja scenarije ustanovitve novega prevoznika, in sicer v sodelovanju z regionalnim prevoznikom CityJet, za vstop se zanimajo tudi drugi vlagatelji.

Preberite še:

Komentarji: